Не всички богаташи са щедри, но щастливите са такива

Всеки месец в България се появяват по 7 нови милионери. Това не е шега, а официална статистика на Българската народна банка за първите седем месеца на тази година. При това става дума само за хора, които разполагат с толкова средства в депозити, а не за такива, които влагат в бизнес, имоти, скъпи коли, вещи или пък просто си ги държат в кутии за обувки на скришни места, което означава, че милионерите са много повече.

Голяма част от тях обаче предпочитат да стоят в сянка. Много малко получават публичност заради благотворителност или заради проекти с идеална цел. Сякаш масово нещо ги притеснява, че имат толкова много средства, и предпочитат тихично да си ги харчат.

Да, безспорно не е много комфортно да тънеш в охолство, когато си заобиколен от бедност и произтичащите от нея обществени процеси. Например налага се да живееш с охрана или зад високи дувари, защото престъпността е висока. Имаш скъпа кола, но не можеш да използваш максимално капацитета ѝ заради лоши пътища. Децата ти не се чувстват свободни да общуват с когото искат. Съществуват и редица други неудобства, но основното е, че не можеш да получиш пълно удовлетворение от богатството си.

И тук не става въпрос само за богаташи, които по нечестен начин са натрупали състоянието си, а и за хора, почтено спечелили своите пари.

Наскоро австралийският актьор Крис Хемсуърт призна, че се чувства неудобно да е милионер.

“Противно ми е.

Помня, че

спестявах за сърф,

когато бях по-млад. Струваше 6 стотачки, които събирах цяла година с помощта на баща ми. Дори не исках да сърфирам с него от страх да не го счупя. Това ме научи да оценявам нещата, за които работя здраво”, казва 35-годишният актьор, който само за миналата година е спечелил 30 млн. долара. Той не иска трите му деца да пропускат подобни радости и да приемат за даденост неговото състояние от 90 млн. долара. “Не желая да се чувстват привилегировани по някакъв начин. Фактът, че родителите им са известни и имат пари, ме плаши, защото ние сме израснали без много средства”, споделя Крис Хемсуърт, който е женен за испанската актриса Елза Патаки. Признанието му идва, след като в медиите се появиха снимки от имение на плаж, което си е построил с 6 спални, басейн на покрива и втори по-голям, фитнес и игрална зала, струващо около 8 млн. долара.

Преди няколко години и колегата му Хю Джакман разкри, че се притеснява от твърде многото пари, които има и най-вече как те ще се отразят на двете му осиновени деца. Неговото състояние се оценява на 100 млн. долара. Той също е австралиец.

Ако Хемсуърт и Джакман бяха родени в САЩ, вероятно по-леко щяха да носят кръста на богаташа. По последни данни

в Щатите живеят

41 процента от всички

милионери в света

и съществуват редица компании и консултанти, които ги подпомагат да се приспособят към новия им начин на живот. Доктор Джим Гръбман ръководи точно такава фирма и насърчава богатите си клиенти да бъдат откровени. “Когато виждаме, че някой от средната класа става наистина богат, ние го приветстваме, но ако мислим, че парите са го променили и вече не е “един от нас”, тогава нашето уважение помръква и ни обзема гняв”, казва той пред британския вестник “Телеграф”. Според него състоятелните родители трябва да говорят за средствата, с които разполагат, с децата си и да ги подготвят за евентуални подигравки и недобро отношение. “Когато става дума за пари и секс, общуването е много трудно. Никой не иска да говори за това, но това са две неща, за които е жизненоважно да си откровен, ако искаш да научиш децата как да се справят добре с тях”, обяснява Гръбман.

Въпросът защо многото пари отвращават е занимавал и бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Той например твърди, че сън за изпражнение е всъщност сън за пари. И двете неща се натрупват и са отблъскващи. Самият Фройд също се е срамувал от богатството, което е наследил, и е разпространявал мит, че е израснал в бедност.

Затова, може би, не е изненадващо, че в масовата култура безкрайно богатите винаги са презрени. Да вземем и историята на Робин Худ, който се е превърнал в герой, защото е ограбвал богатите и е давал на бедните.

“Живеем заобиколени от разкази за хора, които са успели, и образи на недостъпни вещи, които разстройват всички. Ако нямате пари, започвате да завиждате. Ако имате, то започвате да се чувствате виновен и параноичен, че вие сте обект на тази завист”, казва Найджъл Никълсън, психолог в Лондън бизнес скул.

Проучвания във Великобритания сред деца на милионери показват, че те се чувстват несигурни и самотни, тъй като не са убедени, че хората, с които общуват, ги търсят заради самите тях или просто заради парите им. В Обединеното кралство живеят 2 225 000 души със състояние над 1 млн. долара по данни на финансовия сайт “Бизнес инсайдър”, докато в САЩ са 12 554 000, а в Австралия 1 060 000.

Оказва се, че

дори спечелилите от

лотария изпитват

страх да се зарадват

истински на парите си. “Например всички имат един и същ проблем - какво да правят, когато влязат в бар. Дали да почерпят, или да си траят. Мислят, че ако го направят, всички ще решат, че се фукат. Ако не почерпят, ще решат, че са стиснати. Затова мнозинството предпочитат да останат анонимни”, казват от фирмата, организираща английската лотария. Те съветват клиентите си, ако печалбата им е над 10 млн. паунда, да съобщят веднага, защото много трудно ще продължат да живеят живота си с такава тайна.

Чарли Мълинс, основател на една от най-успешните компании за водопроводни услуги в Англия, обаче е на друго мнение. Макар да е милионер, той продължава да общува с приятелите си от блока с общински жилища, в които е израснал.

И когато излизат на кръчма, все така си делят сметката. Единственият недостатък на това да си богат е очакванията на другите, казва Мълинс пред “Телеграф”. Като всеки богат човек и той непрекъснато получава покани за събития, организирани от някой благородник с очакване да даде пари за някаква кауза, но внимателно подбира с кого да се среща.

Не всички милионери са щедри, но щастливите са такива, казва американският специалист по самопомощ Кийт Камерън Смит. Той е автор на книгата “10-те големи разлики между милионерите и средната класа”, която е написал след задълбочени наблюдения на много богати хора. Според него те разглеждат щедростта като необходимост. “Повечето вярват в принципа, че каквото посееш, това ще пожънеш. Те гледат на парите като на семе. Милионерите знаят, че ако са щедри, ще получат повече в замяна”, обяснява Смит.

Може би затова едни от най-богатите хора са и най-големите филантропи. Да вземем движението “Дарителска клетва” на Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Състоянието на двамата се изчислява на общо 150 млрд. долара. То е

повече от брутния

вътрешен продукт на

25 от най-бедните

африкански държави

и от този на България, който за миналата година е 50,4 млрд. евро. Преди 8 години Бъфет и Гейтс започват да призовават колегите си милиардери да дадат поне половината от състоянието си за благородни каузи и до момента имат 150 последователи. 87-годишният легендарен инвеститор Бъфет е дарил 30,9 млрд. долара и планира да раздаде цялото си състояние. Основателят на “Майкрософт” е дал 35 млрд. долара и за първи път от 24 години не оглавява годишната класация на “Форбс” за най-богатите хора в света. Гейтс е отстъпил призовота място на шефа на “Амазон” Джеф Безос. Наскоро той също обяви, че създава хуманитарен фонд за подпомагане на бедни семейства, в който ще вложи 2 млрд. долара.

“Определено нямам проблем да си купя храна или дрехи... Оттам нататък парите нямат полза за мен. Тяхната полза е в създаването на организация и предоставянето на ресурси на най-бедните в света”, казва Гейтс. Той ще завещае на трите си деца много малка част от богатството си, защото смята, че ако им остави повече, не им прави добра услуга. Това изкривява всяко нещо, с което могат да се занимават, казва Гейтс, който очевидно е сред богатите, които нямат проблем да се чувстват щастливи с парите си.

Някои откриват себе си,

когато захвърлят всичко

Има редица милионери по света, които изоставят богатството си, за да намерят щастието. Една от най-впечатляващите истории е на китаеца Яо Наншан. През 2013 г. той посещава село в китайската провинция, но изпуска последния автобус и се налага да остане да нощува там. Подслонява го една местна жена Лю, която сама се грижи за болната си дъщеря, след като мъжът ѝ починал от рак. Тя има много дългове заради неговото лечение, но не иска пари от Яо за нощувката. 57-годишният милионер е много впечатлен от нейния оптимизъм и борбеност, и безумно се влюбва. Предлага ѝ брак, но тя му поставя условие, за да се оженят – сама да изплаща дълговете си. Наншан прехвърля богатството и бизнеса си в Испания на своите деца, загърбва богаташкия светски живот и се връща при нея на село. Отварят малко ресторантче, за да могат да се издържат и тя да плаща дълговете си.

Английският милионер Джон Педли продава телекомуникационните си компании и заживява като доброволец в Уганда. Той продава цялото си състояние, разкошно имение в Англия и започва да се занимава с благотворителност, след като преди това е бил алкохолик, лежал е в затвора и даже е прекарал шест седмици в кома, след като седнал да кара пиян, но заспал на волана.

Преди години пък един от най-богатите индийци пое по пътя на монашеството. Барванлал Дошли натрупа състояние от 600 млн. долара от производство на пластмаса, но въпреки че има три деца, заряза всичко и се обрече на джайнизма. Това е учение, което проповядва избягване на вреда на всички живи същества. Затова освен с богатството си той се разделя с такива ежедневни неща като обувки и телефон. Става всеки ден в 4 часа, за да се занимава няколко часа с йога и медитация, ходи облечен само в бели дрехи и бос.