Студио “Екатерина Лашова” изработва керамични чаши и посуда за много ресторанти

Екатерина Лашова се описва като един френски керамик, който работи на българска територия. Тя прави порцеланови чаши и посуда, насочени към малките моменти - когато пием кафе или чай или когато се срещаме с приятелите си.

Нейните изделия са уникални, тъй като всяко едно от тях е изработено ръчно и не се разпространяват масово. “Много хора, когато чуят ръчна работа, си представят нещо, което е странно. Но аз държа нещата да бъдат със семпли форми и да бъдат преди всичко използваеми, да могат да влязат в битието на хората, а не да седят някъде по рафтовете и да събират прах”, казва Лашова.

Тя започва дейността си преди 12 години. Тогава много нейни познати и колеги ѝ казват, че това, което прави, няма бъдеще в България и никой не би го купил, тъй като излиза много скъпо. Семейството ѝ обаче застава зад нея и нейния закачлив и елегантен дизайн.

В началото Лашова прави само чаши, но след 10 години работа решава, че трябва да започне нещо ново и се захваща с направата и на посуда - всякакви видове купи и чинии, предназначени за маса.

Екатерина Лашова е завършила керамика в Париж, учила е и в Белгия, и в България. Нарича себе си френски керамик, тъй като работи с порцелан - материал, който не е типичен за България, защото ние нямаме находища на суровините, от които се прави. Екипът ѝ се състои от трима души, но винаги идват още помощници, най-вече в по-натоварените сезони като този, който предстои - коледния.

Освен за Коледа екипът ѝ подготвя около 6 колекции всяка година - за Свети Валентин, Великден и за всеки сезон. “Всяко едно годишно време обуславя различни цветове, форми, напитки - зимата пием повече чай, докато лятото наблягаме на разхладителни напитки. Това променя самите изделия, например сега зимата започваме да се храним малко повече, а лятото ядем повече плодове и трябва да си сложим фруктиера”, обяснява Лашова.

Освен това ателието ѝ работи с много ресторанти, които имат своя лична идентичност и се обръщат към нея, за да подготвя нещо персонално. “На тях им харесва фактът, че си личи, че те са ръчно изработени. Това носи друго усещане и едно завръщане към миналото. Подчертава се този много личен момент - храненето, а удоволствието става още по-обогатяващо, наслада за всяко едно сетиво”, казва дизайнерката. Тя има и клиенти в Белгия и Германия.

Лашова се придържа към семплите форми, които според нея са най-красиви. В дипломната си работа тя се фокусира върху рециклирането на форми, а не измислянето на нови. Този начин на мислене прилага и в работата си - в началото ателието ѝ е много малко и затова дизайнерката взема идеи от пластмасови модели, които запълва с гипс.

От пластмасовите чашки за кафе черпи вдъхновението си и за своите т.нар. смачкани чаши. Любимият ѝ дизайн обаче са комплект сърцевидни чаши, едната с дръжка с формата на ключ, а другата - на ключалка, които влизат една в друга. “Те се родиха, когато живеех в Италия преди 10 години. Там някак си тези малки, стари магазинчета и цялата култура на града, в който живеех, ми показа тези стари ключалки и ключове, от които аз отново взех само отпечатък и ги сложих като дръжки”, разказва Лашова.

Брандът ѝ носи нейното име. Тя е взела това решение, защото работата ѝ е персонална и идва от лични вдъхновения и преживявания.

В България, от друга страна, я вдъхновяват хората. Тя забелязва тук една нова вълна от млади и модерни готвачи, които я търсят, за да направят заедно нещо различно.

В момента дизайнерката живее на село в къща, построена от баща ѝ. През деня обаче си идва до ателието в София. В него тя мести работата си миналата година. Това помага бизнесът ѝ да се разрасне и тогава търси подкрепата на Fibank, тъй като се нуждае от нова финансова инжекция, за да може да предлага и нови продукти.

“Аз работя с Fibank от 1999 г. - от момента, в който заминах във Франция да следвам, и имам изключителен сантимент, защото през всичките тези години много неща са ми се случвали и наистина срещам разбиране от тях. Дори се изненадах, когато отидох да кандидатствам по програмата “Смарт лейди” - представях си, че е за по-големи бизнеси. Ателието ни е малко и не ми се искаше да правя някакво огромно израстване, а по-скоро стабилизиране на нещата. И тогава Fibank застана зад мен”, казва дизайнерката.

"С Fibank се разбираме с една дума. Ние правим ежегодни изложби през лятото и на мен ми бе нужен апарат за плащане с карта - веднага откликнаха и ми предоставиха. През годините в чужбина ми се случваха какви ли не неща - например банкоматът ми глътна картата. От Fibank изпратиха факс на английски език, за да ми върнат картата.

Обичам да ходя в един и същи офис и да работя с един и същи човек, който ме познава – така е в чужбина, така го направих и тук. Това за мен е важно - да бъдеш клиент, който е уважаван", допълва Лашова.

За нея успехът има различни видове: "Ако е това, което правя, е много работа и време. Моите приятели от чужбина са научили една българска дума: работохолик. И когато дойдат в България, ме питат какво да правят, защото всеки при мен прави нещо. Но получавам удовлетворение, това е голям мотор, когато си много изморен или нещо не се е получило. След Коледа правим един наш базар и редовните ни клиенти идват с кутии бонбони, бутилки вино - тогава разбираш, че работата ти се оценява и чувстваш, че си направил нещо, което носи позитивна енергия", споделя тя. 

Дизайнерката разказва, че се върнала се в България, защото е родена тук и за нея няма по-нормално нещо от това да остане. "Хората казват, че камъкът си тежи на мястото. Тук е семейството ми, приятелите, хората от екипа, с които работя. Те винаги са били зад мен и ми вярват. Аз работя и заради тях – това са млади хора, които са изключителни".