Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отпусне безвъзмездно до 6,4 милиарда долара на южнокорейската корпорация "Самсунг" (Samsung), която изгражда производствени съоръжения за компютърни чипове в щата Тексас. Това съобщи днес американското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс и БТА.

Средствата ще бъдат отпуснати на "Самсунг" в съответствие със Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act), приет през 2022 г. Той предвижда осигуряването на американски правителствени субсидии за стимулирането на производството на полупроводници в страната, както и за развитието на нови технологии, свързани с тях.

Очаква се "Самсунг" да инвестира приблизително 45 милиарда долара в производството на чипове в Тексас до края на това десетилетие. Субсидирането му ще стимулира технологичното развитие в секторите на аерокосмическата, отбранителната и автомобилостроителната индустрия. Тази инициатива ще укрепи националната сигурност на САЩ, обявиха пред журналисти във Вашингтон високопоставени представители на президентската администрация.