Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ, е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

  • 4
authorАвтор: 24 часа

Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ,  е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

СОТИР ЦАЦАРОВ

“Хосподарске новини” съобщава за вариант: нашата страна купувала 67% от “Инерком” и плащала за прекратяване на арбитража във Вашингтон, което по сметки на чешките журналисти е над 600 милиона евро

Българската компания “Инерком”, която купува активите на ЧЕЗ у нас, трябва да помага на чешката при арбитража. В договора за продажба на активите на ЧЕЗ в България от “Инерком” има текст, че българската компания трябва да окаже съдействие, в случай, че се изискват документи за целите на арбитражното дело, което чешката компания води срещу България. Това отговори на запитване на в. “24 часа” говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова.

За тази клауза първи съобщи чешкият вестник “Хосподарске новини”. Ако искът на ЧЕЗ в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон бъде удовлетворен,

обезщетението

може да

достигне до

600 млн. евро,

пише медията, която се позовава на свои източници от ръководството на “ЧЕЗ Груп”. Това е и основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

“Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия от ЧЕЗ.

Източникът им посочва и вариант за участие на държавата в сделката. Българското правителство може да предложи да закупи контролен пакет, но и да плати обезщетение, което арбитражът би решил.

Разиграва се и вариант българската държава да купи всичките 67% от електроразпределителното и електроснабдителното дружество, за което ще трябват 342 млн. евро, а ако се съгласи на прекратяване на арбитража, това би струвало 200 или 300 млн. евро.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие

компанията

може да спечели

от продажбата на

бизнеса си в

България над

половин милиард

евро,

ише чешкият вестник. А компанията не губи нищо.

На въпрос на “24 часа” за реакцията на ЧЕЗ на предложението държавата да участва в сделката говорителката Хоракова каза, че в петък ще приключат разговорите между ЧЕЗ и “Инерком”. Тогава ще стане ясна и официалната позиция на ЧЕЗ. Официално запитване за възможността България да придобие дял в сделката е постъпило за първи път във вторник, когато Гинка Върбакова пристигна в Прага.

Томаш Плескач, вицепрезидент на “ЧЕЗ Груп”, обяснява пред друг чешки вестник - “Лидове новини”, как се е стигнало до международния арбитраж.

“Търпяхме дълго време. Нашето търпение се доказва и от факта, че ние сме последният голям инвеститор в електроразпределението, който започна международен арбитраж. Двама други - австрийската ЕНТ и “Енерго-Про”, започнаха арбитражни процедури преди нас. Ние започнахме арбитража през 2016 г., казва той.

Пред медията той разказва за първото правителство на ГЕРБ и че дейността им в България тогава била доста безпроблемна. И дошла 2013 г., когато кабинетът на Борисов паднал, а той обвинил за падането си от власт цените на тока, а оттам и ЧЕЗ.

Плескач припомня, че тогава, след изключително топъл ноември, дошъл изключително студен декември. И хората сравнили сметките си, имало случаи на 100% повишение. И избухнали спонтанни протести, яхнати от политическата опозиция и обърнати срещу тогавашното правителство. Не успял и опитът да се намери общ език с кабинета.

“Затова

информирахме

правителството

през 2015 г., че

обмисляме

международния

арбитраж

След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говори с нас, винаги отговорът е бил “не”. И така започнахме арбитража - през юни 2016 г. От този момент нататък нарасна натискът на българските институции и власт да наблюдават каквото и да било, с очевидната цел да намерят нещо, с което да противостоят на арбитража. Процедурата за отнемане на лиценза на “ЧЕЗ Електро” започна през април 2014 г. и до момента не е приключила - почти 4 години по-късно. Това го няма никъде в Европа,” казва Плескач.

Вицепрезидентът на ЧЕЗ заявява, че арбитражът продължава, той е на етап договаряне на трети арбитър. “Или ще се съгласим с това в близките месеци, или третият арбитър ще бъде назначен от арбитражния съд, а след това арбитражът ще продължи”, казва той.

Плескач заявява още, че е предлагано на българското правителство да влезе в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли - за което свидетелстват и статии в различни български вестници, например от май 2017 г.,” заявява той.

Затова чешката компания продължила с процедурата по избора на купувач. Някои кандидати отпаднали, защото нямали пари. При преговорите цената непрекъснато се качвала. “И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас,” обяснява той избора на “Инерком”.

Следобед по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев обаче опроверга Плескач. Той заяви, че на трите правителства на Борисов не е правено предложение от ЧЕЗ държавата да купи дружеството. “В Министерски съвет няма писмо за такова предложение”, каза Дончев.

Цацаров: Нинова е юрист, надявам се да не е подписала сигнала на БСП за ЧЕЗ

КИРИЛ БОРИСОВ

Ще има проверка по втората част от сигнала на БСП за ЧЕЗ, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в сряда.

Сигналът е подаден във вторник. Разделен е на две части, уточни Цацаров. В първата имало само едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ. Нямало твърдения за престъпление.

“Такава проверка се прави в момента от НАП и от ДАНС по нареждане на премиера. Ако те открият нарушения и данни за престъпления, ще ни сигнализират”, каза главният прокурор.

Втората част от сигнала на БСП била по-обемна и по нея ще се работи. В нея искането на социалистите е да се проверят всички сделки за приватизацията на ЕРП-то, включително и за приватизацията на остатъчния дял, което се случи през 2011 г.

Държавното обвинение засега няма да работи по първата част от сигнала на БСП за произхода на парите, с които “Инерком” купува активите на ЧЕЗ у нас. Според Цацаров прокуратурата се товари с дейности, които не са нейна работа, а целта е политически дивиденти.

“Г-жа Нинова е мой колега - тя е юрист и бивш следовател. Надявам се, че не е подписала този сигнал, който мога да причисля към всички елементи на политическата дискусия”, заяви Цацаров.

До 9 месеца “Инерком” трябва да плати

"Инерком България” разполага с девет месеца, за да плати сумата от сделката за активите на ЧЕЗ в България след приключването ѝ. Ако това изискване не бъде спазено, чешката компания има право да усвои банковата гаранция, издадена за “Инерком”, от 5 млн. евро, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на информация от ЧЕЗ - Прага.

Формалностите по сделката са уточнени още преди 20 дни, при подписването ѝ. Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуалната промяна в договора ще е дълъг процес, са съобщили от компанията.

След 22 часа във вторник - деня, в който “Инерком” и Гинка Върбакова за започнали преговори с ЧЕЗ, от компанията изпратиха съобщение до медиите.

В него се казва, че “Инерком” е запознала ЧЕЗ с искането на българската държава за участие в сделката. Това е едната от двете теми, които са обсъждани между представителите на “Инерком” и ЧЕЗ.

Втората тема е съгласуване на действията съгласно подписания договор между двете страни, във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред българската Комисия за защита на конкуренцията.

Преговорите между двете компании започнаха във вторник и ще приключат в петък.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

“Лидл” открива 300 нови работни места в София, отваря поне 7 нови магазина в страната

“Лидл” открива 300 нови работни места в София, отваря поне 7 нови магазина в страната

Новината идва месец след като компанията получи приз за най-добър работодател “Лидл България” открива 300 нови работни места в София. Те са за позицията касиер-продавач с начална брутна заплата от 1260 лв., от която 60 лв. са под формата на ваучери. Това съобщи в петък Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на “Лидл България”.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Зам.-министър Николова: С районирането се цели да се даде тласък на развитието на страната

Зам.-министър Николова: С районирането се цели да се даде тласък на развитието на страната

С новото статистическо райониране на страната се цели да се даде тласък на нейното устойчиво развитие в дългосрочен период от минимум 20 години с помощта на целенасочена държавна политика в регионите. Това е заявила заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на заседание на Регионалния съвет за

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Работодатели: До няколко седмици може да прекратят договорите на US-тецовете

Работодатели: До няколко седмици може да прекратят договорите на US-тецовете

Има предпоставки до няколко седмици да се прекратят сегашните преференциални договори за изкупуване на тока от двете "американски" централи - ТЕЦ Ей И Ес Марица-изток 1 Гълъбово и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изцток 3". Това се твърди в съобщение на Българската стопанска камара за резултатите от състояла се днес среща на четирите национално

София прави безплатна Wi-Fi зона с пари от ЕС

София прави безплатна Wi-Fi зона с пари от ЕС

Столичната община влиза в състезание с общини от ЕС за 1000 ваучера за изграждане на безплатни Wi-Fi зони в обществени пространства. Стойността на един ваучер е 15 000 евро и с него в София може да бъде пуснат безплатен интернет на още едно оживено място, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Инициативата WiFi4EU е на българския еврокомисар по