Облекчиха веригите срещу 1 млн. лева банкова гаранция

Националната агенция за приходи (НАП) вече няма да ни звъни за погасени дългове и да изпада в неловки ситуации да търси длъжници, които вече са си платили задължението.

В сряда парламентът прие окончателно промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и е по предложение на депутати от “Продължаваме промяната - Демократична България” начело с Ивайло Мирчев, Божидар Божанов и Надежда Йорданова.

Става въпрос за глоби, наложени за нарушения на пътя, или от общини, които са просрочени и дадени за събиране на данъчните.

Досега се случваше хората да платят дадена глоба, но в НАП това не е отразено. Поради това от приходната агенция продължават да пращат имейли или да звънят на длъжници, въпреки че на практика те вече не са такива.

До този момент няма изискване този, който е наложил санкцията, да уведомява НАП, че тя вече е платена. Така често се случва и глоби да продължават да се водят неплатени и върху тях да се трупат лихви. Освен това на хората се отказват редица административни услуги, защото се водели неизрядни платци.

Промяната гласи, че всички публични взискатели като МВР, общини и други ведомства трябва да уведомяват приходната агенция, когато предадени на нея задължения вече са погасени.

Сега министерства, ведомства, общини и НАП ще са длъжни да обменят данни за двустранно идентифициране на плащанията, като информацията за това ще се подава към данъчните в 7-дневен срок. Ако чиновник пропусне да го направи, го чака глоба от 300 до 600 лева, а при повторно нарушение е от 500 до 1000 лева.

С друга промяна в ДОПК се въведе и по-лек режим на фискален контрол за търговци на хранителни стоки, които предоставят безусловна банкова гаранция в размер на 1 млн. лв. за една година в полза на приходната агенция.

Това беше искане на големите търговски вериги, които по този начин облекчават дейността си след въведения в началото на 2024 г. по-строг контрол върху стоките с висок фискален риск, каквито са почти всички хранителни стоки и горивата.

С въвеждането на новите правила НАП вече има право да проверява всички превозни средства над 3,5 тона, които превозват такива стоки, и водачите им са длъжни да извадят специален номер за превоза.

В практиката обаче често се случва да няма съответствие между декларираното и действителното тегло на стоките и когато такъв камион се задържи в петък вечерта, няма начин собственикът му да го освободи до понеделник сутринта чрез плащането на парична гаранция.

При предоставяне на постоянна банкова гаранция в полза на НАП от 1 млн. лв. за цялата година значително се съкращава времето за проверките и освобождаването на задържаните стоки.