• 2258 предложения чакат финансиране от хазната, ще правят улици и ВиК
  • Има и екзотични предложения - да се прави закрито стрелбище

Единодушно и без дебати бюджетната комисия на парламента одобри на второ четене във вторник промени в инвестиционната програма за общините. Тя бе приета още с гласуването на тазгодишния бюджет, но с опцията проектите да се допълват.

Още при приемането на първия вариант на програмата в края на миналата година бе записано, че населените места, които не са успели да подадат документи за финансиране от държавата или имат предложения за корекции и за замяна на проекти, могат да направят това до март 2024 г. Решено бе също актуализиране на проектите

да се прави на всеки три месеца

Във финансовото министерство са получени писма от кметове на 167 общини с общо приложени 1062 проектни предложения. Други 673 кметства са поискали допълване с нови, а 293 са исканията за промени в параметрите. Така общият брой на проектите се увеличава с 631 и от първоначалните 1627 утвърдените за финансиране стават 2258.

Първоначално определеният специален фонд за финансиране на тези проекти бе за 1 млрд. лв. Още в самото начало обаче стана ясно, че предложенията са за около 2,5 млрд. лв. Прогнозата е, че заложеният максимален разходен таван за тригодишния период, за който е предвидено да се финансира програмата, е 4,6 млрд. лв.

Първоначалният замисъл бе да има лимити за всяка община в зависимост от броя на населението. Парламентът обаче реши да няма ограничение за броя проекти на една община и стойността им. Общините просто бяха  разделени на категории, като спрямо това има таван за финансиране, който е от 5 млн. лв. до 50 млн. лв.

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, ако в рамките на лимитите има неусвоени средства по капиталовата програма, те ще бъдат насочени към общините. Той бе категоричен, че за да се избегнат обвинения и подозрения,  

процесът ще бъде автоматизиран

Цонев отбеляза също, че интересът към програмата е голям и само до март 2024 г. са кандидатствали проекти за около 4-5 млрд. лева.

Тъй като повечето общински предложения са за ВиК и ремонт на пътища и улици, бе предвидено министърът на регионалното развитие да сключва с кметовете договори със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация на построеното до 31 декември 2026 г.  Основното изискване е обектите да са публична общинска собственост. За сключване на договорите се изисква валидно разрешение за строеж за проекти за строително-монтажни работи или виза за проектиране.  При прегледа от МРРБ установиха, че  имало подадени проекти, които вече са финансирани и финализирани със заеми, които се иска да бъдат погасени от бюджета, но това е невъзможно.

Според Тома Белев обаче има и други проблеми по тази програма. Той обясни, че някои проекти залагат разходи, които са много по-високи от реалните, и бе категоричен, че  списъкът  с проекти трябва да се изтегли и

да се състави наново

Като пример за екзотика Белев посочи  искане за 700 000 лв., с които да се изгради закрито стрелбище в една от най-малките общини  у нас - Бойница.  

Докато се провеждаше заседанието на бюджетната комисия, самата служебна регионална министърка Виолета Коритарова каза на форум на Националното сдружение на общините в Република България, че подписването на споразуменията за финансиране на тези общински проекти ще продължи. Тя призова местните власти по-бързо да стартират провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители, за да се вместят в сроковете на програмата.