Закупихме модерни палатки, които може да бъдат разгърнати за 10 минути

Румен Младенов е роден през 1969 г., завършил е "Право" в Софийския университет. От 1998 г. работи в държавната администрация, а от декември 2006 г. е в Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВВЗ).

- Г-н Младенов, Държавният резерв закупи наскоро модерно оборудване за извънредни ситуации. Какво съдържа то?

- В изпълнение на цялостната си политика по готовност за реакция и помощ на населението на страната при всякакъв вид кризи ДА ДРВВЗ, закупи последно поколение преносими модулни палатки, походни легла и възглавници. Всяка палатка разполага с електрически надувател, който има мощността да я разгърне за по-малко от 10 минути.

В комплекта е включена ръчна бутална помпа за ползване в случай на липса на електричество. Към оборудването има и преносими LED фенери, които могат да бъдат захранвани чрез динамо, солар или с други мобилни способи.

Палатките са многофункционални и позволяват да се използват както за спални помещения, така и като полеви кухни или лазарет, в случай на нужда. Проектирани са да гарантират безопасност и комфорт за хората, които в резултат на ситуация са били принудени да напуснат домовете си.

- Кое наложи да се запасим с този резерв?

- Материалите са необходими за повишаване на готовността на агенцията и обществото за реакция при различни кризисни ситуации, най-вече за справяне с природни бедствия, които вследствие на глобалните климатични промени зачестиха в последните години. Новите палатки са леки и лесни за транспортиране, което способства за бързото разгръщане на полеви лагери и адекватни грижи за хората от пострадалите райони.

- При какви извънредни ситуации е предназначено новото оборудване и кой може да поиска освобождаването му от резерва?

- Палатките и другите материали, както по принцип всички държавни резерви, са предназначени за всякакви възможни кризисни ситуации и са предвидени за оказване помощ на населението за преодоляване на последиците от бедствия, аварии и катастрофи.

Освобождават се след поискване от органи на централната или местната администрация - министерства, други ведомства, областни управители или кметове на общини, отправено до председателя на агенцията и с последващо решение на Министерския съвет. Въпреки че процедурата протича на два етапа, благодарение на натрупания през годините опит и отличната координация между институциите, помощта стига до населението само за няколко дни.

- Ако се стигне до извънредна ситуация, с кои други институции работите?

- ДА ДРВВЗ осъществява дейността си основно по два закона, в които са предвидени различни извънредни ситуации и специфики при регламентирането за тяхното преодоляване. В случаи на кризисна ситуация, положение на война, военно или извънредно положение по Закона за държавните резерви и военновременните запаси, агенцията сътрудничи преди всичко с Министерския съвет, министерствата на отбраната, вътрешните работи и здравеопазването, както и с областните управители и кметовете на общините в засегнатите райони.

При евентуално настъпване на недостиг от горива по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, който неминуемо би засегнал територията на цялата страна, агенцията взаимодейства с Министерския съвет, министерствата на енергетиката, на вътрешните работи, на транспорта и съобщенията и Агенция "Митници" с оглед разпореждания за отпускане на запаси за нуждите на населението.

Този закон е в изпълнение на директива на Европейския съюз и е неразделна част от системата за обща енергийна сигурност на неговите членове. Поради това агенцията е в постоянно сътрудничество с Европейската комисия и нейните специализирани органи за поддържане на висока готовност за реакция при недостиг на нефт или нефтопродукти.

- След направените промени в законодателството в предишния парламент очаквате ли промяна относно режима на съхранение на горива?

- Напрегнатата външнополитическа обстановка и динамиката в обществените и икономическите отношения в България доведоха до различни изменения в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, но като цяло може да се каже, че към момента няма съществена промяна в режима за съхраняване на запаси от горива. Той си остава смесен, като задължението за 90-дневни запаси съгласно изискването на европейската директива се разпределя между държавата чрез ДА ДРВВЗ и фирмите от енергийния сектор.

Запази се възможността задължените лица да съхраняват до 50 на сто от определените им нива на запаси на територията на други държави - членки на Европейския съюз. Смятам, че въпреки някои трудности и проблеми с отделни фирми - задължени лица, законът се прилага успешно и енергийната стабилност на страната е осигурена.

- Как ще определите кой трябва да поддържа резерв от горива?

- Законът за запасите от нефт и нефтопродукти ясно регламентира начина на определяне на задължените лица. След анализ на информацията, получена от агенция "Митници" и дружествата извършвали внос на горива през предходната календарна година, се определят тези, които следва да създават и поддържат запаси от нефт и нефтопродукти. Разбира се, коректността на подадената информация се проверява и при необходимост се извършват проверки на място.

- Приключиха ли проверките на външните съхранители и какво показват резултатите - има ли много нарушения?

- В следствие на засиления контрол се наблюдава намаляване на извършваните нарушения. През 2023 г. са проведени общо 105 инвентаризации, както и 330 проверки във външни съхранители и складови бази на агенцията. Контролната дейност на място е документирана с констативни протоколи. Давани са предписания за отстраняване на пропуски от външни съхранители и са съставении 2 акта за установявяне на административни нарушения. И в двата случая не се касае за липси или увреждане на съхранявани материали, а за административни нарушения, свързани със своевременното документиране на тяхното движение.

- Имате, и вероятно за мнозина неочаквана страна за човек, който се занимава със суха материя като резерва -пишете стихове. Какво ви вдъхновява за тях?

- Ще си позволя да възразя, че функциите и задълженията ми в агенцията са "суха материя". Ние съхраняваме значителни количества разнообразни суровини, материали и продукти, виждаме реално измерение на труда ни, когато помагаме на населението в кризисни ситуации.

Разбира се, всеки човек, освен служебните си задължения, има и личен живот, свои емоции и начини за тяхното изразяване. Писането на стихове е моя потребност още от юношеските ми години, мой дар от Бог. То е умение, развито чрез ненадминатото културно възпитание на Класическата гимназия и житейския опит през годините. През 2023 г. по инициатива и с моралната подкрепа на дъщерите ми, избрах от написаното през годините и издадох стихосбирка. Може би до края на тази година ще излезе и сборник с нови стихотворения и разкази.