Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ, е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

  • 4
authorАвтор: 24 часа

Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ,  е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

СОТИР ЦАЦАРОВ

“Хосподарске новини” съобщава за вариант: нашата страна купувала 67% от “Инерком” и плащала за прекратяване на арбитража във Вашингтон, което по сметки на чешките журналисти е над 600 милиона евро

Българската компания “Инерком”, която купува активите на ЧЕЗ у нас, трябва да помага на чешката при арбитража. В договора за продажба на активите на ЧЕЗ в България от “Инерком” има текст, че българската компания трябва да окаже съдействие, в случай, че се изискват документи за целите на арбитражното дело, което чешката компания води срещу България. Това отговори на запитване на в. “24 часа” говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова.

За тази клауза първи съобщи чешкият вестник “Хосподарске новини”. Ако искът на ЧЕЗ в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон бъде удовлетворен,

обезщетението

може да

достигне до

600 млн. евро,

пише медията, която се позовава на свои източници от ръководството на “ЧЕЗ Груп”. Това е и основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

“Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия от ЧЕЗ.

Източникът им посочва и вариант за участие на държавата в сделката. Българското правителство може да предложи да закупи контролен пакет, но и да плати обезщетение, което арбитражът би решил.

Разиграва се и вариант българската държава да купи всичките 67% от електроразпределителното и електроснабдителното дружество, за което ще трябват 342 млн. евро, а ако се съгласи на прекратяване на арбитража, това би струвало 200 или 300 млн. евро.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие

компанията

може да спечели

от продажбата на

бизнеса си в

България над

половин милиард

евро,

ише чешкият вестник. А компанията не губи нищо.

На въпрос на “24 часа” за реакцията на ЧЕЗ на предложението държавата да участва в сделката говорителката Хоракова каза, че в петък ще приключат разговорите между ЧЕЗ и “Инерком”. Тогава ще стане ясна и официалната позиция на ЧЕЗ. Официално запитване за възможността България да придобие дял в сделката е постъпило за първи път във вторник, когато Гинка Върбакова пристигна в Прага.

Томаш Плескач, вицепрезидент на “ЧЕЗ Груп”, обяснява пред друг чешки вестник - “Лидове новини”, как се е стигнало до международния арбитраж.

“Търпяхме дълго време. Нашето търпение се доказва и от факта, че ние сме последният голям инвеститор в електроразпределението, който започна международен арбитраж. Двама други - австрийската ЕНТ и “Енерго-Про”, започнаха арбитражни процедури преди нас. Ние започнахме арбитража през 2016 г., казва той.

Пред медията той разказва за първото правителство на ГЕРБ и че дейността им в България тогава била доста безпроблемна. И дошла 2013 г., когато кабинетът на Борисов паднал, а той обвинил за падането си от власт цените на тока, а оттам и ЧЕЗ.

Плескач припомня, че тогава, след изключително топъл ноември, дошъл изключително студен декември. И хората сравнили сметките си, имало случаи на 100% повишение. И избухнали спонтанни протести, яхнати от политическата опозиция и обърнати срещу тогавашното правителство. Не успял и опитът да се намери общ език с кабинета.

“Затова

информирахме

правителството

през 2015 г., че

обмисляме

международния

арбитраж

След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говори с нас, винаги отговорът е бил “не”. И така започнахме арбитража - през юни 2016 г. От този момент нататък нарасна натискът на българските институции и власт да наблюдават каквото и да било, с очевидната цел да намерят нещо, с което да противостоят на арбитража. Процедурата за отнемане на лиценза на “ЧЕЗ Електро” започна през април 2014 г. и до момента не е приключила - почти 4 години по-късно. Това го няма никъде в Европа,” казва Плескач.

Вицепрезидентът на ЧЕЗ заявява, че арбитражът продължава, той е на етап договаряне на трети арбитър. “Или ще се съгласим с това в близките месеци, или третият арбитър ще бъде назначен от арбитражния съд, а след това арбитражът ще продължи”, казва той.

Плескач заявява още, че е предлагано на българското правителство да влезе в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли - за което свидетелстват и статии в различни български вестници, например от май 2017 г.,” заявява той.

Затова чешката компания продължила с процедурата по избора на купувач. Някои кандидати отпаднали, защото нямали пари. При преговорите цената непрекъснато се качвала. “И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас,” обяснява той избора на “Инерком”.

Следобед по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев обаче опроверга Плескач. Той заяви, че на трите правителства на Борисов не е правено предложение от ЧЕЗ държавата да купи дружеството. “В Министерски съвет няма писмо за такова предложение”, каза Дончев.

Цацаров: Нинова е юрист, надявам се да не е подписала сигнала на БСП за ЧЕЗ

КИРИЛ БОРИСОВ

Ще има проверка по втората част от сигнала на БСП за ЧЕЗ, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в сряда.

Сигналът е подаден във вторник. Разделен е на две части, уточни Цацаров. В първата имало само едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ. Нямало твърдения за престъпление.

“Такава проверка се прави в момента от НАП и от ДАНС по нареждане на премиера. Ако те открият нарушения и данни за престъпления, ще ни сигнализират”, каза главният прокурор.

Втората част от сигнала на БСП била по-обемна и по нея ще се работи. В нея искането на социалистите е да се проверят всички сделки за приватизацията на ЕРП-то, включително и за приватизацията на остатъчния дял, което се случи през 2011 г.

Държавното обвинение засега няма да работи по първата част от сигнала на БСП за произхода на парите, с които “Инерком” купува активите на ЧЕЗ у нас. Според Цацаров прокуратурата се товари с дейности, които не са нейна работа, а целта е политически дивиденти.

“Г-жа Нинова е мой колега - тя е юрист и бивш следовател. Надявам се, че не е подписала този сигнал, който мога да причисля към всички елементи на политическата дискусия”, заяви Цацаров.

До 9 месеца “Инерком” трябва да плати

"Инерком България” разполага с девет месеца, за да плати сумата от сделката за активите на ЧЕЗ в България след приключването ѝ. Ако това изискване не бъде спазено, чешката компания има право да усвои банковата гаранция, издадена за “Инерком”, от 5 млн. евро, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на информация от ЧЕЗ - Прага.

Формалностите по сделката са уточнени още преди 20 дни, при подписването ѝ. Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуалната промяна в договора ще е дълъг процес, са съобщили от компанията.

След 22 часа във вторник - деня, в който “Инерком” и Гинка Върбакова за започнали преговори с ЧЕЗ, от компанията изпратиха съобщение до медиите.

В него се казва, че “Инерком” е запознала ЧЕЗ с искането на българската държава за участие в сделката. Това е едната от двете теми, които са обсъждани между представителите на “Инерком” и ЧЕЗ.

Втората тема е съгласуване на действията съгласно подписания договор между двете страни, във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред българската Комисия за защита на конкуренцията.

Преговорите между двете компании започнаха във вторник и ще приключат в петък.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че до четири години заплатите в България ще станат 60 процента от средноевропейските. Това ще се случи, ако възнагражденията продължат да растат със сегашните темпове. Димитров коментира това пред журналисти след доклад на генералния директор на Европейския синдикален институт към Европейската

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Келнер купува и банката на “Теленор”

Келнер купува и банката на “Теленор”

“Теленор” ще продаде банката си в Сърбия на чешката инвестиционна група PFF Group, която е собственост на Петр Келнер. Новината обявява чешката група на сайта си. Сделката за Теленор банка трябва да получи разрешение от Сръбската централна банка и антимонополните органи. Финансовата институция е собственост на “Теленор” от 2013 г.

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток, купена през 2018 г., излиза по-евтина, ако се сметнат всички разходи за 7 години напред, отколкото дизелов автомобил от същия клас, купен също през тази година. Това показват резултатите от мащабно проучване на разходите на притежателите на автомобили у нас, проведено от асоциация “Активни потребители” и представено на кръгла маса

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

„В „Двореца” туристите започнаха да идват през месеците май и юни, като основните посетители са българи и румънци. През май повече бяха българите, а през юни водят румънците” – каза директорът на културния център Жени Михайлова. Тя очаква през този сезон много туристи от Полша и Чехия, които и през миналата година са били основен контингент.

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

“Въвежда се нов данък за облагане на апартаментните комплекси в курортите, които се отдават под наем.” Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов с предложените от “Обединени патриоти” промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха приети в сряда от бюджетна комисия на първо гласуване. Той поясни, че целта е да се обхванат апартаменти,

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Допълнителни мерки трябва да бъдат взети,

Най-коментирани

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Европейска конференция на високо равнище на тема "Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати" ще се състои на 27 юни в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Основната цел на форума е да продължи дебата за укрепването на социалното измерение на

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха предложена от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел декларация за по-голямо участие на жените в цифровия сектор. Това стана по време на конференцията на високо равнище в Брюксел Digital4Her,

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, г-н Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), г-жа Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO),

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да бъдат регистрирани и следени. Това заяви по БНТ депутатът Емил Димитров по повод готвения протест срещу новия закона за горивата. Вече 20 години такива бензиностанции се борят да останат в сивия сектор и им се получава, каза още Димитров, който е сред вносителите на закона.

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Още акценти от интервюто с депутата от БСП: Идеята за видеорегистратори е на студенти по право от Великотърновския университет, ще го съгласуваме със застрахователи и пострадали от катастрофи Очаквах след инцидента реакцията на другата страна, но тя не показа съжаление и не се извини, а е арогантна и смята, че може да си вади пистолета,

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Напредването на България към жизненото равнище на средния европеец продължава, но темповете са повече от бавни. Това показват данни на Евростат за паритета на покупателната способност и за БВП на глава от населението, публикувани във вторник. юРеалното индивидуално потребление на българина през 2017 г.

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е укрепване на розопроизводството и запазване и стимулиране на този традиционен и важен отрасъл за страната. Срокът за подаване на заявленията е от 2-ри до 13-ти юли 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Рейтинговата агенция Fitch повиши рейтинга на самостоятелна основа (Viability Rating - VR) на УниКредит Булбанк на „bb+”. Като причина за повишението на оценката от досегашното „bb” анализаторите на агенцията посочват подобреното качество на активите на банката. Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на банката на “BBB-“ (Long-Term Issuer Default

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

9000 ракети изстреляни досега по облаците През 2018 г. се въвеждат 2 нови командни пункта за борба с градушките - в село Тъжа, Старозагорско, и в Хасково, както и прилежащите 62 нови ракетни площадки. Те ще защитават целия регион на Подбалкана, съобщи в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% събираемост на пластмасовите бутилки от минерална вода. Тази цел си постави Европейската федерация на бутилираните води (EFBW) на годишната асамблея на европейската бутилираща индустрия, която се проведе за първи път в София между 20 и 22 юни. Ангажиментът е поет в съответствие с целите на ЕК и трябва да се изпълни до 2025 г.

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" 
купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" (Aegean Airlines) съобщи, че е подписала сделка с "Еърбъс" (Airbus) на стойност пет милиарда евро за закупуването на до 42 нови пътнически самолета A320 neo, предаде Асошиейтед прес. Президентът на "Иджиън еърлайнс" Ефтихиос Василакис каза, че компанията ще закупи между 30 и 42 самолета в рамките на

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

"Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ пласира вчера своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 милиона евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса /Euronext Dublin/, съобщиха от БЕХ. БЕХ е първият корпоративен емитент на пазара от региона на Централна и Източна Европа от началото на май 2018 г., информираха от дружеството.

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият флагман в моделната гама на Volkswagen – Тouareg бе представен зрелищно в София с театрални постановки, които предефинираха от различни гледни точки какво означава да си лидер. Ованес Торосян, Иван Бърнев, Деян Донков, танцьори, музиканти и визуални артисти създадоха два паралелни свята в две отделни помещения,

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Туризмът е един от основните стълбове на икономиката на България и само за миналата година ние посрещнаха повече от 8 900 000 чуждестранни туристи, повече от 9 милиона нощувки са регистрирани от българи, а чужденците са закупили над 27 милиона нощувки. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова в дебата за туризма по време на първия

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Необходима е прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", където участието на държавата би могло да бъде максимум в размера на това, която тя вече притежава - площадка плюс реактори. Без договори за дългосрочно изкупуване на еленергията, без държавни гаранция. Досега никой не е опитал да строи ядрена централа по този начин.

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Водещите заглавия в днешния гръцки печат очаквано са посветени на постигнатото късно снощи от Еврогрупата решение за излизането на Гърция от последната спасителна програма и за мерките за облекчаване на гръцкия външен дълг, предава БТА. "Та неа" се спира на болезнените мерки, които Гърция ще трябва да прилага още дълги години, и на икономиите,

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив". За това сигнализираха от Сдружение "Бизнесът за Пловдив". Те поискаха пътническия терминал да се обслужва от само една лицензирана фирма, цената на превоза да бъде регламентирана, както и да има контрол над този вид транспорт, предава БНТ.