Ако минете на месечен отчет,

няма изравнителни сметки

Още преди Брюксел да обяви, че трябва да бъде намалено потреблението на енергия с 15%, за да не зависи Европа от руския газ, българите са привикнали да пестят.

Дори авансово почти са изпълнили това, към което останалите европейци тепърва ще се стремят в зимните месеци. През миналия отоплителен сезон потребената енергия от хората с парно в София е била с 12% по-малко в сравнение с предходната година, показват данни на един от топлинните счетоводители, който е и с най-много клиенти.

По-високата цена на парното, по-дългият с 13 дни период с отопление и по-ниските температури обаче на практика са “изяли” спестеното. През миналата зима средните температури са били най-ниски от три години насам.

Поради това хората, които имат да доплащат, и тези, на които сметките са занулени или имат да получават пари, са почти равен брой - първите са 47%, а вторите - 53%.

Най-много - близо 1/4, са клиентите със суми за получаване от 10 до 99 лв., а 21% от домакинствата трябва да доплатят подобни суми. 14% ще чакат от топлофикация между 100 и 249 лв., а същите суми имат да дават 11% от потребителите.

Изчисленията показват още, че за гарсониера до 49 квадрата за последния отоплителен сезон сметката е била 511,07 лв., което е увеличение с 8%. За двустайни жилища от 50 до 69 кв. м сумата е 795,90 лв. - поскъпването е 10%. Апартаментите от 70 до 99 квадрата са платили 1017,87 лв., също с 10 на сто повече от 2020-2021 г.

Най-сериозно е увеличението при големите жилища - над 100 кв. м. Техните средни сметки за сезона са 1447,04 лв., или със 17 на сто повече.

Неприятно

изненаданите от

изравнителните

си сметки

софиянци се

оказаха много,

съдейки по броя обаждания в редакцията на “24 часа”. Най-често хората казват, че за разлика от предишни години сега им се налага да доплащат от 100 лева нагоре.

Собственичка на апартамент в “Изток” трябва да плати допълнително солидните 670 лв. след сезон, в който е отоплявала 120 кв. м. По принцип тя винаги има да доплаща, но досега сумата е била максимум 300 лева.

За първи път за апартамент на улица “Белмекен” се налага да се плащат още 116,24 лв. За 80 квадрата, които са с енергоспестяваща изолация, с модерно подово отопление, годишно са начислени 1128,14 лв., а на равни вноски домакинството е платило 1011,90 лв.

И апартамент от 100 кв. м в “Лозенец”, от които се отопляват на парно 70,

за първи път

има да доплаща

- сумата е 150 лв. Собствениците са подали възражение, тъй като досега са им връщали пари, а не смятат, че са променили потреблението си. Освен това питат защо получават фактура за изравнителна сметка, преди да е изтекъл крайният срок за възражения, който е 31 август.

“24 часа” попита столичната топлофикация защо се изпращат фактури и се иска плащане, преди края на срока за рекламации. Отговориха ни, че ако някой в сградата има възражения или собственик е осигурил по-късно достъп, то топлинният счетоводител отново отчита уредите, преизчислява данните и ги подава в топлофикацията. Тя изпраща дебитно или кредитно известие с фактурите, които клиентите получават през септември или октомври.

Има и потребители, които са доволни от топлофикация. Такъв е случаят със собственици на гарсониера от 43 кв. м в кв. “Лагера”. Но не защото имат да получават пари, а защото сумата за доплащане от 200 е паднала на 49,35 лева.

Собственик на апартамент от 68 кв. м в Студентски град също е доволен - вместо 110 има да дава още 86 лв., а миналата зима не е намалил потреблението си.

Има и случаи, при които сума за вземане се стопила в пъти. Такава е историята с жилище в кв. “Изток”, където стопаните са получили от топлинния счетоводител изравнителна сметка, според която трябва да си приберат обратно 304 лв. По-късно идва второ писмо, че сумата е намалена на 94,06 лв. Оказало се, че първоначално парите са изчислени според равните вноски от 138 лв., с които се плаща 11 месеца, а 12-ата е изравнителна. По-късно ще има обща фактура с изравняване на потреблението и окончателното плащане. А като лоялен клиент собствениците ще получат и приспадане на 50% от последната равна месечна вноска.

За да се

елиминират

летните

изненади

с парното,

експертите съветват да се мине към месечен отчет и да се поставят уреди с дистанционно отчитане, с които реална сметка се изготвя всеки месец. Такава е и идеята на европейската директива за енергийна ефективност, транспонирана и в нашето законодателство. А при този метод няма изравнителна сметка.

500 млн. лв. нов дълг на топлофикацията

възкреси идеята да стане държавна

Дълговете, които столичната топлофикация трупа за доставките на газ, станаха повод да се възкреси идеята дружеството да стане държавно. Такова бе то в края на 2008 и началото на 2009 г. На 15 ноември 2008 г. Столичният общински съвет реши да прехвърли 58% на държавата, която държеше останалите 42%. На 12 януари 2009 г. като кмет на София Бойко Борисов джироса акциите към БЕХ, срещу което бяха платени 240 млн. лв. На следващата година, когато Борисов бе премиер с първия си кабинет, топлофикацията бе върната на общината.

Сега от Министерството на енергетиката неофициално потвърдиха, че се мисли за смяна на собственика на столичната топлофикация, но без да има конкретни стъпки.

Трябвало юридически да се изчисти въпросът с активите - дружеството няма собствена земя, топлоцентралите са построени върху общински терени с отстъпено право на строеж. Ако Столичната община се съгласи да прехвърли земята на държавата, имало голяма вероятност тя да стане собственик и на топлофикацията.

Всъщност работна група подготвя план за оздравяването на “Топлофикация София”. В нея влизат експерти на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, топлофикацията и общината, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в сряда. Планът щял да включва и модернизация на топлофикацията. Фандъкова поясни, че в петък е имала среща с премиера Гълъб Донев, с енергийния министър Росен Христо и с икономическия Никола Стоянов. Фандъкова обяснила, че според прогнозата на експертите при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови близо 500 млн. лв. задължения.

Тя поискала да се гарантира отоплителният сезон на софиянци и да се потърси краткосрочно решение за ликвидността на дружеството.

“Топлофикация София” отново може да стане държавна.
“Топлофикация София” отново може да стане държавна.