Русия е заинтересована от енергийните доставки за Гърция и е готова да разширява сътрудничеството си с нея в газовата област, заяви изпълнителният директор на Центъра за енергетика на Московската школа по администрация Сколково Вячеслав Мишченко, цитиран от ТАСС и БТА.

Мишченко участва в 4-ата конференция "Транзитът на енергия в Югоизточна Европа и отвъд границите й", която се провежда в периода 6 - 8 май в Атина.

Според Мишченко "Гърция е страна, която интересува Русия във всеки смисъл и енергийните доставки и сътрудничеството в енергетиката е ключово за Руската федерация и ресорните й министерства. Според мен всички сигнали от страна на Русия са изпратени, а позицията на Гърция е все пак доста предпазлива, но това вече е политика", каза експертът.

Той каза, че Атина не е реализирала идеята за продължение на "Турски поток" на гръцка територия от Турция. "Ние знаем, че "Турски поток-2" ще премине през територията на България и българската страна е направила много, за да реализира това. България ще стане транзитен хъб на руския газ", каза Мишченко. При това Гърция, разбира се, е заинтересована да получи допълнителни обеми природен газ.

"Газпром" е участник в проекта "Посейдон", като руската компания изрази интерес към строителството на подводен газопровод от Гърция към Италия. Но, освен Гърция, интереси тук има и Италия, която е най-големият купувач на руски газ след Германия. В момента германците водят в тази надпревара, защото те получават основните обеми газ и осъществяват транзита на руския газ в Северна Европа.

Според Мишченко "идеята за свързване на Гърция с Италия не проработи - по какви причини е трудно да се каже, дали е било само политика или просто някаква икономическа ситуация (...) Но вероятно потенциално Гърция би могла да стане транзитна страна за руския газ, а ако се вземе предвид, че те (гърците) ще имат постоянен, стабилен поток, който ще идва на територията на Гърция (през България), то вероятно тук може да се говори и за създаването на някакви мощности за сгъстяване на природен газ".

Руският експерт каза, че сгъстеният природен газ е добра алтернатива за енергийните доставки за гръцките острови. Според него "Газпром" е имала интерес към този пазар преди 10 - 15 години, но в момента не разглежда подобен проект. От друга страна, руската частна компания "Новатек" би могла да прояви интерес, като се има предвид опитът й в строителството и експлоатацията на инсталации за сгъстен газ. Експертът каза, че източниците на сгъстен газ от Америка и други места са нестабилни и доста скъпи.

На същата конференция представителят на главната гръцка опозиционна партия Нова демокрация Костас Скрекас каза, че енергийното сътрудничество с Русия е важно за Гърция. На въпрос за отношението на партията му към "Турски поток" той заяви, че страната винаги трябва да разглежда диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители. "Затова всичко, което е в сила за газопроводите в Северна Европа, трябва да важи и в Южна Европа. Ние не сме нито за, нито против "Турски поток", а трябва да проучим свързаните с него данни, дали всичко това е в полза на Гърция и дали съответства на европейското законодателство", каза Скрекас.

На 18 април специалният съветник на гръцкия премиер Алексис Ципрас по връзките с Русия и страните от Източна Европа Димитриос Веланис каза пред руски журналисти в Солун, че Гърция подкрепя строителството на газопровода "Турски поток" и всички други маршрути за доставка на руски газ. Той отбеляза, че участието на Гърция в "Турски поток" остава актуална тема като припомни, че по време на посещението си в Москва през декември миналата година Ципрас се изказа в подкрепа на строителството на газопровод през Гърция към Италия и други европейски страни.