Решени сме да гарантираме, че инфлацията ще се завърне към средносрочната ни цел от 2 на сто, заяви днес на пресконференция президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, след като франкфуртската институция отново остави без промяна основните лихви. 

В тази връзка политиката ни по отношение на лихвените проценти ще остане рестриктивна за толкова дълго време, колкото е необходимо. Ако актуализираната ни оценка за инфлационните перспективи и за динамиката на основната лихва допълнително укрепят доверието ни, че инфлацията се приближава към заложената цел по устойчив начин, то ще бъде удачно да намалим текущото равнище на целта ни по устойчив начин, заяви Лагард.

Икономиката на еврозоната е останала слаба през първото тримесечие и докато разходите в сектора на услугите са устойчиви, то производствените фирми се сблъскват със слабо търсене, а производството все още е под очакваното равнище особено в енергоемките отрасли. Според проучванията ще има постепенно възстановяване през годината благодарение на сектора на услугите и то ще е подкрепено от повишаване на реалните доходи заради по-слабата инфлация, увеличението на заплатите и подобрените търговски условия, подчерта Кристин Лагард.

Инфлацията е продължила да се понижава от годишен темп от 2,6 на сто през февруари до 2,4 на сто през март, според предварителните данни на Евростат, пише БТА.

Очакванията са инфлацията да се колебае около настоящите си нива през идните месеци, а след това да спадне до целта ни идната година, отбелязва президентката на ЕЦБ.

Една по-слаба световна икономика или допълнително забавяне в глобалната търговия могат да окажат влияние върху растежа в еврозоната. Неоправданата война на Русия срещу Украйна и трагичния конфликт в Близкия изток са основни източници на геополитически рискове. Това може да доведе до понижение на доверието сред фирмите и домакинствата за бъдещето, а глобалната търговия да бъде нарушена, отбеляза Лагард.