Чуват се много гласове, че при 4% ръст на икономиката да се планира бюджет с дефицит, не е най-разумното нещо. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като правителството прие проектозакона за държавния бюджет за 2018 г.

Горанов акцентира върху 730-те млн. лева повече за нарастване на доходите в бюджетния сектор. Това се случва за първи път след финансовата криза 2008-2009 г.

Според Горанов заетите в бюджетната сфера естествено имали желание да получават повече. И цитира Алън Милн и неговия герой Мечо Пух с фразата “колкото повече, толкова повече”. Но поясни, че това не са средства на финансовия министър, а на българските данъкоплатци и трябвало внимателно да се търси баланс между необходимостите във всички сектори.

“С половин милиард растат пенсиите, това са парите на данъкоплатците”, каза Горанов. И припомни, че в бюджета са изведени приоритетите от момента на съставяне на правителството - образование, сигурност, социална и физическа инфраструктура. И бюджетът ги следва.

Финансовият министър заяви още, че винаги ще има претенции за повече и че правенето на бюджет при икономически растеж е по-трудно, отколкото в период, в който трябва да се ограничават разходите. Тогава всеки знаел, че трябва да търпи рестрикции. “Фискалната рамка за след година е оптимална и най-бързо нарастват заплатите там, където са идентифицирали проблем - средното образование”, заяви Горанов.