Семейство се радва на близнаци. Палави, умни и здрави. Хранят се по един и същ начин, тичат заедно, играят. Само с облеклото е различно, защото едното е момче, а другото - момиче.

Може би фактът, че са двуяйчни близнаци успокоява родителите и не забелязват навреме, че децата растат с известна разлика в теглото. Когато обаче навършват 8 години, кантарът показва, че момиченцето е изпреварило братчето си с цели 10 килограма.

Това вече е притеснително и семейството хуква да търси помощ. Поръчва генетично изследване и резултатът е категоричен: детето има чисто поведенческа склонност към преяждане, при това късно вечер. Усещането за ситост е индивидуално при различните хора. Когато е забавено, човек по-бавно усеща засищане и е склонен да изяде повече храна. Оказва се също, че момичето по-зле реагира на наситени мастни киселини в диетата. Приема ги, но после не може да ги използва толкова лесно колкото момчето и трябва много повече да се натоварва физически, за да ги изгори.

Жена, медицински специалист, от 10 години прави изследвания, които показват проблем с естрогена. Предприема различни лечения, но резултатът е никакъв. Накрая си прави генетично изследване. Оказва се, че липсва определен ген. По тази причина тялото не може да произведе ензим, който помага за детоксикацията на определени вещества. Лекарите вече знаят какво да предпишат. В продължение на 3-4 месеца пациентката приема определени хранителни добавки и сама не можа да повярва, че за толкова кратко време проблемът й отшумява.

Третият показателен случай е буквално от последните дни. Генетичен тест на 30-годишна жена показва склонност към хипертония. Тя е категорична: станала е грешка! А и се чувства съвсем добре, няма никакви симптоми на опасното хронично заболяване. Въпреки, че е готова да спори продължително с лекарите, все пак решава да си провери кръвното налягане. Оказва, че се събужда с горна граница 150, а през деня достига дори до 190.

Организмът е функционирал по този начин дълги години и жената е привикнала към сигналите. Изводът на лекарите обаче е смразяващ: във всеки един момент тя е била пред инсулт. Диагнозата вече е ясна, всекидневното хапче е предписано, а кръвното налягане е под контрол.

Предприемачеството като знак от съдбата

Всички тези изследвания са направени у нас. „НутриГен”, компанията, която ги предлага, е стартъп, създаден само преди две години.

Още по-любопитна е самата Боряна Герасимова, изпълнителен директор и съсобственик на фирмата. Личният й живот по странен и събоносен начин е вплетен в историята на дружеството. Младата дама е завършила математика и информатика в Софийския университет, радва се на високо платена работа в IT компания, има хубаво семейство, приятели. Животът пред нея изглежда добре подреден.

Допреди 6 години, когато изненадващо разбира, че има лошо заболяване. Дежурният въпрос „Защо точно на мен?” не й дава покой. Постоянно се пита какво и къде е объркала, защото води съвсем нормален и здравословен живот според общоприетите критерии. Болестта е овладяна. Четири години по-късно узнава, че в Западна Европа се правят тестове, които показват генетичната предразположеност на организма към различни заболявания.

Подлага се на това изследване и излиза, че хранителният й режим е поддържал постоянно хронично възпаление в организма. И това е заложено в нейното ДНК: просто липсват част от гените за детоксикация. Има и проблем с усвояването на витамини от група В.

Резултатите от изследванията изиграват важна роля при изгражденето на хранителен и двигателен режим, който й помага да поддържа добро общо здраве.
Но остава въпросът: ако е познавала своя геном и навреме е променила храненето, дали болестта щеше да я подмине?

Този въпрос променя представата й за кариера и изобщо за смисъла на нещата.
Днес 33-годишната бизнесдама е убедена, че хората имат право на информиран избор. За да го направят обаче, трябва да знаят какво е записано в генома им. Разполагайки с тази информация, те ще могат да планират здравето си за дълго време напред.
„Всички трябва да полагаме грижи за себе си, но някои трябва да правят това в по-голяма доза, на моменти дори екстремно, за да функционира организмът им нормално”, смята Боряна Герасимова.

Това се оказва най-силният аргумент в полза на кардиналната промяна, която предприема. Обръща гръб на сигурната си работа и се впуска в приключението, наречено предприемачество.

Човешкият геном е разчетен преди 13 години. След това светкавично започват да се развиват науките, свързени с гените. Изследванията са популярни в Англия, Дания, Норвегия и изобщо в северните държави от Стария континент. В Исландия, например тестовете стават все по-масови, вече няколко десетки хиляди души разполагат с разчетен геном. Представете си, че отивате при личния лекар и той лесно ще предпише конкретното лекарство, което ще съответства и на генетичните особености. Изключително ефективно и за пациента, и за здравната каса!

В „Барса” пък са направили тестове на част от ключовите си състезатели. Познават генетичните им заложби и залагат повече на индивидуални тренировки. Резултатът е известен.

За нашата страна тези изследвания са истинска иновация. Но българите също трябва да имат право да познават гените си и според тях да определят как да живеят, казва Герасимова и печели за каузата двама свои познати. Идеята прегръщат Борис Колев, млад предприемач и Младен Неделчев, който осигурява началната инвестиция, прехвърляйки средства от друг свой бизнес.

И тримата вярват, че иновативната идея е печеливша, защото бъдещето е на научните открития, които се прилагат в практиката.

Първоначално концепцията е да създадат лаборатория с медицински сектор. Оказва се обаче, че вече има много подобни структури, снабдени с добри машини и с обучени екипи. В България няма дефицит на лаборатории, но липсват компетенции. Това променя бизнесплана.

Не е въпросът само да се изследват гените, а кои от тях. Но най-важното е кой ще обясни резултата и в крайна сметка какво да се направи, каква да бъде рецептата. С това ноу хау разполага датска фирма, която вече е партньор на „НутриГен”.

Чуждата компания не само разполага с лаборатория, където се правят самите генетични изследванията, но може и да „разчита” резултатите. Датските консултанти обучават и специалисти българи, които работят на наша територия. Лекарите – генетици предават опита си на диетолози, ендокринолози, фитнес инструктури.
Изследванията се правят от миналото лято. Чрез тях се установява предразположеността към определено заболяване и как чрез хранене и спортна активност например да се въздейства, за да не се стига до увреждания и заболявания

Европарите - мисия невъзможна за стартиращи

Лесно ли е да намериш обществена подкрепа на една иновативна идея, която е безспорно полезна за хората?

„Миналата есен обмисляхме да кандидатстваме по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”, споделя бизнесдамата.
Изисквания обаче се оказали 

Повече - в книжното тяло