Първи сблъсък между служебния финансов министър Людмила Петкова и бившия финансов министър Асен Василев по повод състоянието на фискалния резерв

"Резерв в края на март 9,9 млрд. лв. Големи плащания, направени в началото на април : 1,6  милиарда лева към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1,5 милиарда лева за изплащане на пенсиите за април.

Това написа в социалната мрежа бившият финансов министър Асен Василев. Коментарът му е в отговор на заявеното от служебния финансов министър Людмила Петкова преди часове: "Беше по принцип отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лева. Това са данни към 29 март. По отношение на фискалния резерв, от тази сума, която посочих, 4 млрд. са средствата от сребърния фонд", обясни тя. Към тези близо 6,7 млрд. се добавяли и вземанията, които са от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката им е около 2 млрд. лева и включват очакваните постъпления от втория транш по ПВУ". през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-ти- ДДС и след 25 -ти  Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че,  в края на април се очаква той пак да е над 9 милиарда лева. Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция "Държавно съкровище" не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "държавата фалира" и " ще умрем от студ".

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ