През януари на месечна база сезонно коригираното производство в сектора на услугите е нараснало с 1 на сто в ЕС и с 1,5 на сто в еврозоната, отчита Евростат. През декември 2023 г. производството в сектора на услугите е намаляло с 0,1 на сто, както в ЕС, така и в еврозоната, пише БТА.

През януари на годишна база производството в сектора на услугите се е увеличило с 4,1 на сто в ЕС и с 4,5 на сто в еврозоната.

В ЕС производството в сектора на услугите е нараснало на месечна основа при транспорта и складирането с 0,7 на сто, при настаняването и ресторантьорството с 0,3 на сто, при информацията и комуникациите - с 0,3 на сто, сектора на недвижимите имоти - с 2,8 на сто, при професионалните, научните и технически дейности - с 3,6 на сто и при административните услуги и поддръжката - с 0,7 на сто.

В еврозоната в сектора на услугите се е увеличило на месечна основа при транспорта и складирането с 0,9 на сто, при настаняването и ресторантьорството - с 0,4 на сто, при информацията и комуникациите - с 0,3 на сто, при сектора на недвижимите имоти - с 3,2 на сто, при професионалните, научните и технически дейности - с 4,1 на сто и при административните услуги и поддръжката - с 0,8 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-високият месечен растеж е регистриран в Литва (+4,9 на сто), Гърция (+4,5 на сто) и Германия (+2,8 на сто). За сметка на това Румъния (-5,1 на сто), Латвия (-2,6 на сто), Естония и Люксембург (-2,1 на сто и в двете страни) са отчели най-голям спад.

В ЕС производството в сектора на услугите е нараснало на годишна основа при транспорта и складирането с 2 на сто, при настаняването и ресторантьорството - с 1,2 на сто, при информацията и комуникациите - с 6,5 на сто, при сектора на недвижимите имоти - с 3,3 на сто, при професионалните, научните и технически дейности - с 4,2 на сто и при административните услуги и поддръжката - с 2,7 на сто.

В еврозоната производството в сектора на услугите се е увеличило на годишна основа при транспорта и складирането с 1,6 на сто, при настаняването и ресторантьорството - с 1,3 на сто, при информацията и комуникациите - със 7,1 на сто, в сектора на недвижимите имоти - с 2,5 на сто, при професионалните, научните и технически дейности - с 4,8 на сто и при административните услуги и поддръжката - с 3,1 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-голямото годишно увеличение е отчетено в Литва (+19,5 на сто), Гърция (+9,8 на сто) и Дания (+7,4 на сто). Естония (-5,1 на сто), Унгария (-4,8 на сто) и Словакия ( -4,7 на сто) са отчели най-голям спад.

България е регистрирала растеж в производството в сектора на услугите с 0,8 на сто на месечна основа и с 3,3 на годишна основа.