Енергетика и военен завод носят благосъстоянието на област Стара Загора

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

Енергетика и военен завод носят благосъстоянието на област Стара Загора

Тецовете в комплекса “Марица - изток” са една от основните причини за високите заплати в област Стара Загора.

Втора година се нарежда след София по БВП и заплати

Ако изключим София, където е съсредоточена една пета от икономиката на България, и подредим останалите области по техния икономически ръст, ще видим, че за него големината на територията няма почти никакво значение.

Защото на второ място по БВП не е Пловдив, а Стара Загора. На второ място по средна работна заплата отново е Стара Загора – по-напред от Пловдив, Варна и Бургас.

Данните от тазгодишното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) “Регионални профили” показват, че за втора година област Стара Загора е шампион по икономическо развитие и се класира на второ място в България след София. Така беше и в миналогодишната класация, а ако прегледаме всички останали издания на “Регионални профили”, ще видим, че Стара Загора винаги е в челните места.

Кое прави Стара Загора специална?

На първо място това е

областта с

най-висок дял

на енергетиката

в местната индустрия след Враца, върху чиято икономика АЕЦ “Козлодуй” има огромно влияние.

Откакто през 2009-а и 2011 г. бяха пуснати в действие американските централи “КонтурГлобал Марица изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, делът на енергетиката в добавената стойност на местната индустрия се повиши до 65%.

Само в комплекса “Марица-изток” са заети 30 хиляди души, а заедно със съпътстващите производства и услуги техният брой се удвоява.

Оттук идват и големите средни заплати. По последни данни

годишната е

12 248 лв. и

това я поставя

на второ място

след столицата,

където е 17 199 лв. На трето място по този показател е София - област, където е 12 149 лв., а Пловдив, Варна и Бургас се класират след тях.

В самата Стара Загора средната заплата е 1020 лв., но в енергийния сектор, който е основен за областта, данните на НСИ сочат сумата от 1891 лв.

Колкото до брутния вътрешен продукт на глава от населението, подреждането на областите в България е почти същото. На първо място е столицата с 30 295 лв., на второ е Стара Загора със 17 550 лв., на трето е София област с 15 527 лв., следват Варна, Бургас, Пловдив и Русе.

Казанлък и машиностроенето са другият двигател за икономическия растеж на област Стара Загора.

Казанлък е преди всичко мястото, на което се намира един от най-големите работодатели в България – “Арсенал”. В момента в него работят 9502 души, а заедно със съпътстващите дейности със сигурност заводът осигурява прехраната на още толкова.

Тук се намират и два големи машиностроителни завода – “М+C Хидравли” и “Капрони”.

В Стара Загора има и предприятия, които осигуряват суровини за оръжейната и машиностроителната промишленост.

Например заводът за чугунени отливки “Прогрес” и ковашко-пресовото предприятие “Пресков” - т.е. в областта има своебразен машиностроителен клъстер.

Към това може да се добавят и редица производители на оборудване за автомобилната промишленост.

Дейността на всички тези предприятия в област Стара Загора

превръща

пазара на труда

в един от

най-добре

развитите

в страната. В момента безработицата в областта е едва 2,3% и това отново я нарежда на трето място. За отбелязване е, че по този показател на първо място не е столицата, а София-област (0,7%), тъй като голяма част от индустрията на столицата всъщност се намира на територията на областта. В София-град безработицата е 2,1%.

Стара Загора е и една от областите с най-висока заетост на населението на възраст между 15 и 64 години. Тя се повишава с големи темпове през последните 2-3 години и в момента по този показател е отново на трето място след столицата и София-област. В София заетостта е 75,6%, в областта е 73,3%, а веднага след тях идват Стара Загора и Благоевград с по 71%.

Стара Загора е добър пример за връзка между пазара на труда и образованието. Тя е областта с най-голям дял на хората със средно образование сред работещите и с много възможности за професионално обучение. Има седем професионални гимназии, две профилирани, както и Тракийският университет, в който има земеделски, медицински и технически специалности.

Стара Загора беше и лидер при въвеждането на дуалното обучение преди няколко години най-вече в машиностроенето. В момента в шест от професионалните гимназии действат договори с предприятия за дуално обучение.

Стара Загора се намира в географския център на България, а откакто има пряк излаз на магистрала “Тракия”, се прави

лесна връзка с

Пловдив, Бургас

и столицата

Оценката на ИПИ за инфраструктурата в областта е сред най-високите възможни.

Неслучайно първите заявки за терени в новата икономическа зона “Загоре”, която предстои да се развие, са от фирми, занимаващи се с логистична и транспортна дейност. Областният център, в който са съсредоточени много машиностроителни предприятия, е леснодостъпен от цялата страна и така суровините и готовата продукция удобно могат да достигат до наши и чужди пазари.

На фона на всички тези данни би могло да се помисли, че областта е сред най-удобните за живеене в България, но в това отношение показателите невинаги са сред най-добрите.

Факт е, че в Стара Загора местните данъци и такси са сред най-ниските в страната, но има и изключения. Стара Загора е областта с най-ниската за страната ставка на данъка върху недвижимите имоти за юридическите лица – едва 1,49 промила. Има обаче 18 области в страната, в които данъкът върху превозните средства е по-нисък, отколкото в Стара Загора, където е 1,33 лв. годишно за киловат мощност.

Годишният патентен данък, който плащат търговците на открито, е четвъртият най-висок в страната след столицата, Варна и Бургас. Сравнително високи са и данъците при прехвърляне на собственост и за таксиметровите превозвачи.

Здравеопазването на Стара Загора

не блести с

особено високи

резултати,

показват данните от “Регионалните профили”. По показатели като брой лица на един общопрактикуващ лекар, брой места в многопрофилна болница, коефициент на детска смъртност и дял на здравноосигурените е някъде по средата на класацията, изпреварена от всички останали области с големи центрове.

И някак си естествено за такава голяма въглищна енергетика Стара Загора е областта с най-големи емисии въглероден диоксид в атмосферата – 4102,2 тона на квадратен километър. Това е четири пъти над следващата област в това подреждане – София-град, където е 1073,5 тона.

Най-голямото предизвикателство пред икономиката на Стара Загора също е свързано с енергетиката. Неизбежно е през следващото десетилетие делът на въглищната енергетика да се ограничава, а добивът на лигнитни въглища в района е пряко свързан с местните централи, тъй като те нямат пазар другаде.

Това означава, че един от китовете, на които се крепи местната икономика, няма вече да оказва сегашното огромно влияние върху нея и трябва да се търсят други пътища за развитие.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Средната заплата в IT сектора мина 3 бона

Средната заплата в IT сектора мина 3 бона

Президент, премиер и депутати получиха почти 10% увеличение За първи път в България средна работна заплата премина границата от 3000 лв. Това е станало със заплатите на работещите в IT сектора, които през четвъртото тримесечие са достигнали 3090 лв., сочат данни на НСИ, публикувани в четвъртък. През същия период на предходната година заплатите на

За британска работна виза трябва да печелим поне 23 000 паунда

За британска работна виза трябва да печелим поне 23 000 паунда

Повече точки ще се дават на завършили на Острова и говорещи добре английски Европейските граждани, които искат да влизат във Великобритания от следващата година, за да работят, ще трябва да кандидатстват за виза. А за да я получат, ще е необходимо да предоставят доказателства, че могат да изкарат поне 23 000 паунда на година

МВФ: Вдигнете данък сгради и осигурителен доход

МВФ: Вдигнете данък сгради и осигурителен доход

Неравенството в България расте, вместо да намалява България може да увеличи леко държавните разходи и да си позволи лек бюджетен дефицит. Условието обаче е парите да се вложат в смислени инвестиции - образование, здравеопазване, социални грижи. Средствата за по-високите разходи могат да дойдат от по-добра събираемост на ДДС

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

Великобритания няма да допуска нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички квалифицирани работници, желаещи да работят в кралството, да имат предложение за работа, да отговарят на стандартите за заплащане и да владеят английски, предаде Ройтерс. "Нашата нова имиграционна система ще затвори кранчето за нискоквалифицираната

От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

Метрото от “Красно село” до бул. “Патриарх Евтимий” тръгва през май. Това сочи последният график за изпитанията по трасето, които трябва да бъдат направени преди пускането на участъка в експлоатация. Заедно с шефа на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев екип на “24 часа” проследи тестовете в 3 от общо 5-те станции

Напредък! Разширяват софийското околовръстно от “Цар Борис III" до “Люлин” (Обзор)

Напредък! Разширяват софийското околовръстно от “Цар Борис III" до “Люлин” (Обзор)

Проектът ще струва около 300 млн. лева, обявяват търга до месеци Проектирането и разширението на околовръстното шосе в София от булевард “Цар Борис III” до “Люлин” ще струва около 250-300 млн. лв. Поръчката се очаква да бъде пусната в следващите месеци. Новината стана ясна в неделя, когато премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на река Дунав и основният акцент в десетки срещи на премиера Бойко Борисов по време на Мюнхенския форум в края на миналата седмица е бил да се окаже натиск над румънската страна да се задейства процедурата. Това разказа Борисов във видео във фейсбук профила си

Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

Бъдещият милиардер работи пред “Магурата”, а бизнесът на бащата, наричан Цеката, е пред кафене “Колумбия” в София Контактите на семейство Найденови с Васил Божков започват през далечната 1990 г. Според различни източници по онова време бъдещият милиардер се подвизава край столичната сладкарница “Магурата” и се занимава с обмяна на валута

Програмистите след статията в "Дума": Това е фарс, крайно нужни са млади специалисти

Програмистите след статията в "Дума": Това е фарс, крайно нужни са млади специалисти

Допълнителен данък от 1000 лева върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати, а не произвеждат нищо и специален данък за чуждите фирми, които ги наемат. Тази идея, лансирана в статия във вестник "Дума'', предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи. От Асоциацията на софтуерните компании коментират пред БНТ

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Окончателно: Талончета вече само в тотото От 21 февруари, петък, талоните на двата частни организатора на лотарийни игри - “Национална лотария” и “Лотария България” вече не са валидни. Вчера в “Държавен вестник” бяха обнародвани поправките в закона за хазарта. Според тях “Национална лотария” и “Лотария България” остават без лиценз, което означава

Най-коментирани

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на река Дунав и основният акцент в десетки срещи на премиера Бойко Борисов по време на Мюнхенския форум в края на миналата седмица е бил да се окаже натиск над румънската страна да се задейства процедурата. Това разказа Борисов във видео във фейсбук профила си

Снимат всичко на колела, 70 лв. ако е без винетка (Обзор)

Снимат всичко на колела, 70 лв. ако е без винетка (Обзор)

От понеделник, 17 февруари, камерите на толсистемата започват да следят в реално време и за валидна е-винетка. Те ще снимат всички превозни средства, които нямат регистриран стикер, напомниха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Ако в същия ден, в който е установено нарушението, колата бъде спряна от мобилен екип на толконтрола

Средната заплата в IT сектора мина 3 бона

Средната заплата в IT сектора мина 3 бона

Президент, премиер и депутати получиха почти 10% увеличение За първи път в България средна работна заплата премина границата от 3000 лв. Това е станало със заплатите на работещите в IT сектора, които през четвъртото тримесечие са достигнали 3090 лв., сочат данни на НСИ, публикувани в четвъртък. През същия период на предходната година заплатите на

Румен Радев обсъди с управителя на БНБ присъединяването ни към Еврозоната

Румен Радев обсъди с управителя на БНБ присъединяването ни към Еврозоната

Президентът Румен Радев се срещна днес на "Дондуков" 2 с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Това съобщиха от прессекретариата на президента. Във фокуса на срещата са били обявените от България намерения за присъединяване към Механизма на обменните курсове II /ЕRM II/, представляващ първата задължителна крачка за присъединяване

През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната заплата e 1 313 лв.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната заплата e 1 313 лв.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 313 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на миналата година с 5.1 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Образование" - с 14

Лиу Кун: Пекин ще намали "ненужните разходи" на фона на епидемията

Лиу Кун: Пекин ще намали "ненужните разходи" на фона на епидемията

Китайското правителство ще намали ненужните разходи на фона на епидемията от новия коронивариус, която доведе до снижаване на приходите за бюджета и нарастване на харчовете, се казва в статия на финансовия министър Лиу Кун, публикувана в неделния брой на списание „Циушъ", теоретичният орган на управляващата комунистическа партия

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

Великобритания няма да допуска нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички квалифицирани работници, желаещи да работят в кралството, да имат предложение за работа, да отговарят на стандартите за заплащане и да владеят английски, предаде Ройтерс. "Нашата нова имиграционна система ще затвори кранчето за нискоквалифицираната

МВФ: Вдигнете данък сгради и осигурителен доход

МВФ: Вдигнете данък сгради и осигурителен доход

Неравенството в България расте, вместо да намалява България може да увеличи леко държавните разходи и да си позволи лек бюджетен дефицит. Условието обаче е парите да се вложат в смислени инвестиции - образование, здравеопазване, социални грижи. Средствата за по-високите разходи могат да дойдат от по-добра събираемост на ДДС

Турската частна авиокомпания "Атлас" обяви фалит, всички полети са спрени

Турската частна авиокомпания "Атлас" обяви фалит, всички полети са спрени

Турският частен авиопревозвач Атлас Глобал обяви фалит и спря всички полети, съобщи в Туитър Службата за гражданска авиация, цитирана от ДПА. Компанията все още не коментирала съобщението. Атлас се бореше с финансови затруднения и се наложи да спре полетите за месец през ноември. Полетите бяха възобновени на 21 декември, предава БТА

Нов координационен център следи управлението на водите, отпадъците и въздуха

Нов координационен център следи управлението на водите, отпадъците и въздуха

Новият Национален координационен център, изграден по решение на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, беше представен днес в МОСВ пред представители на медиите и депутати от ресорната парламентарна комисия. Центърът ще координира работата на институциите по контрола върху дейностите по управление на водните ресурси

Парламентът реши: 40 до 80 ст. на гост за нощувка през AirBnb (Обзор)

Парламентът реши: 40 до 80 ст. на гост за нощувка през AirBnb (Обзор)

Промяната в закона бе вкарана в пленарната зала в последния момент Собствениците на стаи и апартаменти за гости, които се отдават краткосрочно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др., ще трябва да начисляват и да плащат на общините туристически данък между 40 и 80 ст. на нощувка на гост

Емил Хърсев: Единственото ни решение е присъединяването към еврозоната

Емил Хърсев: Единственото ни решение е присъединяването към еврозоната

Валутният борд ограничава възможността за провеждане на каквато и да е парична политика, коментира финансистът Емил Хърсев пред бТВ. Според експерта това е примитивен начин и е опасен. "Основният аргумент да се въвежда валутният борд е, че не сме в състояние, некадърни сме, неспособни - така генетично - да водим парична политика“, добави той

Dacia с нискотарифен електромобил, ще струва 10 000 евро!

Dacia с нискотарифен електромобил, ще струва 10 000 евро!

Бюджетната марка на Renault - Dacia, ще визуализира първото си електрическо превозно средство на автомобилното изложение в Женева на 3 март. Най-вероятно серийната версия на нискобюджетната келектрическа кола ще бъде пусната догодина. Представителите на Dacia и Renault не предоставят повече подробности преди изложението

Вучич: БВП на Сърбия ще достигне рекордните 50 млрд долара

Вучич: БВП на Сърбия ще достигне рекордните 50 млрд долара

До края на 2020 година БВП на Сърбия ще достигне своя исторически максимум от 50 милиарда долара, заяви днес президентът Александър Вучич по време на инспекция на строежа на инфекциозна клиника в Белград, предаде ТАСС. Хайде да видим каква е нашата икономическа сила. В края на годината БВП на Сърбия ще бъде 50 милиарда долара

Толтаксите за тировете ще са между 3 и 7 ст. на километър

Толтаксите за тировете ще са между 3 и 7 ст. на километър

Толтаксите за масовите тежкотоварни превозни средства - с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Това предвижда приетото днес от Министерския съвет постановление за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на

Решено: Туристически данък между 40 ст. и 80 ст. и за имотите в Airbnb

Решено: Туристически данък между 40 ст. и 80 ст. и за имотите в Airbnb

Собствениците на стаи за гости и апартаментите, които се отдават краткосточно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др. ще трябва да плащат туристически данък между 40 и 80 ст. към общините. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси

На 25 години, Ерик отказва живота на журналист в София, за да спаси фермата на дядо си - вече отглежда 90 овце

На 25 години, Ерик отказва живота на журналист в София, за да спаси фермата на дядо си - вече отглежда 90 овце

Младият мъж асистира при раждането на овце, прави и занаятчийски кашкавал Ако млад човек има сигурна възможност, е по-вероятно да се възползва от нея. Особено ако тя идва от чужбина. Точно обратното обаче предприема 25-годишният Ерик Борисов от Плевен. Учил е журналистика, владее френски, но избира да се върне в плевенското село Ясен и да отглежда

През 2019 г. страната ни е изнесла 64 млн. л вино за Западна Европа, Китай, САЩ

През 2019 г. страната ни е изнесла 64 млн. л вино за Западна Европа, Китай, САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, които ще допринесат за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Окончателно: Талончета вече само в тотото От 21 февруари, петък, талоните на двата частни организатора на лотарийни игри - “Национална лотария” и “Лотария България” вече не са валидни. Вчера в “Държавен вестник” бяха обнародвани поправките в закона за хазарта. Според тях “Национална лотария” и “Лотария България” остават без лиценз, което означава

eBay откри сайт за стоки Made in Bulgaria

eBay откри сайт за стоки Made in Bulgaria

Най-голямата платформа за търговия в интернет - eBay, откри страница “Произведено в България”, в която се предлагат над 8000 родни продукта, произведени в Пловдивския регион. В първата по рода си инициатива в България се включиха фирми от различни сектори, в резултат на което платформата eBay вече предлага козметика, мода, детски играчки