Депутатите приеха окончателно намаляването на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от девет на пет души. Предложението за промяна в Закона за енергетиката беше предложено от управляващата коалиция.

Промените предвиждат и разширяване на критериите за кандидати за членове на регулатора, предсрочното прекратяване на мандатите на икономиста и юриста в комисията, както и жребий кой още да бъде освободен.

Основните мотиви за промените са оптимизиране на числения състав на КЕВР като независим орган, както и да бъдат реализирани значителни финансови икономии.

Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР, като се предостави възможност не само на народните представители, но и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

По време на дебатите от ГЕРБ обърнаха внимание, че за две места се борят само двама кандидати, което на практика предрешава избора.

Според Рамадан Аталай от ДПС така направеният закон не е необходим. “Поздравявам ви, снощи към 6-7 най-после намерихте кандидат за председател, от Има Такъв Народ също си намериха представител”, каза още Аталай.

Според него вносителите така и не са могли да обяснят защо комисарите трябва да се намалят от 9 на 5.

Няма да предложим Иво Прокопиев за председател, не се притеснявайте, нищо, че до вчера ДБ имаха голямо желание да е той, каза още Аталай.

Колкото до това с каква скорост приемате законодателството - с тази скорост, с която се движите, ще катастрофирате, предупреди той.

Намалянето на състава на КЕВР е с една единствена цел - двата специализирани състава да заседават по трима човека. Състава, който определя цените, ще бъде от двамата единствени кандидати, които ще изберем другата седмица, подчерта Делян Добрев от ГЕРБ.