Искат продуктите от Розовата долина да бъдат третирани като натурални, а не като химически продукти

Международен форум с фокус българското розово масло, който се провежда в курорта Овощник край Казанлък, събра днес в една зала представители на българското правителство, членове на Европейския парламент и служители на Европейската комисия, както и кметове на градове, в които се произвеждат етерични и розови масла. Целта е да бъдат обсъдени предизвикателствата пред ароматния сектор и потенциалното въздействие на новото законодателство на Европейския съюз върху него. Участниците обсъждат как предстоящите законодателни промени в ЕС ще се отразят на парфюмерийния сектор. Съществуват и мнения, че при по-строги мерки този традиционен български поминък, в който в момента са заети около 30 хиляди души,  може да изчезне съвсем.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова обобщи, че занапред етеричните масла, включително и розовото, произвеждани в ЕС, трябва да бъдат защитени и да се разглеждат не като вреден и опасен за хората химически продукт, а като биологична субстанция, като натурален продукт, който не е изграден от различни и опасни химически вещества. Зад това искате стоят българското правителство и българските евродепутати, независимо от партийната им принадлежност.

В конференцията участва и евродепутатът от Гърция Мария Спираки, която е докладчик за разглеждането на Регламента за класифициане, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) за комисията ENVI. Тя вчера за първи път в живота си посети розови градини - тези край Казанлък, заедно с българския евродепутат Андрей Новаков, за да се запознае на място с производството на българските рози и розовото масло. Днес тя каза пред журналисти, че ще направи така, че в бъдеще да бъдат защитени както интересите на потребителите на розово и други етерични масла, така и на техните производители, за да не загине този поминък. Определението за опасни вещества ще получи нова дефиниция, но това е технически въпрос, за чието решение е необходима година, а и повече време.
Тя се съгласи с мнението на членове на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика, че в розовите градини се диша аромат, а не молекули. Кметът на френския град Грас Жером Вио.
Снимка: Ваньо Стоилов

Кметът на френския град Грас Жером Вио. Снимка: Ваньо Стоилов

В Овощник дойде и кметът на френския град Грас Жером Вио. Градът е известен като център на парфюмерийната промишленост, а кметът му първи, още през ноември м.г., информира за готвените промени в ЕК, който могат да ударят бизнеса с етерични масла. Той изрази надежда, че диалогът между местните власти и ЕК по тези проблеми ще продължи и посъветва комисията по-често да се вслушва в гласа на местните власти. Той съобщи, че на 1 юни в Париж по негова инициатива ще бъде създадена Асоциация на кметовете на общини в Европа, които произвеждат етерично-маслени култури. Засега това са 12 градове, сред които е и българският Казанлък. Момент от заседанието на международната конференция.
Снимка: Ваньо Стоилов

Момент от заседанието на международната конференция. Снимка: Ваньо Стоилов