Първите спот борсово търгувани фондове (ETF) за биткойн ще бъдат пуснати в Хонконг следващия месец, а първото одобрение се очаква още следваща седмица, предаде Ройтерс, като се позова на два запознати източника.

Така Хонконг ще стане първият азиатски град, разрешил търговията с добиващите все по-голяма популярност фондове, като появата им ще се случи много по-рано от очакваното. Регулаторите са ускорили процеса по одобряване на фондовете.

След като Хонконг загуби голяма част от привлекателността си на световен финансов център заради ограниченията по време на пандемията, проблемите на китайската икономика и напрежението по оста Пекин-Вашингтон, градските власти се опитват с подобни стъпки да върнат поне част от имиджа му, посочва Ройтерс.

Поне четири компании от Китай и Хонконг, които управляват активи, вече са подали искания за търговията през тези фондове.

Първите спот борсово търгувани фондове в биткойн бяха одобрени в САЩ в началото на годината и за кратко привлякоха 12 милиарда долара инвестиции, сочат данни от "Битмекс ризърч" (BitMEX Research).

Биткойнът поскъпна с над 60 на сто тази година и през март достигна до рекордна цена от 73 800 долара, но впоследствие спадна, предаде БТА.