Облекчена административна тежест срещу банкова гаранция от 1 млн. лв. в полза на Националната агенция за приходите (НАП) - тази промяна гласуваха депутатите окончателно на второ четене днес в ДОПК. 

С промените се дава възможност за лицата, които предварително са предоставили обща банкова гаранция в размер, не по-малък от 1 000 000 лв., да се намали административната тежест по отношение на упражнявания от НАП фискален контрол, свързан със стоки с висок фискален риск чрез съкращаване на времето, необходимо за извършване на контролните действия или проверки спрямо движението на стоки с висок фискален риск - при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки.

При предоставяне на банковата гаранция за тях ще се съкрати времето за извършване на проверки на товарите - при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки.

Депутатите гласуваха още задължение на публичните взискатели в 7-дневен срок да информарат НАП за изплатени просрочени задължения към тях от длъжници.

По този начин НАП ще може да поддържа актуални данни за вземанията, предявени за принудително събиране. Така ще се избегне блокиране на активи на длъжници, които вече са покрили задълженията си. В момента често длъжници изплащат задълженията си към държавни органи, но тази информация не се подава навреме към НАП.