На Халкидики спира практиката да се предлагат чадър и шезлонг само срещу поръчано кафе, на Ботуша са от 10 до 50 евро

Почивката в Гърция дори в евтината ѝ северна част, а не по островите ще излезе това лято поне с 25% по-скъпо от миналото. Освен че туристическите пакети за почивка в Катерини и на полуостров Халкидики са по-солени за българина, храненето, различните услуги, транспортът и развлеченията понякога излизат дори по-скъпо, отколкото в Италия, показват данните от сайта numbeo.com и кореспондентите на “24 часа” в чужбина.

Фериботите в южната ни съседка са поскъпнали с около 11% в сравнение с 2022 г. Но дори човек да кара колата си само в Северна Гърция,

бензинът там в момента е 2,08 евро за литър, докато в Италия е от 1,49 до 1,85 евро.

Никъде в страните около България обаче горивото не струва толкова евтино, колкото в Турция. Югоизточната ни съседка от години субсидира този пазар, а с потъването на турската лира литър бензин там вече излиза по 88 евроцента в Истанбул и по 84 в Анталия. И това въпреки жестоката инфлация в Турция, която преди няколко месеца прехвърли 50% на годишна база и едва напоследък падна под тази психологическа граница.

Всъщност, ако цените в Турция се обърнат в евро, излиза, че лятната почивка в т.нар. Турска Ривиера е почти без пари.

Например вечеря за двама без алкохол в средно скъп ресторант в Анталия е 20 евро, а в Истанбул – 26 евро. За отбелязване е, че в Охрид, Македония, и в Белград, Сърбия, цената е съвсем малко по-висока, но Охридското езеро все пак не е море.

В Северна Гърция същата вечеря в обикновена таверна ще излезе поне 40 евро, а в Дубровник, Хърватия, дори 46.

Разбира се, нищо не може да се сравнява с цените в Италия – такава вечеря в Рим излиза 90 евро, а в Милано – 73. Освен това за две чаши бяло вино, и то не от най-скъпото, в римски ресторант трябва да се платят още двайсетина евро и излиза, че с парите за тази вечеря в Анталия

може да се ходи на ресторант всяка вечер почти през цялата седмица.

В Северна Гърция наемането на такси излиза по-скъпо, отколкото в Рим или Милано. 1 километър по нормалната дневна тарифа на полуостров Халкидики е 4,75 евро, а в Катерини – 3,25.

В Рим същата тарифа е 1,10 евро, но трябва да се има предвид, че има първоначална такса от 3 евро. В Милано е малко по-скъпо – по 2 евро на километър, а минималната такса при потегляне е 6 евро.

На този фон в Турция возенето с такси изглежда като без пари. В Анталия 1 км е 46 евроцента, а в Истанбул дори 40 евроцента, т.е.

цените са съизмерими и дори по-ниски от тези в България и особено по Черноморието.

В Турция и градският транспорт е доста по-евтин от този в България, макар че и там, както и в Гърция, не навсякъде из курортните градчета и курортите има такъв транспорт. Но в Истанбул например най-евтиният билет за еднократно пътуване в момента излиза 39 евроцента. В Анталия има градски автобуси, пътуването с които е 35 евроцента.

От разглежданите места най-скъп е градският транспорт в Милано. Автобусният за едно пътуване е 2 евро, но пътуването от летището до центъра на града струва 13 евро. В Милано има и нощен автобусен транспорт, който струва 2 евро за цялата нощ.

Според информация на БНР това лято за първи път в Гърция ще бъде преустановена практиката да се предлагат чадър и шезлонг само срещу поръчването на едно кафе.

При това самото кафе е поскъпнало

Според сайта numbeo.com в момента една чаша капучино в заведение в Халкидики е 3,35 евро, а в Катерини – 3,05. Това е горе-долу колкото и в Италия, при това на Ботуша консумацията струва толкова само ако се седне в заведението – в крайпътните, в които се пие кафе на крак, то е доста по-евтино.

Разхлаждането в летните жеги с вода или бира също има своята цена. Не може да се отрече, че в Италия това също струва доста скъпо. Бутилка местна бира в заведение в Рим или Милано например струва съответно 8 и 6 евро. Но и в Северна Гърция тя струва между 3 и 4,50 евро.

От местата, които сравняваме, най-евтина е местната бира в Охрид – 1,71 евро. Интересното е, че в Турция това е необичайно скъпо на фона на останалата евтиния – в Анталия бутилка местна бира е 2,30, а в Истанбул – 2,70 евро.

Когато пушачите тръгват на път,

най-добре е да се запасят с цигари от България

В Милано цената на кутия от 20 цигари “Марлборо” достига до 6 евро, което е само с 2 евро по-малко от най-високата цена в Европа – в Лондон.

Но и в Гърция тези цигари са 4,50-4,60 евро, а дори в иначе евтиния Охрид те са по-скъпи, отколкото в България, макар и с малко – там струват по 3,40 евро. Само в Турция те са по-евтини, отколкото у нас (виж инфографиката).

Със своите над 7 хиляди километра брегова линия Италия може да се похвали с най-много плажове в Европа. Освен това тя има повече от всяка друга държава плажове със “Син флаг” – 248 в момента. Системата за стопанисване на плажовете там е същата като в България – ивиците се дават на концесия или под наем. След безпрецедентното поскъпване на чадърите и шезлонгите през миналото лято от началото на тази година правителството

е наложило таван на тези цени

Наемането на чадър може да струва между 10 и 50 евро на ден в зависимост от категорията на плажа. Същата цена важи и за шезлонгите.

Традицията и по-дългият сезон обаче правят италианските плажове далеч по-развити от българските. Те са пълни със спортни и развлекателни съоръжения и атракции.

Освен това няма крайбрежно населено място, в което да няма поне един музей. Но онова, чиито цени могат да се сравняват, са кината. Билет за кино в Италия

струва между 8 и 10 евро в зависимост от това дали се прожектира местен, или чужд филм

На практика цената е еднаква с тази за редовен билет за кино в български мол – 18 лева в момента.

7,50 и 8 евро струва билет за кино съответно в Катерини и Халкидики. Сравнително скъпо – 6,20 евро, струва киното и в Белград. В Дубровник е 5,29 евро, а в Охрид – 4,50 евро.

Отново най-евтино излиза в Турция – билет за кино в Анталия е 2,70, а в Истанбул – 3,80.

Ако по време на лятната почивка сме отседнали не в 4- или в 5-звезден хотел, в който се предполага, че има фитнес, ще трябва да търсим спортна зала навън.

Никъде няма толкова скъпи фитнеси, колкото в Рим – една тренировка там излиза 15 евро и цената става по-поносима само ако си купим едномесечна карта, което при кратките ваканции е невъзможно. Дори в Милано фитнесът е повече от два пъти по-евтин.

И отново в Гърция е малко по-евтино, отколкото в Милано , а най-евтино е в Анталия – 2,20 евро за едно посещение.