Министър Ангелкова представи в Бургас два от 12-те винено-кулинарни дестинации

Прясна черноморска риба, миди от фермите на Каварна, сладко от зелени смокини, приготвено по стогодишна рецепта на бабите от Созопол, и качествено бяло вино с традиции. Към всичко това се добавят природните красоти и културно-историческите забележителности на нашето Черноморие.

Става дума за два от общо 12-те винено-кулинарни дестинации, които разработват съвместно Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните. Те бяха представени от министър Николина Ангелкова на кръгла маса в Бургас днес.

“Добруджа и Северното Черноморие” предлага забележителности, сред които “Двореца” в Балчик, скалните феномени Побитите камъни и Чудните скали, но заедно с това и условия за чудесна гурме ваканция. Тук може да се опитат вусен добруджански хляб, прясна риба и миди от фермите на Каварна. Не бива да се пропуска и характерната за региона саламурийка - пикантна подправка за рибена чорба и всякакви морски деликатеси.

Маршрутът “Южно Черноморие” предлага романтиката на Стария Несебър и Стария Созопол, красотата на Морската градина в Бургас, археологическите комплекси Деултом, Акве калиде, гробницата край Поморие, Бегликташ край Приморско. Мидите по бургаски и сладкото от зелени смокини от Созопол са само част от насладата за любителите на гурме туризма. Черноморското крайбрежие разполага и с

най-добрите условия

за отглеждане на

бели винени сортове

Тук се произвеждат едни от качествените български бели вина - шардоне, алиготе, димят, траминер, мускат отонел, както и фини отлежали брендита. Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно) обеща силна подкрепа за популяризиране на алтернативните туристически маршрути.

Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно) обеща силна подкрепа за популяризиране на алтернативните туристически маршрути.

Двата винено-кулинарни маршрута обхващат 10 общини - Силистра, Добрич, Балчик, Варна, Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, както и 21 туристически атракции.

Това е втори етап от изпълнението на проекта, който предвижда шест регионални кръгли маси в различни части на страната. Стремежът е да се покажат културно-историческото богатство и разнообразието на вкусовете, които всеки регион предлага.

“12-те маршрута преминават през над 50 общини и включват над 100 туристически обекта”, обобщи Ангелкова. Тя похвали Бургаска област, която отново бележи ръст в туризма: “За първите 6 месеца лицата, които са пренощували в места с над 10 легла, са над 480 000, което е отново с около 10% ръст спрямо м.г., над 2 480 000 са нощувките”. 12-те винено-кулинарни дестинации ще бъдат финализирани в края на септември, след което ще започне качването им на онлайн платформи.

“Гурме туризмът

разширява културния

туризъм, за който ние влагаме много усилия. За първото полугодие имаме 17% ръст на нощувките в Бургас, а туристите са скочили с 30%, което на фона на спада на руските туристи е изключително оптимистично. Нашият регион е изключително популярен и кулинарно заради морето и морските гозби, както и заради по-големите винарски изби”, каза кметът на Бургас Димитър Николов и обеща силна подкрепа за популяризиране на алтернативните туристически маршрути. По предложение на бургаския депутат Диана Саватева общината се ангажира с изработването на сувенири, подходящи за маршрута.

“В по-голямата част от годината Южното Черноморие е слънчево, много малко са зимните месеци с отрицателни температури. В подходяща атмосфера и с подходяща културна програма, разчитайки и на международното ни летище и автомагистралата, винаги можем да бъдем успешен домакин на такива дейности”, каза Николов.

Според изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев Черноморието е възможен лидер в проекта за 12-те винено-кулинарни маршрута. “Тук са налице всички основни фактори - превъзходството на българските храни и напитки, изградената идеална инфраструктура в туристическите ни курорти, включително и в Бургас. Туристът вече не идва само да лежи 10 дни на плажа, той търси разнообразни занимания и веднага усеща разликата между вкуса на домата, сиренето, киселото мляко и виното, които консумира в България, и у дома”, коментира Коев.