Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia, RBA) остави водещата лихва в страната без промяна и даде знак, че смекчава нагласите си за продължаване на затягането на паричната политика, сигнализирайки за по-голяма увереност, че инфлацията се връща към целта си, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

При завършването на двудневната си среща RBA запази основната ставка на 12-годишен връх от 4,35 на сто за трета поредна среща, като от институцията обявиха, че в предстоящите си заседания не изключват предприемането на решения "в каквато и да е било посока".

Решението бе очаквано от анализаторите, като се има предвид, че инфлацията се задържа на двегодишно дъно, а икономическият растеж се забавя.

"Пътят на лихвените проценти, който най-добре ще гарантира, че инфлацията се връща към целта в разумен период от време, остава несигурен и Бордът няма да изключва различни варианти", се казва в изявление на Борда на RBA. Това е намек за по-смекчена позиция на банката в сравнение с предишната формулировка, че "не може да се изключи по-нататъшно увеличение на лихвените проценти".

Гуверньорът Мишел Бълок отказа да каже дали паричната политика е преминала към неутрална по време на брифинга си след срещата на банката, като каза, че рисковете са "фино балансирани", и отхвърли незабавните намаления на лихвените проценти. "Всичко, което можем да направим, е да действаме внимателно и да сме готови да действаме, ако видим, че рискът се движи в една или друга посока", каза Бълок. "Трябва да сме готови да наблюдаваме данните.

След обявяването на решението за лихвените проценти, австралийският долар се понижи с 0,6 до 0,6518 щ. долара.