Енергетика и военен завод носят благосъстоянието на област Стара Загора

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

Енергетика и военен завод носят благосъстоянието на област Стара Загора

Тецовете в комплекса “Марица - изток” са една от основните причини за високите заплати в област Стара Загора.

Втора година се нарежда след София по БВП и заплати

Ако изключим София, където е съсредоточена една пета от икономиката на България, и подредим останалите области по техния икономически ръст, ще видим, че за него големината на територията няма почти никакво значение.

Защото на второ място по БВП не е Пловдив, а Стара Загора. На второ място по средна работна заплата отново е Стара Загора – по-напред от Пловдив, Варна и Бургас.

Данните от тазгодишното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) “Регионални профили” показват, че за втора година област Стара Загора е шампион по икономическо развитие и се класира на второ място в България след София. Така беше и в миналогодишната класация, а ако прегледаме всички останали издания на “Регионални профили”, ще видим, че Стара Загора винаги е в челните места.

Кое прави Стара Загора специална?

На първо място това е

областта с

най-висок дял

на енергетиката

в местната индустрия след Враца, върху чиято икономика АЕЦ “Козлодуй” има огромно влияние.

Откакто през 2009-а и 2011 г. бяха пуснати в действие американските централи “КонтурГлобал Марица изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, делът на енергетиката в добавената стойност на местната индустрия се повиши до 65%.

Само в комплекса “Марица-изток” са заети 30 хиляди души, а заедно със съпътстващите производства и услуги техният брой се удвоява.

Оттук идват и големите средни заплати. По последни данни

годишната е

12 248 лв. и

това я поставя

на второ място

след столицата,

където е 17 199 лв. На трето място по този показател е София - област, където е 12 149 лв., а Пловдив, Варна и Бургас се класират след тях.

В самата Стара Загора средната заплата е 1020 лв., но в енергийния сектор, който е основен за областта, данните на НСИ сочат сумата от 1891 лв.

Колкото до брутния вътрешен продукт на глава от населението, подреждането на областите в България е почти същото. На първо място е столицата с 30 295 лв., на второ е Стара Загора със 17 550 лв., на трето е София област с 15 527 лв., следват Варна, Бургас, Пловдив и Русе.

Казанлък и машиностроенето са другият двигател за икономическия растеж на област Стара Загора.

Казанлък е преди всичко мястото, на което се намира един от най-големите работодатели в България – “Арсенал”. В момента в него работят 9502 души, а заедно със съпътстващите дейности със сигурност заводът осигурява прехраната на още толкова.

Тук се намират и два големи машиностроителни завода – “М+C Хидравли” и “Капрони”.

В Стара Загора има и предприятия, които осигуряват суровини за оръжейната и машиностроителната промишленост.

Например заводът за чугунени отливки “Прогрес” и ковашко-пресовото предприятие “Пресков” - т.е. в областта има своебразен машиностроителен клъстер.

Към това може да се добавят и редица производители на оборудване за автомобилната промишленост.

Дейността на всички тези предприятия в област Стара Загора

превръща

пазара на труда

в един от

най-добре

развитите

в страната. В момента безработицата в областта е едва 2,3% и това отново я нарежда на трето място. За отбелязване е, че по този показател на първо място не е столицата, а София-област (0,7%), тъй като голяма част от индустрията на столицата всъщност се намира на територията на областта. В София-град безработицата е 2,1%.

Стара Загора е и една от областите с най-висока заетост на населението на възраст между 15 и 64 години. Тя се повишава с големи темпове през последните 2-3 години и в момента по този показател е отново на трето място след столицата и София-област. В София заетостта е 75,6%, в областта е 73,3%, а веднага след тях идват Стара Загора и Благоевград с по 71%.

Стара Загора е добър пример за връзка между пазара на труда и образованието. Тя е областта с най-голям дял на хората със средно образование сред работещите и с много възможности за професионално обучение. Има седем професионални гимназии, две профилирани, както и Тракийският университет, в който има земеделски, медицински и технически специалности.

Стара Загора беше и лидер при въвеждането на дуалното обучение преди няколко години най-вече в машиностроенето. В момента в шест от професионалните гимназии действат договори с предприятия за дуално обучение.

Стара Загора се намира в географския център на България, а откакто има пряк излаз на магистрала “Тракия”, се прави

лесна връзка с

Пловдив, Бургас

и столицата

Оценката на ИПИ за инфраструктурата в областта е сред най-високите възможни.

Неслучайно първите заявки за терени в новата икономическа зона “Загоре”, която предстои да се развие, са от фирми, занимаващи се с логистична и транспортна дейност. Областният център, в който са съсредоточени много машиностроителни предприятия, е леснодостъпен от цялата страна и така суровините и готовата продукция удобно могат да достигат до наши и чужди пазари.

На фона на всички тези данни би могло да се помисли, че областта е сред най-удобните за живеене в България, но в това отношение показателите невинаги са сред най-добрите.

Факт е, че в Стара Загора местните данъци и такси са сред най-ниските в страната, но има и изключения. Стара Загора е областта с най-ниската за страната ставка на данъка върху недвижимите имоти за юридическите лица – едва 1,49 промила. Има обаче 18 области в страната, в които данъкът върху превозните средства е по-нисък, отколкото в Стара Загора, където е 1,33 лв. годишно за киловат мощност.

Годишният патентен данък, който плащат търговците на открито, е четвъртият най-висок в страната след столицата, Варна и Бургас. Сравнително високи са и данъците при прехвърляне на собственост и за таксиметровите превозвачи.

Здравеопазването на Стара Загора

не блести с

особено високи

резултати,

показват данните от “Регионалните профили”. По показатели като брой лица на един общопрактикуващ лекар, брой места в многопрофилна болница, коефициент на детска смъртност и дял на здравноосигурените е някъде по средата на класацията, изпреварена от всички останали области с големи центрове.

И някак си естествено за такава голяма въглищна енергетика Стара Загора е областта с най-големи емисии въглероден диоксид в атмосферата – 4102,2 тона на квадратен километър. Това е четири пъти над следващата област в това подреждане – София-град, където е 1073,5 тона.

Най-голямото предизвикателство пред икономиката на Стара Загора също е свързано с енергетиката. Неизбежно е през следващото десетилетие делът на въглищната енергетика да се ограничава, а добивът на лигнитни въглища в района е пряко свързан с местните централи, тъй като те нямат пазар другаде.

Това означава, че един от китовете, на които се крепи местната икономика, няма вече да оказва сегашното огромно влияние върху нея и трябва да се търсят други пътища за развитие.

Най-четени

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв. Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението   Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Търговският съд в Крагуевац обяви процедура по фалит на сръбската фабрика за стъкло в Парачин поради невъзможността й да плаща задълженията си, предаде Танюг, цитиран от БТА. Процедурата бе предприета по предложение на белградската фирма Ремонтенерджи. Съдът призова заявките за дължимото от фабриката да бъдат подадени в срок от 60 дни

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Активен туристически сезон в Анталия и през септември

Активен туристически сезон в Анталия и през септември

Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на морския туризъм на Турция, от началото на септември досега. По данни, огласени от президента на Съвета за туризъм в Анталия днес, 19 септември, се очаква да пристигнат още 45 хиляди души с 204 самолета от 28 страни. На фона на кризата в туристическия бранш в целия свят заради

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сушата - реките вече празни, за месец водата намаля с 40%

Сушата - реките вече празни, за месец водата намаля с 40%

8 града и 213 села са на режим С 40% е спаднал общият обем на водите в реките в България само за месец. Повечето в страната са били със средномесечни количества под нормата. Това показват последните данни на министерството на околната среда за юли, когато общият обем на речния отток е бил 645 млн. кубични метра

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

VIVACOM пусна 5G мрежата си във всички 27 областни центъра

VIVACOM пусна 5G мрежата си във всички 27 областни центъра

Мобилният оператор "Виваком" пусна днес своята 5G мрежа, съобщиха от компанията. За пръв път в България 5G мрежа е достъпна за клиенти като това става еднoвременно във всички 27 областни центъра на страната, пише в съобщението. Всеки абонат на "Виваком" със съвместимо 5G устройство може да го тества напълно безплатно до края на годината

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв. Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението   Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца

Ограничават до 60% водата в сиренето

Ограничават до 60% водата в сиренето

В млечните продукти може да има най-много 20 на сто сухо мляко Най-много до 60% ще се ограничи водата в сиренето. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, пусната за обществено обсъждане от министерството на земеделието. В нея е записано, че сухото вещество в сиренето трябва да бъде не по-малко от 40%

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Заради жегата т.г. в плодородната земя около Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Заради жегата т.г. в плодородната земя около Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи. Честите юлски валежи, големите жеги през август и първата половина на септември се отразили изключително зле на растенията. В резултат добивите са едва една трета спрямо

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ създават коалиция срещу завършването на газовия проект “Северен поток 2”. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в интервю за германския в. “Билд”. По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа

24% от младите се научили да шофират преди курса

24% от младите се научили да шофират преди курса

33% са придобили умения с инструктор 24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г. Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град

Заради жегата т.г. в плодородната земя около Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Заради жегата т.г. в плодородната земя около Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи. Честите юлски валежи, големите жеги през август и първата половина на септември се отразили изключително зле на растенията. В резултат добивите са едва една трета спрямо

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ създават коалиция срещу завършването на газовия проект “Северен поток 2”. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в интервю за германския в. “Билд”. По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа

24% от младите се научили да шофират преди курса

24% от младите се научили да шофират преди курса

33% са придобили умения с инструктор 24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г. Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град

Зукърбърг заплашва с изтегляне на Фейсбук и Инстаграм от Европа

Зукърбърг заплашва с изтегляне на Фейсбук и Инстаграм от Европа

Ирландската комисия за защита на данните реши миналия месец, че Фейсбук не трябва да „прехвърля“ частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС, от страх, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ. Ако това решение наистина бъде приложено, последиците за потребителите и много компании в Европа биха

Приходите от толтакси наполовина от планираните

Приходите от толтакси наполовина от планираните

При очаквани 1 млн. дневно се събират по 450 хил. лева Анализът за приходите от толсистемата, която стартира през март, вече е готов. Резултатите показват, че планът за приходите се изпълнява само наполовина и дори по-малко. При заложени по 1 млн. лв. на ден се събират 450 хиляди лева. В същото време спадът на трафика през март-август в сравнение

Спряха VI блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане (Обзор)

Спряха VI блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане (Обзор)

VI блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт на 22 септември, съобщиха от централата. Предвижда се той да продължи до края на месец октомври. Ще бъдат изпълнени ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите, модернизации. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво

Трудовите доходи в света са намалели с 3,5 трилиона долара до септември

Трудовите доходи в света са намалели с 3,5 трилиона долара до септември

Световните трудови доходи са намалели през първите девет месеца на 2020 г. с 10,7%, или 3,5 трилиона долара, в сравнение със същия период на миналата година. Това се посочва в доклада на Международната организация на труда (МОТ), днес в Женева. "Глобалните трудови доходи са намалели с приблизително 10,7% през първите три тримесечия на 2020 г

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Търговският съд в Крагуевац обяви процедура по фалит на сръбската фабрика за стъкло в Парачин поради невъзможността й да плаща задълженията си, предаде Танюг, цитиран от БТА. Процедурата бе предприета по предложение на белградската фирма Ремонтенерджи. Съдът призова заявките за дължимото от фабриката да бъдат подадени в срок от 60 дни

"Дойче Банк" ще трябва да затвори всеки пети филиал

"Дойче Банк" ще трябва да затвори всеки пети филиал

"Дойче Банк" ще трябва да затвори всеки свой пети филиал по света. Броят на обектите трябва да бъде намален възможно най-бързо от 500 на около 400, заявява ръководителят на отдела за работа са клиенти Госоу, цитиран от германски медии. Като причина се посочва промяната в изискванията при даването на консултации и браншовия бизнес

80% загуби за българския туризъм през летния сезон

80% загуби за българския туризъм през летния сезон

Българският туризъм ще реализира не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година в сравнение с предходните две години. Това обяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Тя поясни, че този процент загуби означава 80% по-малко туристи, тъй като капацитетът на българската туристическа