Повишаване на лихвите по кредитите ще има и трябва да има. Не е възможно инфлация, която е по-близо до 20%, да върви с лихви около 0%. Въпрос на време е лихвите да се вдигнат.

Това заяви бившият икономически министър Николай Василев в предаването "Офанзива" по Нова нюз.

"Въпрос на време е лихвите по кредитите да се вдигнат много повече отколкото в момента. Само по икономически критерии лихвите трябваше да доближат инфлацията", смята Василев. Ниски са лихвите само заради политиката на централните банки по политически причини ги държат. Ако инфлацията е такава, кредитите ще се оскъпят неколкократно.

Относно минималната работна заплата, той каза, че е добре да се повиши, но докъм 800 лева, а не 850 лв. Не одобрява и формулата, според която минималната работна заплата да е чак половината от средната.

"Това е измислено от европейски бюрократи, които са доста соц, но е измислено за държави, където има малка разлика между столицата и най-бедните части на страната, както е в България. По-логично би било да се вземе отделно столицата, и отделно регионите в страната. Представете си какво би станало в Северозападна България, например. Ще се окаже, че минималната работна заплата е равна на средната. Резултатът ще бъде голяма безработица и никакви стимули на бизнеса да наема хора", обясни Василев.

Той отхвърля идеята за взимане на нови дългове за посрещане на социални плащания.

"1-2 години това може да се случи. Както едно семейство 1-2 месеца може да взема потребителски кредити, пачанга, и после фалира и всички умират от глад. 1-2 години, които вече минаха, това може да става. Всички си мислят, че всичко е наред, но нищо не е наред. След това или ще ни вдигнат драматично данъците, което ще изгони бизнеса, инвеститорите и младите работещи от държавата, или ще гръмне валутният борд и ще ни плащат по-високите разходи не в левове, а в турски лири. Ще гледаме богата цивилизована Европа като на кино, а не при нас", заяви Василев.