Всички искат да няма поскъпване за бита, но още не е ясно по какъв начин може да стане

Да не се отваря процедура за увеличаване на цените на тока за бита от 1 януари, предложи “Демократична България” чрез Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов. По-късно пред “24 часа” той поясни, че КЕВР би могла да преразпредели разходи и печалби вътре в енергетиката между компаниите. Заяви, че не са обсъждали технически как да стане това, защото е работа на правителството, парламента и КЕВР.

Да не се повишават цените за домакинствата, предложи и Таско Ерменков от БСП.

От “Има такъв народ” не възразиха, но

прогнозираха

15% поскъпване

заради

разходите на

електроразпре-

делителните

дружества

и на Електроенергийния системен оператор, които купуват електроенергията за покриване на технологичните си разходи от свободния пазар и са натрупали милиони загуби.

И от “Продължаваме промяната” не се възпротивиха.

В крайните написани решения обаче директен такъв текст няма. Участници в дискусията припомниха, че в момент от разговорите Драгомир Стойнев от БСП е реагирал: “Стига сме се месили в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране”.

Експерти на партиите от топ 10 в енергетиката (по думите на Кирил Петков) коментираха, че това е политическо предложение към КЕВР.

В първата точка на политиките, за които е постигнато съгласие в ресорната работна група на 4-те партии, е записано:

Ако има вдигане на цените на тока, да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи до 200 киловатчаса на месец (изпълнение в рамките на януари най-късно) - постигнато съгласие.

Според Таско Ерменков това е единственият намек, че може и да има поскъпване, но пък може и да няма.

“24 часа” обаче попита и експерти в енергетиката извън партиите. Те са категорични, че няма нужда от политически послания и предложения към независимата КЕВР. А парламентът просто трябва да промени Закона за енергетиката, ако иска да замрази цените за три месеца.

Законът е предвидил цените за регулирания пазар на електроенергия да се променят на 6 месеца при увеличение на цената с 15%, а тя се е вдигнала с 200-300 на сто. Според изчисления на наблюдатели

прогнозната цена

към момента

на свободния

пазар е

към 250 лв.

В дните тя варира между 200 и 280 лв.

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт обясни, че няма особен натиск върху цените в микса на НЕК за регулирания пазар. КЕВР определя квоти от енергията на АЕЦ “Козлодуй”, от американските централи, евентуално от ТЕЦ “Марица-изток 2” и от вецовете на НЕК, за да бъде направен микс за домакинствата. Върху техните цени няма натиск от газа, остават квотите въглеродни емисии. За американските централи тях ги плаща фондът “Сигурност на електроенергийната система”.

Поскъпването на тока от 1 януари може да дойде от харчовете на електроразпределителните дружества и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), направени, за да купят ток от платформата “Ден напред” на борсата за покриване на технологичните им разходи.

По време на дебата за кризисните мерки в енергетиката партиите записаха решение за ЕРП-тата и ЕСО да се върне старото положение в наредбата, което позволяваше мрежовите оператори да купуват ток от обществения доставчик - от НЕК.

Мотивите на Хиновски от ИТН бяха, че крайните снабдители на енергото купуват тока от НЕК, нормално е да купуват от компанията, а не от скъпия сегмент на борсата, и електроенергията, с която покриват загубите си.

Експерти коментират, че старото положение - мрежовите оператори да купуват ток от НЕК, може да се върне, но това отново трябва да стане с промяна в енергийния закон, а не само с промяна в наредбата.

Според Стайков знаело се е, че ръстът на цените на борсата е проблем и че ще доведе до поскъпване на тока за бита, и КЕВР е можела да предприеме действия, като например да се позволи на мрежовите оператори да купуват ток не само от “Ден напред” на борсата, а по двустранни договори, фючърси и т.н.

В момента ерепетата и системният оператор трупат милиони загуби и трябва да бъдат компенсирани за тях.

Поскъпването на мрежовите услуги обаче - това са цените за достъп и пренос до мрежите,

ще удари втори

път индустрията,

която веднъж ще плаща скъпия ток на борсата, втори път - по-високите цени за мрежата.

Според Стайков има начин токът за техните разходи да се купува директно от “Козлодуй”, тъй като мрежовите услуги се плащат от всички.

“24 часа” разполага с чернова на разписаните решения в експертната група за “Енергетика”. Те, както заяви модераторът на дебата Асен Василев, ще минат още веднъж през второ експертно обсъждане на представителите на четирите партии.

В тъй наречените краткосрочни мерки първи са антикризисните и са свързани с предстоящото поскъпване.

Освен първата точка, която предвижда да се увеличат енергийните помощи до 200 киловатчаса на месец, са предвидени и още няколко опции, които да свалят натиска върху портфейла за енергийни плащания от семействата.

Записана е възможност за изравнителна сметка на битовите потребители на електроенергия, които са под прага на бедност. Те

да плащат на

равни вноски и

тока, както е при

парното,

а в края на годината да има изравнителна сметка.

Другото облекчение е токът да се спира след втора неплатена сметка. Такъв бонус имаше по време на извънредното положение, наложено заради пандемията от COVOD - 19 от кабинета на “Борисов”.

За държавни и общински учреждения, които предоставят публични и социални услуги (училища, детски градини, болници и др.), разликата между цената на електроенергията, предвидена в разходите в бюджетите им, и цената на борсата да се плаща от държавния бюджет, поясни Таско Ерменков от БСП. В черновата това е формулирано неясно.

Записано е още да се проучат възможностите за въщане на бюджетните организации на регулирания пазар.