Срещу спекулативни сделки България можела да въведе високи данъци за препродажба

Всички граждани на Европейския съюз да могат да купуват земя у нас, реши в четвъртък Съдът на ЕС. За да стане това факт обаче, са необходими промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обясниха от земеделското министерство.

В четвъртък вечерта стана ясно, че

Съдът на ЕС е отменил сегашните текстове от закона,

които поставят условието, че право да купи земя има жител на друга страна от ЕС само ако е пребивавал у нас за срок от поне 5 години.

В решението си Съдът на ЕС се отбелязва, че не допуска съществуването на закони в държава членка, които налагат такива ограничения.

След решението на съда е необходимо да се извърши задълбочен анализ на мотивите и последващите действия от него, допълват от ведомството. Важно било да се посочи, че решението на Съда на ЕС има отношение към всички институции в България. А отмяната на текстовете от закона, заради които България е осъдена, било правомощие на парламента.

Председателката на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева припомни, че в министерството се работи по законодателство във връзка с други предложения от неправителствения сектор. Вероятно ще бъде отразено и това решение на Съда на ЕС, коментира Танева.

От ведомството на министър Кирил Вътев смятат, че е необходима дискусия в държавата за други подходящи мерки, които засягат в по-малка степен свободното движение на капитали от предвидената понастоящем разпоредба.

От Европейския съд пък пишат в становището към решението, че България може да въведе други мерки, с които да ограничи придобиването на земеделска земя със спекулативна цел и да гарантира, че тя ще се използва по предназначение. Примери се дават с

въвеждане на по-високи данъци на сделките за препродажба на земеделски земи

скоро след като са придобити, или значителен минимален срок на договорите за наем на ниви.

Решението на съда в Люксембург е вследствие на дело, заведено от австриец срещу българин по повод на сделка с три ниви край Бургас. Заради този спор районният съд в града е отправил запитване до европейските магистрати.

Ограниченията за покупката на земя от чужденци трябваше да отпаднат още от 1 януари 2014 г. Вместо това бе прието изискването за 5-годишна уседналост. Предложението тогава дойде от депутати от БСП. Техните аргументи бяха, че така ще се гарантира нивите да продължат да се използват по предназначение. Щели да се ограничат спекулативните сделки, при които чужди инвеститори купуват и препродават на по-високи цени, защото покачването им можело да убие българските земеделски производители.

Правото чужденци да купуват неземеделска земя у нас пък бе дадено още през 2012 г.