Ипотечните кредити в България скоро ще станат 20 млрд. лв., ако вече не са стигнали тази цифра. Според последния отчет на БНБ към края на ноември населението е изтеглило 19,5 млрд. лв. жилищни кредити, като ръстът е бил 20% на годишна база, при 19,5% годишен ръст през предходния месец.

Обикновено в края на годината има засилен ръст на теглене на жилищни ипотечни кредити, които в България за разлика от останалите развити страни в Европа, както и в САЩ почти не поскъпнаха тази година. Средният лихвен процент у нас продължава да е под 3% и през цялата година се е увеличил с не повече от 1-2 десети от процента.

Това обяснява и продължаващият възходящ тренд на цените на жилищата. Според данните на НСИ през третото тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 9,5% на годишна база, като това е съвсем малко под годишния ръст през предходните тримесечия, който няколко пъти надвиши 10%. На практика България е на четвърто място в ЕС по ръст на цените на жилищата.

Потребителските кредити за домакинствата са малко над 38 млрд. лв., а това е 20,3 на сто от БВП. Спрямо ноември 2022 г. те се увеличават с 14,9 на сто при 14,3 на сто годишно повишение през октомври 2023 година. Това са кредитите, свързани с потребление и винаги в дните около Коледа и Нова година тегленето им се увеличава.