Финансовият министър Владислав Горанов ще предостави информацията за това дали конкретни хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната или 15% върху получените залози. Това заяви той след разискването за хазарта, инициирано от БСП. Според него това щяло да отговори кои са били тези привилигировани или непревилигировани, без да поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчноосигурителната тайна.

По думите на финансовият министър проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г. Той обясни, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози. По думите му тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил инфромиран от ДКХ за начина, по който се прилага законът.

В срок до 10 юли финансовият министър ще предостави исканата информация за хазартната дейност през последните 5 години пред Народното събрание. Внесеният от ГЕРП проект на решение беше подкрепен със 100 гласа "за", 41 "против" и 9 "въздържали се" Не подкрепеният проект на решение на социалистите гласеше да бъде представена детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор, в т.ч. приноса на отделните лизензирани фирми за последните 5 години. Министър Горанов заяви, би могло да се намери решение, което да удовлетворява тезата на вносителите.

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", каза още министър Горанов.

Според него последиците от това са, че държавните такси за разлика от данъците, не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса ,не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци.

По време на разискванията шефката на бюджетната комисия отрече да има неравнопоставеност между операторите на хазартните игри. По думите и държавното тото е на загуба през годините заради лошия мениджмънт на предприятието.

"Равнопоставеността на Държавното предприятие и дейността, която то може да осъществява в рамките на хазартния сектор е абсолютно предопределена с текстовете за Закона за хазарта. Това, че някой не е спазвал правилно текстовете на този закон, не означава, че има неравнопоставеност", каза Стоянова.