Според "Грийнпийс" най-замърсяващото трио е Hyundai-Kia, Volkswagen и Toyota

Преминаването към електрически автомобили е безспорен напредък за подобряване на екологията на планетата. Според най-влиятелната екологична организация “Грийнпийс” обаче спестените вредни емисии CO2, генерирани от електрически автомобили, на практика ще бъдат напълно нулирани от непрекъснато нарастващото търсене и употребата на големите SUV модели. Иначе преминаването към електрически автомобили намалява емисиите на парникови газове с 69% през целия жизнен цикъл.

“Грийнпийс” твърди в доклад, че “най-големите производители на автомобили в света се хвърлят стремглаво в производството на SUV, тласкайки планетата още повече към климатична катастрофа”.

Според “зелените” най-голяма вина за това имат три големи автомобилни производителя - Hyundai-Kia, Volkswagen и Toyota.

Броят на кросоувърите в световен мащаб се е увеличил от по-малко от 50 милиона през 2010 г. до 330 милиона през 2022 г., т.е. 1,3 пъти повече от общия брой превозни средства, регистрирани в Европейския съюз, отбелязва докладът.

Според изчисленията на “Грийнпийс” тези SUV коли са отговорни за емисиите на повече от 900 милиона тона CO2 през 2021 г. Ако този автомобилен парк представляваше държава,

тя щеше да се нареди на шесто място сред най-големите замърсяващи страни в света

Според “зелените” делът на триото Hyundai-Kia, Toyota и Volkswagen ще бъде еквивалентен на около една трета от общия брой, или 298 милиона тона CO2.

Hyundai Kona Electric не е достатъчно "чист" според еколозите.
Hyundai Kona Electric не е достатъчно "чист" според еколозите.

Това количество парникови газове абсолютно

не се компенсира от електрически автомобили,

които биха успели да спестят само 9 милиона тона CO2. Трябва да се отбележи, че проучването на “Грийнпийс” базира своите изчисления на целия жизнен цикъл на автомобила, а не само на периода на използване.

“Грийнпийс” чрез това проучване ще поиска от автомобилната индустрия да спре своята екологична политика и да поиска от всички производители “да намалят размера на своите SUV модели и в същото време да ги електрифицират”. По същата логика “Грийнпийс” също призовава марките да ограничат гамата си от електрически кросоувъри, тъй като техният отпечатък също остава по-голям, отколкото в случая на “по-конвенционален” седан или комби модел.

Освен това всяка година “Грийнпийс” оценява производителите на автомобили според това как декарбонизират производството и колите си. Toyota и Suzuki излизат като “най-мръсните” автомобилни компании според нейните критерии, въпреки че Toyota се отличава с хибридното си задвижване от десетилетия, а Suzuki произвежда най-леките автомобили с мека хибридна технология.

Оценката включва не само дела на електрифицираните автомобили, по-точно колите само на ток, но и веригата за доставки, самото производство и циркулацията на материалите.

“За съжаление, автомобилни гиганти като Toyota, Volkswagen и Hyundai не намаляват емисиите си толкова бързо, колкото много хора си мислят.

Въпреки бързия ръст на продажбите на електрически автомобили огромните 94% от автомобилите, продадени в световен мащаб миналата година, са били с двигатели с вътрешно горене.

Лидери в индустрията като Toyota и Hyundai

продължават да наводняват пътищата с бензинови и дизелови коли

и все по-голям брой SUV”, клеймят в доклада си еколозите. В същото време “Грийнпийс” призовава производителите да ускорят прехода от бензинови и дизелови автомобили.

Класацията оценява 15 големи автомобилни компании. Според нея “най-мръсни” са Suzuki, китайският Great Wall и Toyota, която продава само една електрическа кола на всеки 400 коли с двигател с вътрешно горене.

Great Wall има до 9,2% дял на електрически автомобили в общото производство, което е повече от Nissan (2,98%), Honda (0,87%), Kia-Hyundai (5,58%), Volkswagen (7,29%), Stellantis (4,98%), Ford (2,74%) и General Motors (+1,9%), но балансът е развален заради това, че 50 процента от моделите на китайската компания са SUV.

Въпреки наличието на големи и тежки електрически SUV модели Mercedes не е производителят, който замърсява най-много.
Въпреки наличието на големи и тежки електрически SUV модели Mercedes не е производителят, който замърсява най-много.

Странно е, че от най-влиятелната екоорганизация в света

определят Mercedes-Benz като звезда на годината,

въпреки че делът на електрическите автомобили е само 7,2%. Германската компания получава висока оценка за декарбонизацията на производството и веригата за доставки. Парадоксално е, че Mercedes купува батерии за електрическите си автомобили от китайските компании CATL или EVE, които се вграждат и на Great Wall. Освен това електрическите модели на Mercedes-Benz като EQE, EQS, EQS SUV и EQE SUV тежат доста над 2,5 тона и са предназначени за изключително платежоспособни клиенти, така че едва ли имат голям шанс да участват в декарбонизацията на транспорта.