Ще има ли дежавю: индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока

 • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Ще има ли дежавю: индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока

Фирмите, които изнасят или внасят ток, вече не плащат такса достъп до мрежата. Прехвърлят я на производителите.

Свиват тока на АЕЦ “Козлодуй” за свободния пазар, увеличават го за регулирания

Индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока. Дали ще преживеем отново това дежавю? Има поне няколко предпоставки, които могат да вдигнат цената на електроенергията на свободния пазар и да изкарат големия бизнес на улицата.

Интересна година се очертава на пазара на ток у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране даде всичко от себе си, за да бъде поскъпването на ток за бита и за малкия бизнес поносимо (3,5%). Въпреки че от 2 години насам се появи един трудно поносим разход - цените на квотите емисии, които подскочиха през 2018 г. от 8,39 евро на 20,69 евро за тон, което е 2,5 пъти. Това прави плащания за емисии от само трите въглищни централи - двете американски и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, за над 960 млн. лв.

Само че според дългосрочните договори за изкупуване на тока на “Ей И Ес Гълъбово Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” квотите въглеродни емисии се плащат от НЕК. Заради неточна прогноза за цените на емисиите, заложена от КЕВР, електрокомпанията е вътре с над 200 млн. лв. за 2017-2018 г.

Държавната “Марица-изток 2” пък търси компенсация за похарчени пари за квоти от 129,7 млн. лв. за текущата година.

Така че цените на квотите въглеродни емисии все повече ще стават причина за поскъпване на електроенергията. Според прогнозата на сериозни анализатори, чиито данни ползва НЕК, цената на квотите в следващите години ще нараства с 5%.

Какви магии прави КЕВР и как балансира интересите на битовите потребители и участниците в свободния пазар с новото проекторешение за цени за 2019-2020 г.?

Комисията чинно е изчислила, че

“Марица-изток 2” ще

трябва да плати за

квоти за 2019 г.

355,95 млн. лева

Всъщност БЕХ вече напазарува 8,6 млн. тона за 355,95 млн. лв. Само за сравнение – централата ще плати за въглища 254 млн. лв. и 71 млн. лв. за заплати. На база на тези най-основни разходи КЕВР определя цена от 132,42 лв. за мегаватчас за тока ѝ. И тъй като по закон в микса от енергия за регулирания пазар не могат да влизат централи с цени 10% над прогнозната за свободния пазар, а тя е определена от КЕВР на 89,60 лв. за мвтч, държавната ТЕЦ е изхвърлена от микса ток за битовите потребители. През 2017-2018 г. тя достави на домакинствата 1 867 173 мегаватчаса.

Най-голямата въглищна централа няма да дава ток за бита и остава възможността да го продава на борсата. Но трябва да го прави на загуба или с офертите си да вдига цената на борсата. Тецът не е поставен при еднакви условия с американските централи, на които квотите се плащат от НЕК.

Как се затваря дупката в микса за регулирания пазар след изваждането на държавната ТЕЦ? С тока на АЕЦ “Козлодуй”, разбира се. Централата трябва да осигури 3 млн. мегаватчаса за домакинствата и малкия бизнес при 1,9 млн. сега. Като при това цената на атомния ток за бита е намалена от 54 на 53,90 лв. за мегаватчас.

От което следва, че

“Козлодуй” ще

предлага по-малко

електроенергия на

борсата

А тъкмо тази централа осигурява електроенергия на платформата за двустранни договори за по-дълъг период от време на бизнеса.

Един път тя ще намали приходите си, втори път - ще намали и ликвидността на борсата.

Увеличават се и количествата на американските централи за регулирания пазар, както и квотата на вецовете на НЕК за бита. Това веднага ще рефлектира върху предлагането на ток на свободния пазар.

Има и още една новост, която се прилага за първи път. За да се изпълнят норми на ЕС, износителите на ток вече няма да плащат за достъп до мрежата, това ще го правят крайните клиенти в страните, за които се изнася.

Става въпрос за още едни 81,28 млн. лв., които излизат от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според една промяна в Закона за енергетиката те се заместват с такса “достъп до мрежата”, но плащана на ЕСО от производителите. Това е все едно един производител на мебели да плати, за да му закарат продукцията в магазина. Няма как този нов разход да не бъде калкулиран в цената на електроенергията - било за бита, било за борсата.

Случва се и още нещо. От 1 юли на борсата излизат веитата и когенерациите с мощност над 1 мегават. Това е поредна стъпка към либерализацията на пазара и се смята, че ще увеличат ликвидността му.

Но заради високите цени на борсата фондът “Сигурност на електроенергийната система” ще плаща по-ниски премии на зелените производители и в него ще останат пари. КЕВР решава

да задели от фонда

1,099 млрд. лв., с

които да бъде

намалена таксата

“задължения към

обществото”

И таксата, която плащат всички - и домакинства, и бизнес, се намалява драстично - от 36,75 на 20,49 лв. за мегаватчас. За повечето е добре, но това удря голямата индустрия. Един път тя купува скъп ток на борсата, втори път получава по-ниска компенсация заради ползването на енергия от ВЕИ.

Всичко това вече изнерви големия бизнес. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори написа декларация до министъра и до парламента. С нея поиска либерализация на пазара, но и “спешно въвеждане на императивен механизъм за осигуряване от АЕЦ “Козлодуй” на приоритетни количества с дългосрочна доставка за енергоемките предприятия”.

От началото на годината на свободния пазар на тока цените вървят нагоре. Доближават и дори надминават в някои дни и часове европейските. Защо се стигна дотам?

Заради съмнения за манипулация на пазара нашият бизнес поиска и наложи целият ток да се търгува само и единствено на енергийната борса.

Дотогава големите европейски търговци не пазаруваха особено от нашия пазар, тъй като беше дребен. С излизането на борсата на всички производители на ток обаче чуждите купувачи масово започнаха да идват. Доказват го данните на ЕСО. От 1 януари до 3 февруари износът скочи с близо 200%. Последва известна нормализация най-вероятно заради твърде високите цени.

Причините за майските пикове в цените на борсата са малкото вода в язовирите и спирането на вецовете. Това стана в период, в който пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов ремонт.

Другата причина е в неточна прогноза на ЕРП-тата, които са заявили по-малко ток и се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова със заповед да разпореди увеличаване на квотата за регулирания пазар с 600 000 мегаватчаса. Това веднага се отрази на свободния пазар. Причината е, че около 15 000 фирми са избягали от борсата и са се върнали на регулирания пазар.

Какво да се прави? Факт е, че у нас има два пазара - регулиран и свободен. Имаше намерения за свиване на регулирания пазар. Както от него извадиха фирмите на средно напрежение, така би трябвало и малкият бизнес да е на борсата, а не да танцува между двата пазара. Това вероятно ще стане догодина.

Другата стъпка е обединяването на пазарите на ток в региона. Това обаче ще доведе до увеличаване на цените, за което не е сигурно дали бизнесът е готов.

Кога обаче битовите потребители ще пазаруват ток свободно, не е решено, тъй като още не са уточнени механизмите за компенсиране на енергийно зависимите, които са около 60% от населението, но пък те ползват едва 10% от тока. Говори се за социална тарифа и дори за две нейни стъпала с различни цени и таван за ползване на ток- за енергийно бедни и за енергийно зависими. Появиха се гласове и за поетапно преминаване на бита към либерализиран пазар, процент от сметката да е на свободни цени, а другият - на регулирани. Това обаче са само експертни коментари.

Решението е политическо и едва ли скоро някой ще го вземе, тъй като носи рискове.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Теленор”: Опитват измама с профили

“Теленор”: Опитват измама с профили

Зачестили са опитите за измами чрез нерегламентиран достъп до профили на потребители в приложението MyTelenor, предупреждават от “Теленор”. Измамниците използвали различни претексти с искане клиенти да предоставят пин код или парола за достъп. “Теленор” никога не иска от своите клиенти такава информация за достъп до MyTelenor извън самото

Основателят на "Хуавей": Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на "Хуавей": Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в „момент на живот и смърт“ и посъветва недостатъчно активните служители да създадат „отряди“, за да опитат нови проекти. Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Технологичният гигант съобщи в сряда, че обмисля използването на RISC-V, вид отворена архитектура за чипове, ако американското правителство продължи с рестрикциите върху достъпа до последните технологии на британската фирма ARM. Сю Джъдзюн, ротационен председател на Huawei, каза в интервю, че компанията вече притежава безсрочен лиценз за

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албанската Агенция за контрол на храните днес забрани вноса на общо 387,1 тона месо от Бразилия, Канада и Кипър. Според агенцията 234,5 тона месо са върнати в страната на произход, а други 152,6 тона са в процес на връщане, информира БГНЕС. Пратките бяха спрени по време на инспекции на храните, извършени на пристанище Дуръс

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Ръководството на авиокомпанията "Флайби" е наредило самолет да лети без пътници 200 км, за да може принц Уилям и семейството му да пътуват в машина с нейното лого, а не с това на шотландската компания, която извършва полетите от Норич до Абърдийн от тяхно име, съобщи в ."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Петкова: Уведомили сме ЕК, че искаме да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2

Петкова: Уведомили сме ЕК, че искаме да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде  „Фокус“. Във връзка с ТЕЦ „Марица Изток 2“, тя посочи, че процесът се развива. „Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим

БДЖ ще конкурират автобуси с нов влак

БДЖ ще конкурират автобуси с нов влак

Наесен обявяват поръчки за 5 или 6 локомотива, 30 нови вагона и 10 автобуса на релси БДЖ ще пробват да конкурира автобусите до Пловдив и Стара Загора с ускорен влак, който ще пуснат през септември. Той ще спира преди Пловдив само 2 гари и пътуването от София ще е 2 часа и 10 минути. Това все пак е малко повече, отколкото с автобус,

Проф. Цоло Вутов към младите: Няма да има по-хубаво място за живеене от България, ако останете тук

Проф. Цоло Вутов към младите: Няма да има по-хубаво място за живеене от България, ако останете тук

Над 6000 души отпразнуваха Деня на миньора, 44 години на “Елаците-Мед” и 20 години в група ГЕОТЕХМИН Управителят на групата проф. дтн инж. Цоло Вутов получи плакет и грамота за “Почетен гражданин на Етрополе” Над 6000 души се събраха на централния площад на Етрополе в четвъртък следобед, за да отпразнуват Деня на миньора,

Costco отваря първия си магазин в континентален Китай

Costco отваря първия си магазин в континентален Китай

Вторият най-голяма верига магазини за търговия на дребно „Costco Wholesale" ще отвори първия си магазин в континентален Китай на 27 август в Шанхай, съобщава "Радио Китай". Членството за семейства и корпоративни клиенти ще струва 299 юана (около 42 долара). С над 700 магазина по целия свят, Costco е известен с ниските си цени и разнообразие от

Най-коментирани

60% ще доплащат сметки за парното, на 40% ще им възстановят

60% ще доплащат сметки за парното, на 40% ще им възстановят

Почти 60% от клиентите на получат изравнителни сметки за доплащане, а на 40% ще им бъдат възстановени суми. Това отчете фирмата за топлинно счетоводство „Техем" на специална пресконференция. Повечето клиенти имат разлика в сумите между 10 и 100 лв. 1588 са неотчетените клиенти тази година, които не са осигурили достъп за отчет

Днес обявяват кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене"

Днес обявяват кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене"

Министерството на енергетиката ще обяви имената на компаниите, които кандидатстват за стратегически инвеститори в АЕЦ "Белене". Това ще стане на пресконференция от 10 часа в сградата на министерството. Срокът за подаване на заявления за участие в конкурса изтече вчера. До този момент единствено руската държавна компания "Росатом" е обявила,

Почина един от най-богатите в света - Дейвид Кох

Почина един от най-богатите в света - Дейвид Кох

На 79 години почина американският милиардер Дейвид Кох, 11-и по богатство в света според сп. “Форбс”, съобщи Би Би Си. Бившият собственик на мажоритарния дял на “Кох индъстрис”, който управляваше компания с брат си Барлз, бе един от най-големите донори на Републиканската партия в САЩ. Той е и голям меценат на изкуството. През 2018 г.

Руско издание: Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене"

Руско издание: Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене"

България прие заявката на руската корпорация "Росатом" за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт "Нефтегаз",

Трайчо Трайков: В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене"

Трайчо Трайков: В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене"

"Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите". Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред Нова тв. Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към проекта. „Отсъствието на сериозна компания от заявители

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

Прекрасните брегове по Северното Черноморие предлагат почивка за всеки вкус Девствени плажове с модерни курорти се редуват хармонично от Варна до Балчик. Край прекрасните брегове на север има възможности за почивка за всички вкусове. Фичоза, Ветеран, Галата. Това е “светата троица” край морето, предпочитана предимно от варненци.

“Теленор”: Опитват измама с профили

“Теленор”: Опитват измама с профили

Зачестили са опитите за измами чрез нерегламентиран достъп до профили на потребители в приложението MyTelenor, предупреждават от “Теленор”. Измамниците използвали различни претексти с искане клиенти да предоставят пин код или парола за достъп. “Теленор” никога не иска от своите клиенти такава информация за достъп до MyTelenor извън самото

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албанската Агенция за контрол на храните днес забрани вноса на общо 387,1 тона месо от Бразилия, Канада и Кипър. Според агенцията 234,5 тона месо са върнати в страната на произход, а други 152,6 тона са в процес на връщане, информира БГНЕС. Пратките бяха спрени по време на инспекции на храните, извършени на пристанище Дуръс

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз

Несебър става столица на меда до 8 септември

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Златото не е било толкова скъпо от април 2013-а

Златото не е било толкова скъпо от април 2013-а

В началото на седмицата златото успя да запише ново рекордно поскъпване. Цената на благородния метал се повиши с 1,34% до 1547,60 долара за унция, което е най-високото ниво от 12 април 2013 година, съобщава АП, цитирана от Money.bg. Основна причина за по-големия интерес от страна на инвеститорите е ескалацията около търговската война след като

Хората сега готови да купуват най-много от последните 6 години

Хората сега готови да купуват най-много от последните 6 години

За първи път разходите за храна ще паднат под 30% Готовността на българина да купува не е била толкова висока от 2012 г. насам, а склонността към потребление се повишава трайно. Това са изводите от анализ на Института за пазарна икономика за структурата на домакинските бюджети. Последните данни на НСИ показаха,

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

Прекрасните брегове по Северното Черноморие предлагат почивка за всеки вкус Девствени плажове с модерни курорти се редуват хармонично от Варна до Балчик. Край прекрасните брегове на север има възможности за почивка за всички вкусове. Фичоза, Ветеран, Галата. Това е “светата троица” край морето, предпочитана предимно от варненци.

КЗП предупреждава: При онлайн резервациите не прибързвайте с бутона "купи"

КЗП предупреждава: При онлайн резервациите не прибързвайте с бутона "купи"

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Технологичният гигант съобщи в сряда, че обмисля използването на RISC-V, вид отворена архитектура за чипове, ако американското правителство продължи с рестрикциите върху достъпа до последните технологии на британската фирма ARM. Сю Джъдзюн, ротационен председател на Huawei, каза в интервю, че компанията вече притежава безсрочен лиценз за

“Теленор”: Опитват измама с профили

“Теленор”: Опитват измама с профили

Зачестили са опитите за измами чрез нерегламентиран достъп до профили на потребители в приложението MyTelenor, предупреждават от “Теленор”. Измамниците използвали различни претексти с искане клиенти да предоставят пин код или парола за достъп. “Теленор” никога не иска от своите клиенти такава информация за достъп до MyTelenor извън самото

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз

Министър Ангелкова: "Албена" е един от символите на българския туризъм

Министър Ангелкова: "Албена" е един от символите на българския туризъм

За 50 години курортът "Албена" се превърна в един от символите на българския туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържеството за отбелязване на юбилея на комплекса. "Албена" не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество, това е и един от символите на българския туризъм", посочи министърът,

Несебър става столица на меда до 8 септември

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Ръководството на авиокомпанията "Флайби" е наредило самолет да лети без пътници 200 км, за да може принц Уилям и семейството му да пътуват в машина с нейното лого, а не с това на шотландската компания, която извършва полетите от Норич до Абърдийн от тяхно име, съобщи в ."Дейли мейл", цитиран от БТА.