Планираните в ЕС правила, изискващи инвестициите да са съобразени с климатичните промени, трябва да се използват като насоки за мерките по икономическото възстановяване след коронавирусната пандемия, макар все още да нямат силата на закон. Това съветват евроексперти, цитирани от Ройтерс.

В момент когато ЕС се отправя към дълбока рецесия и Европейската комисия изготвя възстановителен план за 1 трилион евро, нарастват призивите от политици, компании и активисти да бъде гарантирано, че с парите не се подкрепят сектори, вредящи на околната среда, предава БТА.

Комисията планираше да въведе правилата за така наречените зелени инвестиции от 2021 година, принуждавайки доставчиците на финансови продукти да разкриват кои вложения изпълняват критериите.

Само че според Техническата експертна група (ТЕГ) към ЕК, включваща 35 инвеститори, бизнес лидери и специалисти по климата, правилата, съставени от ТЕГ по искане на Комисията, сега трябва да дават напътствия за стимулиращите планове.

"Възможността за издръжливо, устойчиво и справедливо икономическо възстановяване е пред нас. Насърчаваме всички правителства, обществени институции и частният сектор да използват правилните инструменти", отбелязва в изявление експертната група.

ТЕГ е изготвила и стандарт за "зелени облигации" за ЕС, както и рамка за оценяване дали финансовите инструменти, договорите или инвестиционните фондове отговарят на целите на Парижкото споразумение за климата.

"Вероятно ще има прилив на държавни и частни разходи за рестартиране на икономиката", казва Натан Фабиан, главен инвестиционен директор в групата Принципи за отговорни инвестиции, подкрепяна от ООН, и член на ТЕГ.

"Ако част от финансирането отива в подкрепа на замърсяващи практики, то това само увеличава излагането на риск за тези инвеститори, когато по-късно станат неизбежни по-разрушителните (климатични) политики", обяснява специалистът.

Сандрин Диксон-Деклев, съпредседател на мозъчния тръст Парижки клуб и на ТЕГ, коментира, че трябва да се прилагат критерии за блокиране на замърсяващите инвестиции, "ако искате държавна инвестиция от Европейската инвестиционна банка, Европейската централна банка - ако искате нещо от европейската хазна".

В крайна сметка Комисията и страните членки ще решават как да харчат парите, отбелязва Ройтерс.