Заплатите на 53 000 служители в държавната администрация ще бъдат увеличени със средно 283 лева със задна дата от 1 януари.

Това ще се случи, след като Министерският съвет одобри днес постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация. С него се разпределят общо 268 млн. лева, залегнали в бюджета за тази година за премахване на разликите в заплащането в публичната сфера.

От КНСБ допълват, че за увеличение на възнагражденията на служителите в административните структури са предвидени 180 млн. лева.

По-рано през деня по време на правителственото заседание служители се събраха на протест пред Министерския съвет заради опасения, че средствата няма да бъдат отпуснати. Протестният митинг беше организиран от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ и Синдиката на административните служители „Подкрепа".

Като процент увеличенията варират между 12 и 18% и са между 200 и 300 лева. Хората с най-ниски доходи получават най-висок процент – около 900 от служителите са с минимално възнаграждение и при тях ръстът е 21%.

25,7 млн. от средствата са за вдигане на заплатите на служителите в НАП;
7,1 млн. – за Агенцията за безопасност на храните, 3 млн. лв. за работещите в ИА "Борба с градушките", 1,1 млн. за ДА "Архиви", 5 млн. за АПИ, 14,1 млн. за Агенция "Социално подпомагане", 6,4 млн. – за Агенцията по заетостта, 1,8 млн. за ГИТ, 11,1 млн. лв. за НОИ, 6,2 млн. за Регионалните здравни инспекции, 718 хил. лв. за ИА "Рибарство и аквакултури", 4,9 млн. за ДФ "Земеделие", предава БНТ