За турците е най-трудно да покриват разходите

Проучване, проведено от експерти на Vignetteswitzerland.com, разкри кои са най-достъпните държави за притежаване на автомобил. За целта се отчитат различни фактори като цени на горивата, данъците върху колите и застрахователни разходи. Всичко това е сравнено със средните заплати. Цифрите се обединяват в отделен коефициент, който обобщава къде притежаването на автомобил е най-малко финансово натоварващо.

Колкото по-висок е резултатът на индекса от максимум десет пункта, толкова по-евтини са разходите за собственост в дадена страна.

Начело на списъка като най-достъпна европейска страна за притежание на автомобил

е една от най-богатите на Стария континент

- Швейцария, с удивителен индекс от максималните 10 точки.

Въпреки високия стандарт на живот Швейцария предлага достъпни възможности с най-ниските си разходи за притежание на автомобил, свързани с гориво, данъци и застраховки, когато се приравнят към средната нетна заплата, която е впечатляващите 5569 евро.

Ирландия е на второ място в класацията за достъпност да притежаваш и караш автомобил с резултат 7,7 от 10. Страната има средна месечна брутна заплата 3367 евро. Тук средните разходи да притежаваш автомобил възлизат на 30 495 евро с годишен данък върху превозното средство от 2438 евро.

Люксембург е на трета позиция с резултат 6,8 от десет.

Въпреки миниатюрните си размери държавата с процъфтяващата икономика предлага сравнително ниски данъци върху автомобилите и застрахователни премии.

Цената на горивото е 1,29 евро на литър,

а средна цена на автомобил е 39 380 евро. Месечната заплата е 3699 евро. Тази комбинация прави Люксембург привлекателен избор за купувачите на автомобили, търсещи достъпност, без да правят компромис с качеството.

Франция е на четвърто място с резултат 5,4 от десет. Страната предлага разумни разходи, свързани с цените на горивата, данъците и застрахователните премии в сравнение със съседните държави.

Със средна месечна заплата от 2464 евро, цена на автомобила от 29 331 евро и годишен данък от 1911 евро Франция се откроява като привлекателна за притежание на кола държава.

Испания допълва първите пет страни с най-достъпни цени за собствениците на автомобили, като може да се похвали с резултат от 5,2 от десет.

Със средна месечна нетна заплата от 1910 евро, на горивото на литър от 1,36 евро, на автомобил от 29 485 евро и среден годишен данък от 1068 евро, Испания предлага едни от най-добрите възможности за хората да карат собствен автомобил.

Докато Швейцария води по отношение на достъпността,

има забележителни контрасти

в другия край на ска̀лата. Норвегия, Финландия и Турция се борят с най-високите разходи, свързани с притежаването на автомобил.

Норвегия със своя индекс от 0,76 е изправена пред предизвикателства при предоставянето на достъпни възможности за притежаване на автомобили на своите жители. Докато средната нетна заплата възлиза на 3442 евро, то цената за притежание на автомобил от 44 197 евро е втората най-висока в Европа.

Финландия въпреки добре развитата си икономика има по-високи от средните разходи за гориво, данъци върху колите и застраховки,

което допринася за втория най-нисък рейтинг

на достъпност на страната от 0,57.

Турция се откроява като най-малко достъпна с индекс 0. Големият контраст между средната месечна заплата от 627 евро и средната цена за притежаване на автомобил от 38 642 евро я прави най-скъпата европейска страна.

В Турция е пълно с автомобилни фабрики, но на средния гражданин му е трудно да притежава собствена кола.
В Турция е пълно с автомобилни фабрики, но на средния гражданин му е трудно да притежава собствена кола.

За съставяне на индекса за достъпност на притежаване на автомобил са използвани 5 фактора - цената на горивото, данъкът върху продажбите на превозни средства, данъкът върху самите автомобили, цената на колата и застрахователните разходи.