"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях.

Четвъртият ни гост е Елена Колева, главен експерт в управляващия орган на "Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 - 2027 г." 

Това е една от най-разпознаваемите програми, която ще достигне до около 600 хил. души. и е насочена към преодоляване на материалните лишения, бедността и социалната изолация сред най-уязвимите групи в обществото. По нея ще има четири вида помощ - „Подпомагане с пакети хранителни продукти и хигиенни материали", „Топъл обяд",  „Пакети за новородени деца" и „Детска кухня".

За първи път пакети с основни програмата предвижда подкрепа и за деца от бедни и уязвими семейства. За новородени ще бъде осигурено материално подпомагане с най-необходимите бебешки продукти. Помощта е предназначена за деца от семейства с ниски доходи, деца в риск, както и за деца, настанени в приемни семейства, потребители на социални услуги, деца на майки, жертви на насилие и други.

За деца до 3-годишна възраст ще бъде осигурена пълноценна храна, а в допълнение за семействата им ще бъдат търсени устойчиви решения, за да се ограничи предаването на бедността между поколенията. Над 70 000души, които поради бедност и изолация не могат сами да осигуряват прехраната си, ще получават целогодишно топъл обяд

Какво още предстои и са се справили в предишния програмен период - чуйте в подкаста.