Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ, е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

  • 4
authorАвтор: 24 часа

Нов казус - влезе ли държавата в ЧЕЗ,  е длъжна да помага на ЧЕЗ в дело срещу България за милиони

СОТИР ЦАЦАРОВ

“Хосподарске новини” съобщава за вариант: нашата страна купувала 67% от “Инерком” и плащала за прекратяване на арбитража във Вашингтон, което по сметки на чешките журналисти е над 600 милиона евро

Българската компания “Инерком”, която купува активите на ЧЕЗ у нас, трябва да помага на чешката при арбитража. В договора за продажба на активите на ЧЕЗ в България от “Инерком” има текст, че българската компания трябва да окаже съдействие, в случай, че се изискват документи за целите на арбитражното дело, което чешката компания води срещу България. Това отговори на запитване на в. “24 часа” говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова.

За тази клауза първи съобщи чешкият вестник “Хосподарске новини”. Ако искът на ЧЕЗ в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон бъде удовлетворен,

обезщетението

може да

достигне до

600 млн. евро,

пише медията, която се позовава на свои източници от ръководството на “ЧЕЗ Груп”. Това е и основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

“Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия от ЧЕЗ.

Източникът им посочва и вариант за участие на държавата в сделката. Българското правителство може да предложи да закупи контролен пакет, но и да плати обезщетение, което арбитражът би решил.

Разиграва се и вариант българската държава да купи всичките 67% от електроразпределителното и електроснабдителното дружество, за което ще трябват 342 млн. евро, а ако се съгласи на прекратяване на арбитража, това би струвало 200 или 300 млн. евро.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие

компанията

може да спечели

от продажбата на

бизнеса си в

България над

половин милиард

евро,

ише чешкият вестник. А компанията не губи нищо.

На въпрос на “24 часа” за реакцията на ЧЕЗ на предложението държавата да участва в сделката говорителката Хоракова каза, че в петък ще приключат разговорите между ЧЕЗ и “Инерком”. Тогава ще стане ясна и официалната позиция на ЧЕЗ. Официално запитване за възможността България да придобие дял в сделката е постъпило за първи път във вторник, когато Гинка Върбакова пристигна в Прага.

Томаш Плескач, вицепрезидент на “ЧЕЗ Груп”, обяснява пред друг чешки вестник - “Лидове новини”, как се е стигнало до международния арбитраж.

“Търпяхме дълго време. Нашето търпение се доказва и от факта, че ние сме последният голям инвеститор в електроразпределението, който започна международен арбитраж. Двама други - австрийската ЕНТ и “Енерго-Про”, започнаха арбитражни процедури преди нас. Ние започнахме арбитража през 2016 г., казва той.

Пред медията той разказва за първото правителство на ГЕРБ и че дейността им в България тогава била доста безпроблемна. И дошла 2013 г., когато кабинетът на Борисов паднал, а той обвинил за падането си от власт цените на тока, а оттам и ЧЕЗ.

Плескач припомня, че тогава, след изключително топъл ноември, дошъл изключително студен декември. И хората сравнили сметките си, имало случаи на 100% повишение. И избухнали спонтанни протести, яхнати от политическата опозиция и обърнати срещу тогавашното правителство. Не успял и опитът да се намери общ език с кабинета.

“Затова

информирахме

правителството

през 2015 г., че

обмисляме

международния

арбитраж

След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говори с нас, винаги отговорът е бил “не”. И така започнахме арбитража - през юни 2016 г. От този момент нататък нарасна натискът на българските институции и власт да наблюдават каквото и да било, с очевидната цел да намерят нещо, с което да противостоят на арбитража. Процедурата за отнемане на лиценза на “ЧЕЗ Електро” започна през април 2014 г. и до момента не е приключила - почти 4 години по-късно. Това го няма никъде в Европа,” казва Плескач.

Вицепрезидентът на ЧЕЗ заявява, че арбитражът продължава, той е на етап договаряне на трети арбитър. “Или ще се съгласим с това в близките месеци, или третият арбитър ще бъде назначен от арбитражния съд, а след това арбитражът ще продължи”, казва той.

Плескач заявява още, че е предлагано на българското правителство да влезе в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли - за което свидетелстват и статии в различни български вестници, например от май 2017 г.,” заявява той.

Затова чешката компания продължила с процедурата по избора на купувач. Някои кандидати отпаднали, защото нямали пари. При преговорите цената непрекъснато се качвала. “И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас,” обяснява той избора на “Инерком”.

Следобед по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев обаче опроверга Плескач. Той заяви, че на трите правителства на Борисов не е правено предложение от ЧЕЗ държавата да купи дружеството. “В Министерски съвет няма писмо за такова предложение”, каза Дончев.

Цацаров: Нинова е юрист, надявам се да не е подписала сигнала на БСП за ЧЕЗ

КИРИЛ БОРИСОВ

Ще има проверка по втората част от сигнала на БСП за ЧЕЗ, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в сряда.

Сигналът е подаден във вторник. Разделен е на две части, уточни Цацаров. В първата имало само едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ. Нямало твърдения за престъпление.

“Такава проверка се прави в момента от НАП и от ДАНС по нареждане на премиера. Ако те открият нарушения и данни за престъпления, ще ни сигнализират”, каза главният прокурор.

Втората част от сигнала на БСП била по-обемна и по нея ще се работи. В нея искането на социалистите е да се проверят всички сделки за приватизацията на ЕРП-то, включително и за приватизацията на остатъчния дял, което се случи през 2011 г.

Държавното обвинение засега няма да работи по първата част от сигнала на БСП за произхода на парите, с които “Инерком” купува активите на ЧЕЗ у нас. Според Цацаров прокуратурата се товари с дейности, които не са нейна работа, а целта е политически дивиденти.

“Г-жа Нинова е мой колега - тя е юрист и бивш следовател. Надявам се, че не е подписала този сигнал, който мога да причисля към всички елементи на политическата дискусия”, заяви Цацаров.

До 9 месеца “Инерком” трябва да плати

"Инерком България” разполага с девет месеца, за да плати сумата от сделката за активите на ЧЕЗ в България след приключването ѝ. Ако това изискване не бъде спазено, чешката компания има право да усвои банковата гаранция, издадена за “Инерком”, от 5 млн. евро, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на информация от ЧЕЗ - Прага.

Формалностите по сделката са уточнени още преди 20 дни, при подписването ѝ. Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуалната промяна в договора ще е дълъг процес, са съобщили от компанията.

След 22 часа във вторник - деня, в който “Инерком” и Гинка Върбакова за започнали преговори с ЧЕЗ, от компанията изпратиха съобщение до медиите.

В него се казва, че “Инерком” е запознала ЧЕЗ с искането на българската държава за участие в сделката. Това е едната от двете теми, които са обсъждани между представителите на “Инерком” и ЧЕЗ.

Втората тема е съгласуване на действията съгласно подписания договор между двете страни, във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред българската Комисия за защита на конкуренцията.

Преговорите между двете компании започнаха във вторник и ще приключат в петък.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.