Ще преасфалтират "Тракия" през септември, другата седмица започва ремонт на пътя Пловдив - Асеновград

Тежки процедури по отчуждаване на земи и оценки по ОВОС забавили с около 2 години разширението на пътен възел "Плодовитово" на километър 166 от автомагистрала "Тракия". Това призна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков. Той откри допълнителните 2 пътни връзки към магистралата при пресичането й с третокласния път между селата Плодовитово и Оризово в област Стара Загора. Така не само се улеснява достъпът на местните до аутобана, но се прави по-пряка връзка между магистралите "Тракия" и "Марица" за пътуващите от изток по "Тракия" към турската граница по "Марица". Досега между двете магистрали нямаше директна връзка в тази посока и колите трябваше да заобикалят през Чирпан и селата, което увеличаваше с около половин час времето за пътуване.

Освен че прави връзката по-бърза, новото съоръжение улеснява и левите завои по маршрута, обърна внимание министърът.

От АПИ обръщат вниманието на шофьорите, които идват от Бургас и Стара Загора, че за да се качат на магистрала "Марица", на "Плодовитово" трябва да се върнат в обратна посока по магистрала "Тракия" и след около 3 км да завият надясно към "Марица".

"Има проект и за разширение на пътния възел и на мястото, където автомобилите от магистрала "Тракия" сега се вливат в "Марица" на път от София към Свиленград, но първо ще видим как ще се използва новият пътен възел на Плодовитово и ще решим дали да изграждаме още един, обясни пред "24 часа" шефът на пътната агенция Дончо Атанасов. Той обаче ще бъде по-скъп, научи още "24 часа".

Новото съоръжение струва 1 070 000 лева от бюджета на АПИ, то е изградено за 45 дни, стана ясно при откриването му.

От 22 хиляди километра пътна мрежа в страната, 8 хияди са в наистина лошо състояние и се нуждаят от ремонт, каза още министър Николай Нанков. За тази година в бюджета на АПИ са останали за подобни ремонти 30 милиона лева. Други 6 милиона са предвидени са преасфалтиране на отделни участъци от магистрала "Тракия", което ще започне след края на активния летен сезон през септември.

Минстър Нанков потвърди новината, че предстои разширение на автомагистрала "Тракия" между София и Пловдив с по една лента във всяка посока заради увеличения с 20 процента само за година трафик. Очаква се през тази година да завършат анализът и оценката на сервитута в този участък, без тунела "Траянови врата", който няма да бъде разширяван, а догодина да бъде възложено и проектирането на двете ленти.

Следващата седмица ще бъде направена първа копка на ремонта на пътя Пловдив - Асеновград, като движението няма да се спира, а ще се ремонтира на части. До 2 месеца започва и рехабилитация на пътя Стара Загора - Раднево, а догодина, при осигурено финансиране - и разширението на участъка Стара Загора - магистрала "Тракия", за което вече има проект. Това стана ясно от изявления на министър Николай Ненков и на шефа на АПИ Дончо Атанасов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков плисна вода с бакърче по стар народен обичай, "за да пътуват шофьорите по новия път, без да страдат".
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков плисна вода с бакърче по стар народен обичай, "за да пътуват шофьорите по новия път, без да страдат".