„Булгартрансгаз"  обяви обществена поръчка за технически проект за 73 км  газопроводи в Източномаришкия басейн. Три поредни години - 2022, 2023 и 2024 г. преносният оператор е получил заявления за инвестиционен интерес за бъдещо захранване с природен газ на съществуващи и планирани мощности в региона. Той е в размер на  близо 110 000 мегаватчаса на ден. За да стане това е нужна нова довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за пренос на природен газ до региона. 

Така ще бъдат създадени условия за модернизация на горивните инсталации на тецовете в басейна и на други енергийни потребители и въвеждане на по-нискоемисионни горива в енергийния микс, както и значително намаляване на емисиите на парникови газове от горивните процеси. Това  ще има и положителен социален ефект, тъй като ще позволи запазване на работни места в региона, се казва в съобщението на компанията.

Разработеният от "Булгартрансгаз"  проект включва изграждане на нови газопроводи високо налягане с ориентировъчна обща дължина около 73 км с диаметър  и прилежащите им технологични съоръжения.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 1 306 200,00 (един милион триста и шест хиляди и двеста) лева без ДДС.

Срокът за подаване на оферти за участие е до 23,59 ч. на 14.05.2024 г.