Свиват наполовина сроковете за произнасяне по екооценки, а валидността им се вдига от 5 на 15 г.

Екооценките могат да се обжалват само веднъж, за да не бавят големите проекти. Това предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС начело с Делян Добрев и Станислав Анастасов с промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Решенията на първоинстанционният съд няма да подлежат на обжалване.

Така на практика се слага край на възможността екологични неправителствени организации да бавят процедурите на обектите от национално значение.

Това се отнася за изграждането на магистрали, тунели, мостове, жп линии, новите ядрени блокове, както и за проекти, свързани с националната сигурност,

С промените в закона депутатите предлагат да се съкратят сроковете, при които се издават оценките - така при приоритетни инвестиционни проекти с национално или регионално значение времето за одобрение се съкращава наполовина. Същото важи и за произнасяне или изразяване на становища. Валидността на изготвена екооценка пък се вдига от 5 на 15 г.

В мотивите си депутатите изрично посочват, че по-кратките срокове не се отнасят за широкия кръг от случаи, а само за тези, свързани с реализация на обекти с национално значение, защото те са в обществена полза и всяко тяхно забавяне оказвало негативно влияние.

Нуждата от съкращаването на сроковете по административното и съдебното производство идвала и от необходимостта от предприемане на спешни мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия.

Депутатите посочват още, че навременното изпълнение на двата нови реактора на площадката в Козлодуй, както и втори мост при Русе са от стратегическо значение.