БНБ вече поиска банките да заделят от октомври 2019 г. буфер от 0,5% за

всеки отпуснат заем

От средата на 2019 г. и лихвите по ипотечните заеми ще тръгнат нагоре, прогнозираха за “24 часа” банкери и финансисти.

Тенденцията при потребителските заеми вече се обърна и те започнаха да поскъпват, сочат данните на БНБ за август.

Средният лихвен процент по тях в левове се е вдигнал до 8,88% в сравнение с година по-рано.

В същото време ипотечните заеми продължават да поевтиняват - до 3,44%, ако са в левове, и до 3,88% за тези, които са договорени в евро.

Четири разнопосочни фактора ще определят бъдещото движение на лихвените нива, смятат банкови анализатори.

Подготовката за стрес тестовете заради влизането ни в банковия съюз и в чакалнята за еврото изисква добра ликвидност и капитализация и банките ще продължат да си набавят финансов ресурс за това от разликата между лихвите по кредити и по депозити.

В същото време допускането ни до валутния механизъм постепенно ще намалява рисковата премия и ще позволи понижаване на лихвените нива. Дотогава повечето трезори ще опитат да държат лихвите по ипотеки сравнително ниски, за да разполагат с достатъчно голям марж за намаляването им.

През 2019 г. обаче ще попаднем и под регулациите на ЕЦБ, която се бави с решение за вдигане на всички лихви, въпреки че САЩ ги повишиха. Банкери обаче са категорични, че такова решение предстои и го очакват още в началото на идната година.

Преди ден пък заради бума на ипотечните заеми, подтиквани основно от ниските лихви, БНБ уведоми банките, че от октомври 2019 г. повишава от 0 на 0,5% капиталовия буфер за тях.

С важната забележка, че ако прецени, може да въведе увеличението и преди този срок. Това означава, че всяка банка трябва да заделя допълнителен ресурс, с който да покрива риска от трупането на необслужвани заеми. Ефектът от мярката ще се усети преди влизането ѝ в сила, т.е. от средата на 2019 г.

Притеснението на централните банкери е, че ръстът на кредитите означава ръст и на лоши кредити, защото част от изтеглилите ги няма да могат да ги обслужват, когато лихвите тръгнат нагоре. Така след изявлението на управителя на БНБ Димитър Радев, който предупреди банкерите да внимават, защото “лоши заеми се трупат в добри времена”, централната банка вече взема и реални мерки да сложи под контрол бума на кредитирането.