Политическите трусове и военните конфликти, които се изострят в последно време, са особено притеснителни и за бизнеса. А най-уязвими са компаниите, които работят основно за износ, каквито са повечето от машиностроителните фирми в България. Какво ще се случи, ако голяма доставка не бъде платена заради мораториум на плащанията или решение на правителството за промяна на режима? Финансовите загуби биха могли да са фатални за фирмата.

Освен ако мениджмънтът не е осигурил застраховка на стоката. Рискове от политически събития като война, преврат, граждански безредици, бунтове, стачки, ембарго, обявяване на общ мораториум върху плащанията, конфискация или национализация покрива единствено държавният застраховател - Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

След последната финансова криза, експортно ориентираните български компании работят в по-особена ситуация. От една страна те се стремят да увеличават продажбите, да управляват ефективно паричните си потоци и да осигуряват подходящо финансиране. А от друга са длъжни да се съобразяват с глобалната тенденция в международната търговия - удължаване на периода на отсрочено плащане.

Пазарните условия в различните държави - политическа и икономическа ситуация, състояние на банковия сектор, междуфирмена задлъжнялост непрекъснато се променят. През последните години някои от тези показатели показват съществено влошаване. Това е и една от основните причини търговският кредит да се разпространява все по-широко за сметка на авансовите разплащания и разплащанията при доставка на стоката, казва Николай Мишкалов, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Кредитните срокове стават все по-дълги и варират в зависимост от индустрията – от около 30 дни за най-бързооборотните стоки до 180 дни за продукти, които имат силно изразена сезонност. Най-често срещано е отсрочването до 90 дни.

Търговският кредит обаче крие доста рискове, а най-голямата опасност е дължимото плащане да не се получи в договорения срок. Ако сумата е значителна, това може да доведе до срив в паричните потоци на компанията, да блокира разплащането й с доставчици или дори да предизвика неплатежноспособност.

В подобни случаи естествен и най-ефективен партньор на компаниите са агенциите за експортно застраховане. Чрез своите застраховки те предлагат финансов механизъм за осигуряване на стабилност и защита на разплащанията. «В случай че чуждестранният контрагент не плати или фалира при сделки на отсрочено плащане, експортният застраховател възстановява на българския доставчик сумата на неплатените фактури под формата на застрахователно обезщетение, казва шефът на БАЕЗ.

В България организацията, която предлага тези решения е Българската агенция за експортно застраховане. Дружеството е 100% държавно с принципал Министерство на икономиката.

Агенцията е създадена през 1998 година, за да бъде част от механизма за осъществяване на националната експортна стратегия, да защитава българските износители от финансовите и политически рискове, с които се сблъскват на международните пазари.

Държавната подкрепа за родните износители се изразява в това, че БАЕЗ като застраховател от последна инстанция им предлага решения за защита на техните плащания там, където частните застрахователи не биха желали да предоставят застрахователно покритие поради по-високия риск. При настъпване на събитие, изплащането на застрахователно обезщетение е гарантирано от държавата. В националния бюджет е предвидено специално перо

Повече - в книжното тяло