Ще има ли дежавю: индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Ще има ли дежавю: индустриалци на  жълтите павета срещу цените на тока

Фирмите, които изнасят или внасят ток, вече не плащат такса достъп до мрежата. Прехвърлят я на производителите.

Свиват тока на АЕЦ “Козлодуй” за свободния пазар, увеличават го за регулирания

Индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока. Дали ще преживеем отново това дежавю? Има поне няколко предпоставки, които могат да вдигнат цената на електроенергията на свободния пазар и да изкарат големия бизнес на улицата.

Интересна година се очертава на пазара на ток у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране даде всичко от себе си, за да бъде поскъпването на ток за бита и за малкия бизнес поносимо (3,5%). Въпреки че от 2 години насам се появи един трудно поносим разход - цените на квотите емисии, които подскочиха през 2018 г. от 8,39 евро на 20,69 евро за тон, което е 2,5 пъти. Това прави плащания за емисии от само трите въглищни централи - двете американски и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, за над 960 млн. лв.

Само че според дългосрочните договори за изкупуване на тока на “Ей И Ес Гълъбово Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” квотите въглеродни емисии се плащат от НЕК. Заради неточна прогноза за цените на емисиите, заложена от КЕВР, електрокомпанията е вътре с над 200 млн. лв. за 2017-2018 г.

Държавната “Марица-изток 2” пък търси компенсация за похарчени пари за квоти от 129,7 млн. лв. за текущата година.

Така че цените на квотите въглеродни емисии все повече ще стават причина за поскъпване на електроенергията. Според прогнозата на сериозни анализатори, чиито данни ползва НЕК, цената на квотите в следващите години ще нараства с 5%.

Какви магии прави КЕВР и как балансира интересите на битовите потребители и участниците в свободния пазар с новото проекторешение за цени за 2019-2020 г.?

Комисията чинно е изчислила, че

“Марица-изток 2” ще

трябва да плати за

квоти за 2019 г.

355,95 млн. лева

Всъщност БЕХ вече напазарува 8,6 млн. тона за 355,95 млн. лв. Само за сравнение – централата ще плати за въглища 254 млн. лв. и 71 млн. лв. за заплати. На база на тези най-основни разходи КЕВР определя цена от 132,42 лв. за мегаватчас за тока ѝ. И тъй като по закон в микса от енергия за регулирания пазар не могат да влизат централи с цени 10% над прогнозната за свободния пазар, а тя е определена от КЕВР на 89,60 лв. за мвтч, държавната ТЕЦ е изхвърлена от микса ток за битовите потребители. През 2017-2018 г. тя достави на домакинствата 1 867 173 мегаватчаса.

Най-голямата въглищна централа няма да дава ток за бита и остава възможността да го продава на борсата. Но трябва да го прави на загуба или с офертите си да вдига цената на борсата. Тецът не е поставен при еднакви условия с американските централи, на които квотите се плащат от НЕК.

Как се затваря дупката в микса за регулирания пазар след изваждането на държавната ТЕЦ? С тока на АЕЦ “Козлодуй”, разбира се. Централата трябва да осигури 3 млн. мегаватчаса за домакинствата и малкия бизнес при 1,9 млн. сега. Като при това цената на атомния ток за бита е намалена от 54 на 53,90 лв. за мегаватчас.

От което следва, че

“Козлодуй” ще

предлага по-малко

електроенергия на

борсата

А тъкмо тази централа осигурява електроенергия на платформата за двустранни договори за по-дълъг период от време на бизнеса.

Един път тя ще намали приходите си, втори път - ще намали и ликвидността на борсата.

Увеличават се и количествата на американските централи за регулирания пазар, както и квотата на вецовете на НЕК за бита. Това веднага ще рефлектира върху предлагането на ток на свободния пазар.

Има и още една новост, която се прилага за първи път. За да се изпълнят норми на ЕС, износителите на ток вече няма да плащат за достъп до мрежата, това ще го правят крайните клиенти в страните, за които се изнася.

Става въпрос за още едни 81,28 млн. лв., които излизат от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според една промяна в Закона за енергетиката те се заместват с такса “достъп до мрежата”, но плащана на ЕСО от производителите. Това е все едно един производител на мебели да плати, за да му закарат продукцията в магазина. Няма как този нов разход да не бъде калкулиран в цената на електроенергията - било за бита, било за борсата.

Случва се и още нещо. От 1 юли на борсата излизат веитата и когенерациите с мощност над 1 мегават. Това е поредна стъпка към либерализацията на пазара и се смята, че ще увеличат ликвидността му.

Но заради високите цени на борсата фондът “Сигурност на електроенергийната система” ще плаща по-ниски премии на зелените производители и в него ще останат пари. КЕВР решава

да задели от фонда

1,099 млрд. лв., с

които да бъде

намалена таксата

“задължения към

обществото”

И таксата, която плащат всички - и домакинства, и бизнес, се намалява драстично - от 36,75 на 20,49 лв. за мегаватчас. За повечето е добре, но това удря голямата индустрия. Един път тя купува скъп ток на борсата, втори път получава по-ниска компенсация заради ползването на енергия от ВЕИ.

Всичко това вече изнерви големия бизнес. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори написа декларация до министъра и до парламента. С нея поиска либерализация на пазара, но и “спешно въвеждане на императивен механизъм за осигуряване от АЕЦ “Козлодуй” на приоритетни количества с дългосрочна доставка за енергоемките предприятия”.

От началото на годината на свободния пазар на тока цените вървят нагоре. Доближават и дори надминават в някои дни и часове европейските. Защо се стигна дотам?

Заради съмнения за манипулация на пазара нашият бизнес поиска и наложи целият ток да се търгува само и единствено на енергийната борса.

Дотогава големите европейски търговци не пазаруваха особено от нашия пазар, тъй като беше дребен. С излизането на борсата на всички производители на ток обаче чуждите купувачи масово започнаха да идват. Доказват го данните на ЕСО. От 1 януари до 3 февруари износът скочи с близо 200%. Последва известна нормализация най-вероятно заради твърде високите цени.

Причините за майските пикове в цените на борсата са малкото вода в язовирите и спирането на вецовете. Това стана в период, в който пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов ремонт.

Другата причина е в неточна прогноза на ЕРП-тата, които са заявили по-малко ток и се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова със заповед да разпореди увеличаване на квотата за регулирания пазар с 600 000 мегаватчаса. Това веднага се отрази на свободния пазар. Причината е, че около 15 000 фирми са избягали от борсата и са се върнали на регулирания пазар.

Какво да се прави? Факт е, че у нас има два пазара - регулиран и свободен. Имаше намерения за свиване на регулирания пазар. Както от него извадиха фирмите на средно напрежение, така би трябвало и малкият бизнес да е на борсата, а не да танцува между двата пазара. Това вероятно ще стане догодина.

Другата стъпка е обединяването на пазарите на ток в региона. Това обаче ще доведе до увеличаване на цените, за което не е сигурно дали бизнесът е готов.

Кога обаче битовите потребители ще пазаруват ток свободно, не е решено, тъй като още не са уточнени механизмите за компенсиране на енергийно зависимите, които са около 60% от населението, но пък те ползват едва 10% от тока. Говори се за социална тарифа и дори за две нейни стъпала с различни цени и таван за ползване на ток- за енергийно бедни и за енергийно зависими. Появиха се гласове и за поетапно преминаване на бита към либерализиран пазар, процент от сметката да е на свободни цени, а другият - на регулирани. Това обаче са само експертни коментари.

Решението е политическо и едва ли скоро някой ще го вземе, тъй като носи рискове.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Борисов поиска 600 млн. лева  за нови влакове - за да ги има,  когато станат бързите линии (Обзор)

Борисов поиска 600 млн. лева за нови влакове - за да ги има, когато станат бързите линии (Обзор)

600 млн. лв. за нови влакове обеща премиерът Бойко Борисов. Докато се направи новият път, ще ги има и новите влакове. Това отговори той на въпрос на гражданка на Белозем, която го попита като ще има бързи линии, ще има ли и бързи влакове. Преди това Борисов пита финансовия си министър Владислав Горанов колко нови влака ще бъдат купени.

8 лева за чадър в  Равда, 7 в Приморско

8 лева за чадър в Равда, 7 в Приморско

8 лева ще е цената на наем за чадър на плажа в Равда - Национален детски детски комплекс, и също 8 лева - за шезлонг. Това е записано в заповедта, с която туристическият министър Николина Ангелкова определя за наемател на този плаж фирмата “Ей Си Джи Трейд”, която е спечелила наддаването. С друга заповед за наемател на централния плаж в Приморско

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Представители на Турция и Европейския съюз подписаха днес в Анкара споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия между Капъкуле на границата с България и гара Халкалъ в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Цената на нивите се вдига с 12,6% за година

Цената на нивите се вдига с 12,6% за година

Цената нивите се е увеличила средно за страната с 12,6% през 2018 спрямо 2017 г. - или от 870 на 980 лв. за декар, показват данни на статистическия институт.  Средната цена като цяло на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7.9% повече в сравнение с 2017 година - от 872 на 941 лв./ дка.

Вписването в имотния регистър - по идентификатор на имота

Вписването в имотния регистър - по идентификатор на имота

Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната трябва да бъдат създадени "поимотни" партиди на собствеността,

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях.

Най-коментирани

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

Северна Македония отбелязва най-голям растеж на инвестициите в Западните Балкани, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  В доклада се казва, че притокът на преки чуждестранни инвестиции в Северна Македония се е увеличил с 260 процента - от 205 милиона долара през 2017 г.

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях.

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Това каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“. Попитан как ще коментира развоя на сделката за нови изтребители със САЩ Борисов заяви: „Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта

За да отговори на нарастващата тенденция, А1 предлага кредитна карта на своите клиенти със специални преференциални условия и 0% лихва Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта. Това показва проучване на А1 България относно нагласите на обществото във връзка с ползването на банкова карта. Резултатите от проведената анкета сочат,

Само 9 къмпинга има у нас

Само 9 къмпинга има у нас

България е сред страните в Европа с най-малко на брой къмпинги - само 9. Това показва статистика на Евростат за 2017 г. Логично и нощувките на такива места са най-малко - едва 58 хил. през 2017 г. В Европа са регистрирани 28 400 къмпинга. Общо нощувките в тях са били 397 млн. Това са 12% от всички нощувки.

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

УНИЦЕФ: България е трета по най-дълъг отпуск по майчинство на пълно заплащане

УНИЦЕФ: България е трета по най-дълъг отпуск по майчинство на пълно заплащане

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане сред страните от ОИСР и ЕС. Това става известно от нов доклад на УНИЦЕФ за политиките в подкрепа на семействата. Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия предлагат най-добрите политики в подкрепа на семействата сред 31 богати страни.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

60 000 лeва глоба за незаконен къмпинг

60 000 лeва глоба за незаконен къмпинг

България има само 9, но след 2021 г. ще привлича с нови места за палатков туризъм Дивото къмпингуване по морето, което е актуално за летния сезон, няма да може да се практикува в България. Това реши парламентът с окончателно приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от Министерския съвет.

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

73 дела за имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между “Младост” и “Цариградско шосе” Над 23 000 автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тежката тапа на Околовръстнот в София - между квартал “Младост” и “Цариградско шосе”. В неделя, малко след 18 часа, там се чакаше средно между 40-50 минути,

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон Сакскобургготски изрази притеснение, че отнетите му хижи „Ситняково” и „Саръгьол” ще последват съдбата на „Царските конюшни”. Бившият министър-председател на България коментира, че делата за семейните му имоти са тормоз, в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. "Вижда се, че има систематично преследване - твърди Симеон.

Министър Караниколов: Държавата ще ремонтира язовирите в тежко състояние

Министър Караниколов: Държавата ще ремонтира язовирите в тежко състояние

Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Неделя 150“ по БНР. В страната има над 6700 язовира и вече е известно състоянието на всички тях, макар някои да нямат първична документация, каза министърът и допълни, че общините са прехвърлили около 2700 язовира на

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани 
в граничния регион между България и Гърция

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Нови 7 млн. ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на проектни

САЩ разрешиха на Ирак още 3 месеца да внася енергоносители от Иран

САЩ разрешиха на Ирак още 3 месеца да внася енергоносители от Иран

САЩ удължиха с още три месеца разрешението за Ирак да внася газ от Иран за производство на електроенергия въпреки санкциите срещу Техеран, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Багдад има крайно голяма нужда от иранските енергоносители през горещия летен период, когато потреблението на електричество рязко се увеличава, предава БТА. Ирак получава от Иран 28 млн.

Турция критикува Мудис за понижаването на
кредитния рейтинг на страната

Турция критикува Мудис за понижаването на кредитния рейтинг на страната

Решението на рейтинговата агенция Мудис (Moody's) да понижи кредитния рейтинг на Турция повдига въпроси за нейната "обективност и неутралност", се казва в съобщение на турското министерство на финансите, предаде ДПА. В петък Мудис понижи кредитния рейтинг на Турция от Ba3 на B1, като запази негативната му перспектива, предава БТА.

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% през първите пет месеца

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% през първите пет месеца

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% на годишна база до 2,8 трилиона киловатчаса през първите пет месеца на 2019 г., показват официални данни. Само през май, производството на електроенергия е нараснало с 0,2% спрямо година по-рано – до 558,9 милиарда киловатчаса, което е спад с 3,6 процентни пункта спрямо април,