От началото на годината, въпреки конкуренцията и възможностите за доставка на друг газ извън руския, цените неотклонно вървят нагоре. За 8 месеца те се удвоиха. Диверсификацията не доведе до понижаване, защото трендът на международните пазари след ковид кризата и възстановяването на икономиките е нагоре.

От 1 август

природният газ поскъпва с 15,35%

и става 57,60 лв. за мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно регулиране в неделя на закрито заседание. През януари тя беше 26,53 лв. В утвърдените 57,60 лв./мвтч са включени цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи, таксата за “обществена доставка” и компенсирането на разходите за съхранение на газ в подземното газово хранилище “Чирен” в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, се казва в съобщението на енергийния регулатор.

Причината за поредното увеличение е обосновано от

продължаващо нарастване

на цените на синьото гориво на

международните газови пазари

Как се променяха цените на природния газ в България от март 2020 г. до август 2021 г. - виж таблицата.

В съобщението на КЕВР се цитира изявлението на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов на заседанието от 29 юли. Тогава той заяви, че след 9 юли, когато компанията внесе заявление за цена от 1 август от 55,84 лв., на европейските газови пазари горивото струва над 35 евро за мегаватчас. За 22 дни цените са се вдигнали дотолкова, че газовата компания е предложила то да поскъпне за регулирания пазар от 11,81 на 15,34%.

Както в. “24 часа” е писал, от 1 април миналата година бе променена формулата за определяне на цената на природния газ в договора между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” по дългосрочния договор, който е до 2023 г. Дотогава цената се изчисляваше на база на цените на алтернативните на газа горива - мазут и газьол в различно съдържание на сяра, 9 месеца назад, за да бъде поскъпването или намалението плавно.

След дълги преговори се прие 70% от цената да се определя на база на котировките на газа на европейските газови хъбове, а 30% от нея - по старата формула. Така през март 2020 г. газът по старата формула струваше 44,02 лв. за мегаватчас, а от 1 април се срина на 25,20 лв. При ковид кризата и замрелия икономически живот

през август

2020 г. тя се сви

до 18,67 лв.

Ако се сравни със сегашната августовска от 57,60 лв., то увеличението е над три пъти.

Цената на газа у нас обаче остава по-ниска от тази на европейските пазари. Експерти коментират, че в момента именно тези 30% от цената на газа, която се изчислява по старата формула, дърпат котировките по-надолу от европейските.

Прогнозите, които съобщава шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов, са, че за месеците септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро за мегаватчас. Котировките на суровия петрол продължават, се задържат на високи нива, което също оскъпява газа. Павлов подчерта, че въпреки увеличението цената за българския пазар той остава значително по-евтин от европейските газови борси.