Когато купувате стара кола, внимавайте - има различни рискове.

Ето как са ги обобщили от компанията Car Vertical. Оказва се, беемве е не само най-крадената кола, но и тази, която най-често е катастрофирала. За сметка на това обаче именно баварските автомобили най-рядко са с превъртян в сервиза километраж. 5 са ключовите елемента, които човек трябва да гледа, преди да си купи употребявана кола.

Почти 50% от беемветата

са със скрити повреди

Това показват проверките сред 1,78 милиона сервизни книжки. Ауди е близо до беемве - с 43,9% прикрити повреди. Двете марки правят мощни коли, което предполага, че шофьорите се увличат в скоростта. Не такъв е случаят с шкода и дачия, при които скрити повреди има при 43,7 и 43,5% от употребяваните автомобили на пазара.

Това е над средното ниво на скрити повреди, което е 39,9%. Това значи, че поне една от три коли има проблем, за който продавачът не иска да знаете. Най-нисък е процентът при волво (35,6%), смятани за едни от най-сигурните автомобили. В изследването се оказало, че най-скъпата повреда струвала 250 хил. евро, за да се ремонтира. Тя била на “Ламборгини Хюрикейн”.

Баварският автомобил

е и най-краденият

Освен, че е с най-много скрити повреди, беемве е и най-крадената кола. Класацията не е за всички задигнати автомобили, а само за тези, които се продават втора употреба. Процентът при беемве е 17,7 от всички крадени коли на пазара. Мерцедес и ауди са на второ и трето място, съответно с 15,3 и 12%. Разбира се, нормално е най-масовите марки да са най-крадени. Но пък при фолксваген процентът е само 5,4 на сто. Форд са с 6,1 пункта, а крадените хонди са под 2 процента.

Най-честите случаи на краден автомобил на вторичния пазар, засягат по-нови модели, произвеждани между 2016 и 2019 г. Само произведените през 2016 държат 12,4% от всички засечени при проверка откраднати коли. Но това не трябва да ви успокоява, ако търсите по-стар автомобил - има немалко засечени случаи и при коли над 15 и дори 20 години. По-често обаче при коли над 8 години те се продават на части. След изчистването на серийния номер те стават непроследими, което затруднява и работата на полицията.

1 от 12 коли е с превъртян

километраж, ауди са лидери

От всички проверени автомобилни истории през 2023, в 7,5% от случаите е засечено превъртане на километража. Но този среден показател се отнася до всички пазари, на които действа CarVertical - общо 23 страни в Европа, след които и България, но също САЩ, Мексико и дори Австралия. В страните от Източна Европа процентът на превъртаните километражи е доста по-висок. Опелите са най-рискови, когато става дума за превъртани километражи - при цели 14.3% от проверяваните модели на немската марка са засечени несъответствия между историята и актуалния показател на таблото. Другите лидери в това отношение са джийп с 12,8% и порше с 10,5%. Донякъде изненадващо, но най-малкият процент превъртани километражи е при беемве - едва 6,2%. Със същия показател е и пежо. С по под 7 процента измами в пробега са и мазда, фиат, ситроен и шкода.

Общо проверките са засекли скрит пробег от 7,7 милиарда километра - доста повече от разстоянието между Земята и Плутон. Абсолютният рекорд се пада на едно “Волво В70”. Оказало се, че то е превъртяно с цели 450 000 километра. Затова внимавайте, когато гледате пробега на управляван автомобил. Всички сме чували приказките, че колата е била карана от баба, която е ползвала само за да пазарува и пред гаража е отрязано дърво със ствол от над 30 сантиметра. Те обаче са точно това - приказки.

Беемвето е най-търсената

марка, а голфът е

лидер при моделите

Най-търсената марка кола, която се предлага втора употреба, е беемве - фаворит са на 14,7% от купувачите. Фолксваген е втори с 0,3% по-малко, следван от ауди с 11,9 на сто и мерцедес, който е желан от 8,4% от търсещите кола втора употреба.

“Фолксваген Голф” пък е най-търсеният модел. На него са се спрели 4,91%. Следват го беемветата трета серия, които са изборът на 4,89% от клиентите.

Черната кола

е най-желана

В последните години в разцветките при новите автомобили настъпи небивало разнообразие. Но при употребяваните нещата все така се свеждат до черно, сиво и бяло. Почти една трета от всички коли, които се търсят втора употреба, са черни - 29,6%. На второ място са сивите . Те са желани от 26,6% от клиентите. Белите са трети, след като на тях са се спрели 18,8%. Цветове като зелено, виолетово, жълто и оранжево са търсени от общо под 1% от клиентите на стари коли.

Освен всички тези неща обаче специалистите съветват задължително да отидете за употребявана кола с майстор. Той може да види евентуален опит за прикриване на повреда. Наясно е и коя част скоро ще трябва да бъде сменяна, което ще ви е допълнителен разход.