Това са прогнози, след допитване до големите в българската енергетика

Сметките на държавата се разминават драстично с прогнозите на едрия бизнес.

Във вторник в дебата след енергийния министър се включи и Комисията за енергийно и водно регулиране

Увеличение на цените за бита от 1 юли с инфлацията или малко над нея прогнозират експерти в енергийните среди. За 2017 г. тя е 2,1 на сто.

Други допускат увеличение между 5 и 8%, но в никакъв случай двуцифрено число, а още повече 30%.

Няма обективни

причини за

драстично

поскъпване

на тока

за бита, твърди председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Реакцията му бе предизвикана от пресконференция на работодателите предния ден, когато оттам обявиха, че е възможно цената да се вдигне с 15 до 30%. Като причина бизнесът посочи поскъпването на свободния пазар в последните месеци.

В понеделник и министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои, че не е възможно да има драстичен скок за домакинствата.

Шефът на КЕВР нарече спекулация изявленията на политически партии и представители на бизнеса за прогнозираното двуцифрено поскъпване.

Иванов заяви, че цените за бита, за разлика от тези на свободния пазар, са стабилни и са за едногодишен период. По думите му методиката, по която КЕВР определя цените за регулирания пазар, по никакъв начин не кореспондира с тези, които се предлагат от търговци на електрическа енергия.

Той определи твърденията за до 30% увеличение на цената на тока за бита като спекулативни, като допълни, че

голямото

предимство на

регулирания

пазар е

стабилност

на цените

Иванов заяви, че такава ще има и в следващия ценови период, който ще започне от 1 юли 2018 г. “Поначало заявленията, които трябва да получим от производителите на електрическа енергия, ще пристигнат в комисията след края на март и ще бъдат разгледани във второто тримесечие на тази година. Дотогава всякакви изявления, които могат само да внушат несигурност у потребителите, са абсолютно неоснователни и без всякакви възможности да се докаже, че такива увеличения ще се получат, заяви председателят на регулатора.

Той припомни, че на регулирания пазар

домакинствата

са плащали

повече за ток,

отколкото бизнесът на свободния само допреди месеци.

Цената на микса за битовите потребители от 1 юли миналата година е 70,46 лв., а на тока на платформата “ден напред” на енергийната борса е 70,53 лв., посочи Иванов.

(Как беше формирана цената за бита от 1 юли 2017 г., виж инфографиката.)

И енергийните специалисти, до които “24 часа” се допита, заявиха, че не може да се прави аналогия между свободния и регулирания пазар, тъй като механизмите на ценообразуването са различни.

Някои от тях се съгласиха, че обявените прогнози за поскъпване са спекулации. И напомниха, че когато токът на свободния пазар бе евтин, никой от бизнеса не намали цените.

Експертите заявиха, че наистина има вдигане на цените на електроенергията във Франция и Германия, което влияе и на регионалния пазар, с който България е вързана. Но това в никакъв случай не означавало пропорционално увеличение на цените у нас, а още по-малко на регулирания пазар, където са домакинствата.

На свободния тарифите се формират от търсенето и предлагането. На регулирания при промяна се вземат предвид и се одобряват разходи, инвестиции, норма на възвръщаемост на енергодружествата.

При разглеждането на цените за домакинствата първо се определяттези на централите. Какви ще са те, зависи и от квотата, която им определи КЕВР за доставка на регулирания пазар.

Например ако се реши АЕЦ “Козлодуй” да доставя по-големи количества за бита, за свободния пазар остават по-малки. Тогава

цената на

атомния ток на

енергийната

борса ще се

вдигне

А на регулирания той се продава около себестойност. Преди година тя беше 3 ст. за квтч. От 1 юли 2017 г. бе увеличена на 5,49 ст. и това даде възможност на “Козлодуй” да излезе на печалба и да си осигури парите за модернизацията на VI блок.

В микса за домакинствата се добавят и цените на другите производители. Например средната цена на тока от възобновяеми източници е 27,8 ст., на двете американски централи е съответно 16,8 ст. и 10,6 ст., а 15 ст. струва електричеството от топлофикациите и заводските централи.

Натиск върху цените за бита оказва задължението на НЕК да изкупува по-скъпия ток на американските тецове, на зелените инсталации и на когенерациите.

За да се компенсира донякъде скъпият ток, бе въведена т. нар. такса “задължения към обществото”, която се плаща от бита и бизнеса. В момента тя е 37,25 лв. за мвтч.

В същото време заради всичките тези преференциални цени на борсата ток предлагат само държавните АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК. Бизнесът се оплаква от недостиг на електроенергия при излишък на производствени мощности. Въпреки промените в закона от миналата година, които задължиха всички централи над 5 мегавата мощност да продават тока си само на борсата, не се забелязва особено оживление.

Чакат се нови промени в закона за така наречените “договори за разлика”, при които и

производители с

преференциални

цени ще излязат

на борсата,

а разликата между борсовата цена и тази по договор ще се покрива от фонд, в който ще влизат парите от “задължения към обществото” и от продажбата на квотите за мръсен въздух. Кога обаче ще стане това, още е неизвестно, тъй като от Министерството на енергетиката още не са обявили проекта.

Пълното отваряне на пазара и излизането и на битовите потребители на него ще стане след 4-5 г., и то тъкмо заради тези дългосрочни договори.

Сериозното поскъпване на тока за бизнеса в последните месеци е последица от полулиберализирания пазар на електроенергия у нас, смятат експерти. Увеличението на цените бе възможно и заради непрозрачната търговия и липса на контрол.

Във вторник Иванов заяви, че очаква публикуването на промените в енергетиката, които

ще дадат

правомощия

на КЕВР да

разследва

манипулации

на организирания пазар (енергийната борса) и да налага санкции.

Председателят на КЕВР обаче поясни, че бъдещите правомощия на комисията, ако бъдат приети от Народното събрание, са само за контрол на пазара на едро. Регулаторът ще разследва за манипулации на пазара, както и за злоупотреба с информация, както е на българския фондов пазар.

Комисията няма да може да разследва договорите между търговците на ток и бизнеса. Правомощията за проверка за картел са на Комисията за защита на конкуренцията.