Във Великобритания бяха представени планове за изграждането на първия завод за производство на устойчиво авиационно гориво (Saf) от човешки фекалии, предаде ДПА.

Зад проекта стои компанията за производство на биогорива "Файърфлай" (Firefly), която възнамерява да го построи в град Харуич и от 2028 г. да започне да снабдява пазар с нисковъглеродно гориво.

Дружеството вече е сключило договор с нискотарифната авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) за доставка на 525 000 тона гориво за срок от 15 години.

Комуналната компания "Англиан уотърс" (Anglian Water) пък се е ангажирала да осигурява т. нар. плътни биологични вещества, продукт на нейните пречиствателните станции в страната, за първоначалния пилотен проект.

Saf се произвеждат от устойчиви източници, което означава, че продукцията ползва 70 на сто по-малко въглерод от конвенционалните авиационни горива. То може да бъде смесвано с керосин в съотношение от максимум 1:1, без да има нужда да се модифицират самолетните двигатели.

Засега обаче производството на Saf е няколко пъти по-скъпо от това на конвенционалното авиогориво, пише БТА.

Главният изпълнителен директор на "Файърфлай" Джеймс Хайгейт заяви, че плътните биологични вещества са "по своему отвратителни", но същевременно са "изключителен ресурс". "Превръщаме отпадъците от канала в авиационно гориво. Не мога да се сетя за много неща, които са по-готини от това."