Правителството одобри отпускането на безлихвен заем на национална компания „Железопътна инфраструктура" в размер на 154 652 892 лева без ДДС.

Средствата са необходими за продължаване на строителните дейности по проектите „Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница: жп участък Волуяк - Драгоман, фаза 2" и „Модернизация на жп линия София - Пловдив: жп участък Елин Пелин - Костенец, фаза 2". Заемът се отпуска за срок до 31 декември 2024 г.

Изпълнението на двата проекта е започнало с финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 и предстои дейностите, които не са изпълнени в периода на допустимост на разходите по оперативната програма да бъдат фазирани в Програма „Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

До приключването на процедурите по фазиране на двата проекта се налага финансирането на строителните дейности, надзора, отчужденията и археологията да се осигурят от Държавния бюджет, като средствата ще бъдат възстановени след включването на проектите в ПТС 2021-2027 г.

Отпускането на заема цели да няма прекъсване в строителството по двата ключови проекта, които са част от направлението сръбска граница-Драгоман-София-Пловдив.

Вижте какво реши правителството днес тук.