Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора, които нямат време да пътуват, ще влизат в интернет и ще виждат в реално време най-популярните обекти.

Министрите на туризма се заинтригуваха и от друга идея на Паси - 9 да е числото за вътрешно набиране на рецепцията във всички европейски хотели. В България това изискване бе въведено преди 2 години.

Соломон Паси препоръча също по подобие на единния европейски номер за спешни повиквания 112 в ЕС да се въведе единно мобилно приложение за спешни случаи. Целта е чрез него туристите да се свързват на своя език със спешните служби в страната, в която гостуват. То ще служи и за издирването им чрез GPS навигация. Бившият външен министър предложи също да се намерят европейски средства за свободен Wi Fi около всички по-важни туристически обекти.

Соломон Паси и министърът на туризма Николина Ангелкова поискаха от колегите си по подобие на България в съюза да се въведе инициативата “Стоте най-важни туристически обекти”. В нея според Ангелкова трябва да се включат обекти от листата на ЮНЕСКО за световното историческо наследство.

“Правителствата в ЕС трябва да намерят начин да влагат повече пари в туризма, тъй като за тази важна индустрия няма отделен фонд в рамките на европейския бюджет”, призова Елжбета Бенковска, еврокомисар по вътрешната търговия, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия.

По-рано вчера на неформална среща между министрите на туризма от ЕС, Западните Балкани и Турция заедно с новия председател на Световния съвет по туризма Зураб Полоикашвили е било обсъждано създаването на общ европейски продукт за туристи от далечни държави като Китай и Индия. Според Ангелкова Балканите заедно с Хърватия и Словения ще създадат свой общ туристически продукт за китайския пазар.

ЕС си поставя за цел през 2018 г. да привлече с 10% повече китайски туристи, с което разчита на допълнително 1 млрд. евро приход за европейската икономика, каза Бенковска. По думите ѝ туристическата реклама на Европа в Китай трябва да бъде преструктурирана така, че китайците да идват не само в най-популярните градове, които и без това са претоварени от туристи, а и в по-слабо познати региони, и то през цялата година.

Хърватският министър на туризма Гари Капели предложи ЕС да създаде свой отделен туристически фонд, който да обедини в едно всички пари за отрасъла, които сега са пръснати в много различни програми - земеделските, в подкрепа на регионите и др.

Ресорният за туризма вицепремиер Валери Симеонов призова министрите да намерят баланс между агресивното развитие на нискотарифните авиокомпании, които довеждат много туристи, и националните авиопревозвачи, които обслужват редовни линии.