Пазарните тестове за изграждането на планирания терминал за втечнен природен газ започнаха вчера в гръцкия град Александруполис, съобщава гръцката компания "Газтрейд", част от групата "Копелузос", която разработва проекта.

Първият етап на пазарните тестове, тоест заявяването на необвързващ интерес за ангажиране на капацитет, ще продължи 45 дни, предаде БТА.

Терминалът ще се състои от офшорна плаваща платформа за съхранение и регазификация (FSRU). Проектът предвижда и изграждане на система от подводни и надземни газопроводи, чрез които природният газ ще бъде доставян до гръцката национална газопреносна система, а от там и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, Република Македония, Турция, Румъния, Украйна и Унгария.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) ще има номинален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда нормални кубически метра годишно и максимален технически капацитет от 8,3 милиарда нормални кубически метра природен газ.

Съществува възможност за свързване на терминала в бъдеще с газопреносната система на Трансадриатическия газопровод (TAP). За България и за прилежащите й пазари проектът ще осигурява природен газ чрез интерконектора Гърция - България (IGB), който се очаква да влезе в търговска експлоатация през 2020 г.

Проектът, който е включен в списъка на проектите от общ интерес (ПОИ) на Европейския съюз, разполага с всички разрешения и има за цел да осигури алтернативен източник на природен газ за пазарите в Югоизточна Европа, както и да допринесе за сигурността на доставките в региона, за диверсификацията на трасетата и на източниците, както и за гъвкавостта на цените и за укрепването на конкуренцията. Терминалът ще задоволи допълнителното търсене на природен газ в региона в средносрочен и дългосрочен план, ще осигури достъп до втечнен природен газ и ще допринесе за преодоляване на изолацията на тези пазари.

Процедурата за подаване на оферти за изграждане на терминала започна през септември тази година, а дейностите по изграждането му се очаква да стартират през второто тримесечие на 2019 г. Очаква се търговската експлоатация на терминала да започне през последното тримесечие на 2020 г.

Финансирането ще бъде осигурено със собствени капитали, от банки и вероятно от публични източници. Публични средства ще бъдат осигурени чрез Гръцката програма за публични инвестиции, частично с национално финансиране и частично чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на програмния период 2014 - 2020 г. и в рамките на Оперативната програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации".