Крайното становище на парламентарната комисия за договора с "Боташ" ще бъде предадено на ДАНС и прокуратурата

Споразумението между “Булгаргаз” и турската “Боташ” за резервиране на капацитет на турски терминали за втечнен газ е неизгодно за България и трябва да се предоговори. Това стана ясно след последното заседание в четвъртък на временната парламентарна комисия, която от 3 месеца разследва сключеното в началото на миналата година споразумение. Докладът на комисията ще бъде предаден на ДАНС и прокуратурата, съобщи членът на комисията Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Самият доклад ще се гледа в пленарната зала

на парламента идната сряда,

като ще бъдат поканени сегашният енергиен министър Владимир Малинов, който по време на сключването на споразумението бе в ръководството на “Булгартрансгаз”, както и тогавашният служебен енергиен министър Росен Христов.

От комисията твърдят, че споразумението е неизгодно за българското дружество, което плаща близо 487 хил. долара ежедневно на “Боташ” за резервиране на капацитет. В замяна вместо така да осигури доставка на договорените между 10 и 14 карго втечнен газ, са внесени едва 2,5 милиона мегаватчаса от януари 2023 г. досега или две карго и половина.

Освен тази сума обаче “Булгаргаз” плаща на турската компания за изходен капацитет от тяхната мрежа и на “Булгартрансгаз” – за вход към нашата.

Грубо изчислено общите разходи на дружеството по споразумението са около 250 млн. долара.

Още с встъпването си в длъжност кабинетът “Денков” обяви, че ще се опита да предоговори по-гъвкави условия и по-малки количества за доставка с “Боташ”. Проведени бяха няколко срещи с турската компанията, но така и не стана ясно какво е българското предложение и дали от другата страна въобще са склонни да се откажат от подобни изгодни за тях условия по 13-годишния контракт. Междувременно и Европейската комисия изиска от “Булгаргаз” информация за договора, както и за останалите газови доставки на дружеството, но до момента няма информация за хода на тази проверка.

Парламентарната комисия за договора с “Бонаш” реши докладът да бъде пратен в ДАНС и прокуратурата.

Росен Христов като министър отиде лично в Турция, за да посрещне първия танкер с втечнен газ, който бе доставен след подписването на договора с “Боташ”.

“Пълно безобразие, направено по време на предходния служебен кабинет и продължаващо в момента, защото същите хора, които са подписали тогава договора, са пак там”, коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов. И разказа, че само 8 министри са го подписали, което правел този акт делегитимен.

“Много трудно може да бъде развален този договор, защото той е за 2,2 млрд. долара и

не виждам как турската страна може да се

съгласи да бъде развален

Но трябва да бъде предоговорен и да бъдат подобрени условията по него”, категоричен бе Гуцанов.

И каза, че БСП ще предложи да бъдат уволнени онези от ръководството на “Булгаргаз”, които са се подписали под документа, защото те и сега са на същите постове и не било ясно как ще предоговарят нещо, на което миналата година са се съгласили.

“В момента имаме газ за 3,850 млрд. кубика, а ползваме около 2,6 - 2,8 млрд. Тоест остават отгоре около 1,2 млрд., но всички договори са направени така, че независимо дали взимаш, или не, плащаш такса за услугата”, обясни Гуцанов. И даде пример - 9,19 долара за пренос, докато с Гърция е 5,4 евро. “Кой ги е договарял тези условия и защо тези хора още не са подведени под отговорност”, попита той.

Ние ще призовем и сегашния министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е тристранно споразумение между “Булгаргаз”, “Боташ” и “Булгартрансгаз”. Трите фирми се договарят България

да доставя в турски води природен газ,

който след това да се купува обратно на

българската граница

Не става въпрос за нормалната междусистемна свързаност, която ни дава по-голяма гъвкавост в доставките. Ние, независимо колко кораба доставим, трябва да платим този капацитет”, обясни Рибарски.

И допълни, че по половин милион долара близо на ден е таксата, която трябва да бъде заплащана за този капацитет. Другото, което е притеснително – договорените количества на ден излизат около 1,8 млрд. куб. метра. От тях ние физически, ако решим да използваме целия капацитет, можем да доставим само около 1,3 млрд. куб. метра. Тази разлика от 500 млн. куб. метра чисто физически не може да бъде изпълнена. А държавата е задължена за 13 г. по този договор да плаща огромни такси за капацитет, а същевременно “Боташ” на българската газопреносна мрежа. Ефектът от това е загуба на пазарен дял за “Булгаргаз”, който за миналата година губи 27% пазарен дял, каза Рибарски.

Споразумението с турската компания бе подписано в началото на 2023 г. на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Подписи сложиха ръководствата на “Булгаргаз” и “Боташ” в присъствието на тогавашния служебен министър на енергетиката Росен Христов и турския му колега Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години. Той е за резервиране на слотове на терминалите за втечнен газ и на капацитет за пренос по турските газопроводи до българската граница на 1,5 млрд. куб. м на година. Срокът е за 13 години.

Президентът Румен

Радев определи споразумението

като историческо,

защото за първи път давало възможност на чужда компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и газопреносната система на страната. Според Радев отваряло нови, немислими до момента перспективи за сътрудничество. 

Росен Христов: Чакам да приемат доклада и

завеждам дела в Страсбург

Чакам парламентът да приеме доклада на временната комисия за “Боташ” и завеждам дела в Страсбург за политическо преследване. Това коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той допълни, че исковете, освен срещу държавата, ще бъдат и индивидуални - срещу депутатите, които са се подписали под документа. Неговите адвокати вече работели.

Цялата тази атака срещу договора с турската компания “Боташ” за плащане на капацитет били един път - за да се атакува президентът Румен Радев, и втори път - за да се върне зависимостта от руския газ, но през други фирми.

Христов категорично отхвърли цитираното от Рибарски число от 500 000 долара на ден плащания за капацитет. Заяви, че ако то е вярно, “Булгаргаз” да е фалирал. Конкретни суми обаче не коментира, защото договорът е конфиденциален, но поясни, че е пазарен.

Заяви обаче, че и от думите на директорката на “Булгаргаз” Деница Златева пред комисията ставало ясно, че компанията е в добро състояние, плаща за капацитет, както и по договорите си. Само че подобна атака не се отразявала добре на отношенията на държавното дружество с банките.

Договорът с “Боташ” е за резервиране на капацитет от 1,5 млрд. куб. м газ на година на турските терминали и през турската мрежа. Логиката била, че 1 млрд. е резервиран на терминала при Александруполис, за 1 млрд. куб. м има договор с азерската компания и 1,5 млрд. да се доставя от Турция и ако има излишък - да се продава.

Той действал в пълния си капацитет от 1 януари тази година, а през февруари започнали атаки, че е неизгоден, каза Христов. Да бяха почакали година, или половин поне, за да се направи анализ, смята бившият министър. Според него по тази логика сега пък трябвало да разследват кой е сключил договора с азерската компания, защото в момента в микса на газ нейният е най-скъп. Но пък миналата година е бил най-евтин.

Христов попита защо няма командировъчни на шефове от “Булгаргаз” до Австрия, Унгария, които са 100% зависими от руския газ, с опит да се продаде капацитет. Или до Молдова и Украйна, последната от 1 януари догодина спирала изобщо доставки на руски газ. Същото питане отправя и към министрите от кабинета “Денков”.

Бившият министър имал усещането, че не се прави нищо по този договор, за да може да бъде атакуван и прекратен. Христов смята, че турската страна би проявила разбиране, ако се иска предоговаряне, тъй като тези количества били капка в морето за тях. Но тогава ще станем зависими от Гърция, на която също плащаме за неусвоен капацитет. А оттам и от компании, които търгуват с руски газ, повтори той.

Парламентарната комисия за договора с “Боташ” реши докладът да бъде пратен в ДАНС и прокуратурата.
Парламентарната комисия за договора с “Боташ” реши докладът да бъде пратен в ДАНС и прокуратурата.
РОСЕН ХРИСТОВ
РОСЕН ХРИСТОВ