Една от най-големите банки в Швейцария Ю Би Ес (UBS) може да се справи с рисковете от придобиването на конкурентна банка "Креди сюис" (Credit Suisse). Това заяви главният изпълнителен директор на Ю Би Ес Ралф Хамерс пред Швейцарската радио и телевизия (SRF), цитиран от Ройтерс.

Съгласно сделката, организирана от регулаторните институции на Конфедерация Швейцария, Ю Би Ес ще плати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за "Креди сюис" и ще поеме до 5,4 милиарда долара загуби.

Хамерс, който ще ръководи обединената банкова корпорация, заяви, че Ю Би Ес ще бъде в състояние да управлява рисковете, които биха могли да възникнат от създаването на т.нар. наречената "супербанка".

"Ние в Ю Би Ес имаме много добро капиталово съотношение и много добра ликвидна позиция. Ето защо ние сме овладели рисковете, (които може да възникнат от реакцията - бел. ред.) на пазарите", заяви Хамерс в интервюто, излъчено тази сутрин.

"Втората стъпка, която ще предприемем, е да преструктурираме подразделението за инвестиционно банкиране на "Креди сюис" в инвестиционна банка, подобна на тази, която е част от Ю Би Ес. Ние я наричаме инвестиционна банка с "олекотен" капитал", отбеляза той.

Главният изпълнителен директор на Ю Би Ес каза, че в момента не разполага с данни за планирани съкращения в "Креди сюис", но уточни, че винаги ще има "мерки, насочени към ограничаване на разходите".

Изпадналата в затруднения банка "Креди сюис", която предстои да бъде закупена от Ю Би Ес, е основана преди 167 години, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.