“Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН със съвети за пестене

на електроенергия по празниците

От неделя, 22 декември, влязохме в астрономическата зима. Въпреки че температурите не са типично зимни, трите компании, които доставят ток до домовете на всеки българин - “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН, публикуваха съвети как да се пести ток по празниците. Обикновено по Коледа и Нова година ползването на ток скача, което повишава сметките.

“Енерго-Про”

припомня

доказани начини

за намаляване на

сметките за ток

Първият съвет е да се изследват факторите за изтичане на топлината от дома и да се предприемат мерки за ограничаването им.

Обикновено това са недобре уплътнена дограма, широки отвори за кабели в стените, навици често да отваряме врати към неотоплени помещения като тераси, антрета и др. Използването на енергийно неефективни уреди тип “духалка”, които харчат много, но не задържат топлината задълго, не се препоръчват.

Продължителното проветряване на стаите води до прекомерно охлаждане и до повишена консумация на ток при последващо затопляне.

Най-ефективно е поддържането на около 21-22 градуса с уреди с термостат - тези градуси са и най-здравословни за организма. Тук в помощ на потребителите са различните еко- или нощни режими, които предотвратяват резки температурни вариации и по този начин пестят електроенергия.

Важно е позиционирането на уредите в помещенията. Добре е да са разположени по-далеч от отваряеми врати и хладилници, за да не се включват прекалено често, както и да не бъдат преграждани от мебели, завеси, паравани, които стопират топлия поток и водят до неефективно отопление. В същото време вдигането на щорите и завесите през деня за използване на естественото слънцегреене, както и пускането им през нощта за запазване на топлината в дома помага допълнително за оптимизиране на месечните сметки за ток.

Използването на уреди за готвене, особено фурни, повишава температурата в помещението, което позволява по време на готвене да намалявате или изключвате отоплителните уреди. Използването на абсорбатори на силна степен понижава градусите. От

“ЧЕЗ Електро

България” са

изчислили, че

с мерки за

енергийна

ефективност се

спестяват 20% от

разхода на ток

Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа.

Близо 20% икономия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20 градуса, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове.

Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно. Неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за ток с до 5% при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на енергийна ефективност консумират годишно около 150 квтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа.

Намаляването на температурата на помещенията с 1 градус може да понижи сметката за ток с 10%. Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект ще бъде 15%.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването ѝ може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток, дори ледът да е дебел само един сантиметър.

Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.

“EVN България”

съветва как

да не трупате

пари към

сметката си

за ток при

по-дълго

отсъствие

от дома през празничните дни.

Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят по време на отсъствието ви.

Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които невинаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.

Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудиоуредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от електроинсталацията на дома ви.

Запишете показанията на електромера си, преди да заминете, и сравнете данните при завръщането си.

Ако във ваше отсъствие няма достъп до електромера ви, можете да заявите посещение на отчетник на денонощен телефон 0700 1 0007 в удобно време.

Освен всичко друго дъното на тенджерата трябва да съответства по размер на размера на котлона, защото така не се губи излишно топлина.