Броят на безработните млади хора в света е намалял през 2022 година, но продължава да е над равнището отпреди пандемията от коронавируса, като са се запазили и значителните разлики между отделните страни, както и между представителите на двата пола. Това се посочва в доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван по повод Международния ден на младежта (12 август) и цитиран от Франс прес и БТА.

Броят на безработните младежи ще се понижи с 2 милиона души спрямо 2021 година, за да достигне 73 милиона тази година, се прогнозира в доклада.

Тази цифра обаче надвишава с 6 милиона души равнището от 2019 година, преди да избухне пандемията.

"Възстановяването на заетостта при младите хора закъснява спрямо това при по-възрастните на световно равнище", констатира МОТ, подчертавайки, че още по време на пандемията във възрастовата група от 15 до 24 години процентният дял на загубените работни места е бил по-голям, отколкото при възрастните.

Не буди изненада фактът, че младите жени продължават да са в по-неизгодна позиция, отколкото мъжете: МОТ предвижда, че през 2022 година само 27,4 на сто от тях ще са заети спрямо 40,3 на сто от младите мъже.

Тази разлика между двата пола почти не е намаляла през последните две десетилетия и е най-ясно изразена в страните с доходи под средните.

Очакванията са възстановяването на пазара на труда при младите хора да се случва различно в държавите с ниски и средни доходи от една страна и тези с високи доходи от друга.

Страните с високи доходи са единствените, които в края на 2022 година могат да очакват равнища на безработица при младите хора, близки до регистрираните през 2019 година, докато в другите страни те ще останат над нивата отпреди кризата.

В Европа и Централна Азия равнището на безработица сред младите хора ще е с над 1,5 процентни пункта над средното за света през 2022 година – съответно 16,4 на сто спрямо 14,9 на сто.

Според МОТ е бил постигнат значителен напредък във връзка с намаляването на безработицата сред младите хора – както за жените, така и за мъжете - но има риск реалните и потенциалните негативни последици от войната в Украйна да се отразят на резултатите.

Равнището на безработица сред младите хора в Тихоокеанския регион ще достигне 14,9 на сто през 2022 година, което се равнява на средното в световен план, въпреки че има съществени разлики между подрегионите и страните.

Безработицата сред младите хора в страните от Латинска Америка продължава да буди безпокойство, тъй като може да достигне 20,5 на сто през 2022 година. В исторически план безработните млади жени са много повече от мъжете, но кризата допълнително е влошила тази тенденция.

Ситуацията е радикално противоположна в САЩ, където равнището на безработица сред младите хора е под средното световно – 8,3 на сто.

Арабските страни са отчели най-високия и бързо покачващ се растеж на безработицата сред младите хора, с прогнозируемо равнище от 24,8 на сто. В Африка регистрираното ниво на безработица е от 12,7 на сто, но то прикрива факта, че много млади хора са се оттеглили напълно от пазара на труда, според МОТ.