2024 година продължава да чупи рекорди по спестовност на българите, но и по взети нови кредити.

В края на февруари депозитите на домакинствата в банките вече са над 80,8 млрд. лева, като на годишна база са се увеличили със 7,9 млрд. лв. Това е най-високата досега сума, спестена за една година. Само през февруари на влог са сложени нови 600 млн. лева. Сумата, която хората държат в банките, вече е 40,8% от БВП.

Депозитите на фирмите също продължават да се увеличават, макар и не с такива големи темпове, показват данните на БНБ. На годишна база увеличението им е с 5,1%, като обемът на тези спестявания е достигнал 43 млрд. лв. Заедно с депозитите на финансовите предприятия и на неправителствения сектор сумата достига 127,7 млрд. лв., което е ръст от 8,5% на годишна база. През декември и през януари ръстът на нарастването на всички депозити беше по-голям - 9,5%.

Всичко това се случва на фона на близка до нулевата доходност от тези пари, която дори се превръща в отрицателна, ако се вземе предвид инфлацията.

На този фон ръстът при кредитирането е впечатляващ. Изтеглените от домакинствата заеми в края на февруари са достигнали 39,4 млрд. лв.. Това е увеличение с 5,7 млрд. лв. за година, или със 17,1% повече при ръст от 16,3% през януари.

При жилищните кредити нарастването е дори още по-високо - 22%. Изтеглените от домакинствата заеми за покупка на имота вече са 20,5 млрд. лв. Само през февруари са взети нови 400 млн. лева.

При потребителските годишният ръст е по-скромен - 13,1%, но също е по-висок в сравнение с предходния януари, когато бе 12,6%.